Küresel İmalat PMI Son 29 Ayın En Düşük Değerinde
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI
Gelişmeleri ile İlgili Kasım 2022 Raporunu yayınladı. Buna göre, Küresel İmalat
Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Kasım'da 0,6 puan düşüşle son 29 ayın en
düşük değeri olan 48,8'e geriledi.
Küresel imalat sanayi aktivitesinde daralma derinleşiyor
Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi® (PMI), Kasım'da 0,6 puan düşüşle son 29 ayın en düşük değeri olan 48,8'e geriledi. Endeks son üç aydır 50'nin altında seyrediyor.
Yeni siparişlerde beşinci aya ulaşan zayıflama, uluslararası ticaretteki gerileme ve yüksek maliyetler imalat sektörünü olumsuz etkiledi. Üretimdeki daralma bir önceki aya göre hızlandı. İstihdam ise 2020 Ekim'den bu yana ilk kez -hafif olmakla birlikte-düşüş gösterdi.
Tedarik teslim sürelerindeki artış 2021 Mart'tan bu yana en ılımlı düzeyde gerçekleşti. Enflasyonist baskılar yüksek seyrini korusa da aylık enflasyon girdi fiyatlarında son 2 yılın, satış fiyatlarında ise son 21 ayın en düşük oranında ölçüldü.
İmalat PMI hesaplanan 31 ulusal ekonomiden 23'ünde imalat sanayiinin faaliyet koşulları kötüleşti. Öte yandan bu 23 ülkeden 12'sinde bozulma önceki aya göre daha hafif seyretti.
Ekim'de 46,4 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Kasım'da 45,7 ile pandeminin ilk ayları hariç son 3,5 yılın en düşük seviyesinde kaydedildi. Ana ihracat pazarlarındaki daralmanın etkisiyle siparişler ve üretim yavaşlamaya devam etti. Tedarik zincirlerindeki iyileşme enflasyonist baskıların kısmen hafiflemesini sağladı.
Avrupa’da ekonomik aktivite bozulmaya, enflasyonist baskılar ise hafiflemeye devam etti
Kasım'da Euro Bölgesi İmalat PMI aylık 0,7 puan artışa rağmen 47,1 ile daralma bölgesinde kaldı. Üretim ve yeni siparişler Ekim'deki kadar sert olmasa da azalmayı sürdürdü. Düşük talep ve tedarik zincirlerinde azalan yoğunluk enflasyonist baskıların da hafiflemesini sağladı.
PMI hesaplanan tüm Euro Bölgesi ülkelerinde imalat sanayi faaliyet koşulları Kasım'da bozulma gösterdi. Bölgenin dört büyük ekonomisinde daralma önceki aya göre hafifledi. Hollanda ve İrlanda'da ise 2020 ortalarından bu yana en düşük PMI değerleri ölçüldü.
Birleşik Krallık'ta üretim, yeni siparişler ve istihdam düşüş gösterirken enflasyonda gevşeme belirtileri devam etti. Zayıf seyreden Avrupa talebi, Ukrayna savaşı ve yüksek belirsizlikten etkilenen Çekya ve Polonya, İmalat PMI'dakıtanın son iki sırasını paylaştı.
Çin, Güney Kore ve Tayvan'da bozulma devam etti; Japonya ve Vietnam'da da PMI 50'nin altına geriledi
Asya-Pasifik bölgesinde imalat sanayi performansı belirgin ayrışma göstermeyi sürdürüyor.
Ekim'de olduğu gibi Kasım'da da en yüksek İmalat PMI endeksi Hindistan'da kaydedildi. Tayvan ise son beş aydır bölgenin en zayıf imalat sanayi performansını gösteren ekonomisi konumunda.
Çin'de uygulanan sıkı COVID-19 tedbirleri imalat sektörü performansını baskılamaya devam etti.
Güney Kore'de PMI 50'nin altında kalsa da tedarik sıkıntılarının hafiflemesi sonucu daralma yavaşladı.
Zayıf talep ve yüksek maliyet baskısı, Japonya'nın imalat sektöründe son 22 ayın ilk daralmasına yol açtı.
Rusya'da ihracatın daralmasına rağmen canlı iç piyasa talebi imalat sektöründe büyümeye ivme kazandırdı.
Avustralya, Tayland ve Endonezya'da büyüme devam etmekle birlikte Ekim ayına göre ivme kaybetti.
ASEAN bölgesi, üretim artışındaki ivme kaybı ve yeni siparişlerdeki düşüşe bağlı olarak son 14 ayın en yavaş büyüme performansını sergiledi.
ABD'de imalat sanayi yaklaşık 2,5 yıldır ilk kez daraldı; Brezilya'da PMI sert düşüş gösterdi
ABD'de zayıf iç ve dış talep nedeniyle PMI Haziran 2020'den bu yana ilk kez 50'nin altına düştü. Öte yandan, tedarik teslim süreleri yaklaşık iki yıldır ilk kez kısaldı ve maliyet baskısı hafifledi.
Kanada'da zorlu piyasa koşullarına rağmen, girdi enflasyonundaki yavaşlama ve azalan tedarik sorunları sayesinde imalat sanayi performansındaki bozulma Ekim ayına göre hafif seyretti.
Meksika'da üretim azalmaya devam etse de genel talep koşullarında gözlenen toparlanma belirtileri, PMI'in50'nin üzerinde tutunmasını sağladı.
Brezilya'da geleceğe ilişkin politika belirsizlikleri nedeniyle fabrika siparişleri ve üretim sert daraldı. İmalat PMI 6,5 puan düşüşle salgının ilk aylarından bu yana en düşük seviyeye indi.
Kolombiya'da ise kur istikrarsızlığı, yükselen enflasyon ve uygulanan faiz artışları ekonomik belirsizliğin artmasına ve imalat faaliyet koşullarında belirgin bir bozulmaya yol açtı.
Kaynak: Gümrük TV