Lojistik Sektöründe Eğilimler ve Beklentiler Araştırması
UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Eldener, Türk lojistik sektörüne dair gündem maddelerini değerlendirdi. UTİKAD ve Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna ve ekibinin iş birliği ile hazırlanan "Lojistik Sektöründe Eğilimler ve Beklentiler Araştırması 2020" basınla paylaşıldı.Lojistik sektörünün 2020 yılında zorlu bir savaştan başarıyla çıktığını söyleyen Eldener, "Küresel bir salgını hiç kimse öngöremezdi. 'En kötü senaryoyu çizelim' dense dahi tüm sınırların kapatılacağını öngöremezdik. Böyle bir durumda bile Türk lojistik sektörü olarak çok kısa süre içerisinde toparlandık ve gücümüzü gösterdik. Yollar kapandı, alternatif yollar bulduk. Şoförlerimiz karantinada kaldı, soluğu hemen Ankara'da aldık, konuyu çözmek için uğraştık ve başardık. " dedi.
Bu dönemde sektörle bir araya gelmek için çeşitli webinarlar düzenlediklerini dile getiren Eldener, "Karayolu, havayolu, denizyolu ve dijitalleşme webinarlarımızın yanı sıra eğitim konusunda da uzman isimleri sizinle bir araya getirdik. Sosyal medya hesaplarımız üzerinden sektörün tüm paydaşlarına ulaşmaya çalıştık. Gençlerle buluştuğumuz bir sohbet serisini de hazırladık. Onların beklentilerini gelecek planlarımız arasına aldık." ifadelerini kullandı.
2020'nin son ayında Mobil UTİKAD'ı hayata geçirme kararı aldıklarını belirten Eldener, "Şu anda üzerinde çalışıyoruz. 2021’de bir mobil uygulamamız olacak. Derneğimizin hizmetlerine telefondaki bir uygulama üzerinden de ulaşma imkanı olacak. Bu konudaki çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
"LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE EĞİLİMLER VE BEKLENTİLER 2020”
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Durmuş Ali Deveci, UTİKAD ve Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi iş birliği ile hazırlanan “Lojistik Sektöründe Eğilimler ve Beklentiler Araştırması 2020” ile ilgili bir konuşma yaptı ve sektörle üniversitelerin iş birliğinin geliştirilmesinin önemini vurguladı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Okan Tuna ‘’Lojistik Sektöründe Eğilimler ve Beklentiler Araştırması 2020”nin sunumunu gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Okan Tuna, yaptıkları araştırmada lojistik sektörü açısından 2020’nin iyi geçtiğini, sektörün 2021’den de umutlu olduğu sonucuna ulaştıklarını söyledi. Fiyat rekabetinin öne çıktığı araştırmada; e-ticaretin yeni iş fırsatları sunduğunu ifade eden Tuna, “Lojistik sektöründe yatırım yapmak isteyen firmalar teknoloji, insan kaynağı ve altyapıya yatırım yapmak istiyorlar. Lojistik sektörü yatırım konusunda önünü açık görüyor ve bu konuda umutlu” dedi.
2020 Yılının Eğilimleri
Sektör için 2020 yılı istikrarlı geçti ve işletmeler 2021’den ümitli.
Lojistik işletmelerinin yüzde 46’sı, 2020 yılında iş hacimlerinin arttığını belirtti. İşlerinde olumsuz geri bildirimde bulunanların oranı da yüzde 25 olarak gerçekleşti. Araştırmaya katılan işletmelerin hiçbirinin “çok olumsuz” değerlendirmesinde bulunmaması sektörün 2021 yılı için pozitif sinyaller vermekte.
Müşterilerin lojistik sektörüne olan güven düzeyi geçtiğimiz yıla göre artış gösterdi (2020 Güven düzeyi yüzde 46 Orta, yüzde 41 Yüksek, yüzde 9 Düşük, yüzde 2 Çok düşük, yüzde 2 Çok yüksek).
2020 yılında firmalar fiyat seviyeleri (yüzde 83) ve hizmet hızı (yüzde 42) konularında rekabetçi olmaya çalıştı.
Firmalar en çok fiyat odaklı rekabet (yüzde 72) ve stratejik plan eksikliği (yüzde 57) konularında sorunlarla karşılaştı.
Geçtiğimiz yıla benzer şekilde E-ticaret/perakende sektörü 2020 yılında en çok fırsat sunan sektör oldu (yüzde 68 Çok yüksek + yüzde 24 Yüksek).
Geçen yıldan farklı olarak katılımcıların yarısından fazlası, hizmet ağını genişletme ve yeni müşteri kazanma stratejilerine önem verdi. Dijitalleşme stratejisi firmaların gündeminde değil.
Eğitime ayrılan bütçe yüzde 61 oranında aynı kaldı.
COVID-19 en çok lojistik süreçlerin yönetimi (yüzde 48) ve insan kaynakları yönetimi (yüzde 48) konularında etki gösterdi. Firmalar yaşanan sorunlar ile teknolojik altyapı (%76) ve güçlü müşteri ilişkileri (yüzde 61) yönleri ile başa çıkmaya çalıştı.
Birçok işletme uzaktan çalışma (yüzde 54) ve çalışma saatlerinin azaltılması (yüzde 37) gibi önlemler aldı.
2021 İlk Yarısının Beklentileri
Lojistik sektörü, Türkiye’nin makroekonomik hedeflerinin gerçekleşmesi konusunda kararsız (Güven düzeyi yüzde 54 Orta, yüzde 30 Düşük, yüzde 9 Yüksek).
Sektör büyüme (yüzde 43 büyüyecek - yüzde 46 değişmeyecek) ve yabancı sermaye (yüzde 31 artacak) konularına 2019 yılına göre daha iyimser bakıyor.
Gelecek altı aylık dönemde katılımcıların yüzde 70’i yatırım planlıyor. Teknoloji ve insan kaynakları konuları yatırım yapılması planlanan en önemli alanlar olarak öne çıkıyor.
Sektör, yeni personel istihdam etme konusunda istekli (yüzde 74).
Sürdürülebilir/yeşil projelere yatırım bu yıl da gündemde değil (yüzde 57).
Vergi düzenlemeleri / finansal teşvik konuları (yüzde 76) ve gerekli mevzuat değişiklikleri (yüzde 67) sürdürülebilirlik adına ele alınması gereken konular olarak öne çıkıyor.
Buna bağlı olarak kamudan, mevzuat düzenlemeleri beklentisi (yüzde 74) devam ediyor.
Üniversite-sanayi iş birliği kapsamında proje yapılması düşünülmüyor (%66).
Dijitalleşme açısından bakıldığında gelecek 5 yılık süreçte Robotik ve Otomasyon sistemleri (yüzde 74) ve Büyük Veri Analizi (yüzde 67) konularının sektöre olan etkilerinin en fazla olması bekleniyor.
Kaynak: Gümrük TV