“2022 Yılında 2.8 Milyon Ton Atığı Hammadde Olarak Kullandık”
Bakan Kurum, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel
Kurulu’nda Bakanlığının 2023 yılı bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, “2030
yılında gerçekleşmesi öngörülen artıştan yüzde 21 azaltım hedefimizi yüzde 41’e
yükselttik.” diye konuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakanlığının 2023 yılı bütçesine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.
Kurum, 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedeflerinin iklim kriziyle mücadelede kalıcı dönüşüm için tarihi bir sıçrama noktası olduğunu kaydeden Bakan Kurum, “Şubat ayında ülkemizin tüm üniversitelerinden yüzlerce hocamızın katılımlarıyla Türkiye’nin ilk İklim Şûrasını topladık. 76’sı öncelikli olmak üzere 217 karar aldık, uygulamalarımızı daha da çeşitlendirdik. Mısır’da düzenlenen COP27 toplantısı da kendi bilim insanlarımızla birlikte geliştirdiğimiz iklim diplomasimizin geldiği noktayı dünyaya göstermiştir. Ulusal Katkı Beyanımızı güncelledik. 2030 yılında gerçekleşmesi öngörülen artıştan yüzde 21 azaltım hedefimizi büyük bir cesaret ve ülkemize duyduğumuz güvenle yüzde 41’e yükselttik. Sadece 2030 yılında bile 500 milyon ton emisyonu insanımızdan ve dünyamızdan uzaklaştırmış olacağız. Bu noktada Yüce Meclisi’mizden en büyük beklentimiz İklim Değişikliği Kanunu’nun hazırlanmasıdır, meclisimizin bu seferberliğe desteğini ortaya koymasıdır. Ben enerjiden tarıma, sağlıktan ticarete, sanayiden çevre ve şehirciliğe kadar her sektöre yeni bir aksiyon alanı açacak, dönüştürecek, 2053 vizyonumuzu güçlendirecek bu kanunun çıkarılmasında gayret gösterecek tüm vekillerimize şimdiden çok teşekkür ediyorum!” ifadelerine yer verdi.
“Poşet fiyatlarını 2023 yılında da 25 kuruş olarak belirliyor ve herhangi bir artışa gitmiyoruz”
Bakan Murat Kurum, plastik poşet, sıfır atık ve yeşil dönüşüm konularına ilişkin de şunları söyledi:
“Dünyamızda 1 yılda, toplam 2 milyar ton atık oluşmaktadır. Bu değer, 800 bin olimpik havuzu doldurabilecek bir büyüklüğe eşittir. İşte bu küresel israf krizine karşı geliştirilen Sıfır Atık hareketimiz artık 5 yaşında. 2017’de başlayan bu hareket, küresel bir çevrecilik modeline dönüşmüştür. Bugün tam 150 bin kurum binamız sıfır atığa geçti, artık binalarımıza çöp kamyonu girmiyor. Plastik poşet kaynaklı 550 bin ton plastik atığın oluşumunu ve 23 bin ton sera gazı salımını engelledik. Bu yıl da aldığımız kararla poşet fiyatlarını 25 kuruş olarak belirliyor ve herhangi bir artışa gitmiyoruz. Şimdi poşette gösterdiğimiz başarıya inşallah Depozito Yönetim Sistemi’mizle de ulaşacağız. 2023’ün sonuna kadar ülkemizin her yerinde 7 bin depozito iade noktasıyla milletimize hizmet verecek, ekonomimize katkı verecek ve en önemlisi de doğamızı koruyacağız.”
“2022 yılında 2.8 milyon ton atığı hammadde olarak kullandık; çevremizi, doğamızı bu atıklardan koruduk”
Bakan Kurum, “Sıfır Atık Mavi” projesi altında denizlerin artık daha temiz olduğuna vurgu yaparak “Gemilerin ürettiği atıkların kabulü için kurulan tesis sayısını 326’ya çıkardık. Toplam 423 istasyonda denizlerimizin kirlilik durumunu izliyoruz. Denizlerimizin kirlenmesine karşı 1 ulusal, 6 bölgesel acil müdahale planını tüm sularımızda işletiyoruz. Bugün 93 katı atık düzenli depolama tesisimizle 70 milyon vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Sanayide yeşil dönüşümün en önemli adımlarından birini atarak tüm atıkları hammadde olarak kullanıyoruz. Bu yolla 2022 yılında 2.8 milyon ton atığı hammadde olarak kullandık. Çevremizi, doğamızı bu atıklardan koruduk, milletimizin cebine gelir olarak geri döndürdük. Ne hazindir ki 2002 yılında 145 tesis ile nüfusumuzun sadece yüzde 35’ine atık su arıtma hizmeti veriliyor. Kalan yüzde 65, günlük hayatında kirli suyla muhatap oluyordu. Biz İller Bankamızla atık su arıtma tesisi sayımızı 1.176’ya çıkararak bu sürece tamamen ‘dur’ dedik. Bugün nüfusumuzun yüzde 90’ından fazlasına bu hizmeti veriyoruz. Arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranını yüzde 4,2’ye çıkardık. 360 sanayi tesisine ait 723 bacadaki kirleticileri 7 gün 24 saat izliyoruz.” diye konuştu.
“Ülkemize, insanımıza, sağlığımıza, doğamıza zarar verecek hiç bir maddenin ülkemize girmesine, burada üretilmesine izin vermiyoruz”
Bakan Kurum, insan sağlığına ve doğaya zarar verecek hiç bir maddenin Türkiye’ye girmesine, burada üretilmesine izin vermediklerini de vurgulayarak “Aslında çöp ithal etmiyoruz, ham madde ithal ediyoruz. O yüzden Sıfır Atık Projesi önemli. Sıfır atık ile biz yeni kazanımlarımızı yüzde 35’lere çıkardık. Çok kısa zamanda daha da artıracağız. Emekçi sokak toplayıcılarımız var, evlerine ekmek götürüyorlar. Onların alın teri ile topladıkları malzemeleri hammadde yapıyoruz ve bu hammaddelerle üretime katkı sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda oy çokluğuyla kabul edildi.
Kaynak: Gümrük TV