“Sanayinin Milli Gelir İçindeki Payı Yüzde 22,1’den, Yüzde 25,6’ya Yükseldi”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve
Bütçe Komisyonu’nda, Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kurum ve kuruluşların 2023
yılı bütçesini sundu.
Sanayinin milli gelir içindeki payının yüzde 22,1’den, yüzde 25,6’ya yükseltildiğini kaydeden Bakan Varank, şunları söyledi:
“Bir yandan ürün gamımız zenginleşirken diğer yandan Türk sanayicisinin yeni gelişmelere adapte olma esnekliği her geçen gün artıyor. En büyük dış ticaret ortağımız AB başta olmak üzere dünyada yaşanan talep daralmasına rağmen sanayi hasılamız ilk çeyrekte yüzde 8,2, ikinci çeyrekte de yüzde 7,8 büyüyerek gelişimini sürdürdü.
Türkiye bugün, demir-çelik, beyaz eşya, ticari araç ve düz cam üretiminde Avrupa'da birinci. Çimento üretiminde Avrupa lideri ve dünya 5'incisiyken, çimento ihracatında dünya ikincisi. Değirmen makineleri ihracatında, dünyada bir numarayız. Askeri insansız hava aracı üretiminde, dünyada bir numarayız. Şu anda Avrupa'nın en teknolojik gemilerini Türkiye üretiyor. Makine ihracatımız 21 milyar doları yakaladı. Kağıt ürünleri sektöründe ihracatımızı tam dokuz kat artırdık.
Makine sektöründen sonra; Mobilite, Üretimde Yapısal Dönüşüm, Sağlık ve Kimya alanlarında ithalat bağımlılığımızı azaltacak yatırımlara öncülük ediyoruz. Bugüne kadar aldığımız destek kararlarıyla; 119 proje için 1,5 milyar lirası Ar-Ge olmak üzere 21 milyar liralık yatırımı harekete geçirdik.
Bu sene; sağlık teknolojileri, yenilenebilir enerji, savunma sanayi, elektrikli araçlar ve batarya üretimi gibi kritik alanlarda yapılacak 10 yeni yatırım için proje bazlı destek kararı aldık. 201 milyar liralık yatırımla hayata geçecek bu projeler sayesinde cari açığımızı 9 milyar dolar düşürmeyi hedefliyoruz.
Bu amaçla, elektrikli araçların kullanımını yaygınlaştıracak şarj istasyonlarının kurulumu noktasında geçen sene sözünü verdiğimiz adımları attık. Uygulamaya aldığımız Elektrikli Araçlar Hızlı Şarj İstasyonu Destek Programı’yla, Nisan ayına kadar 81 ilimizde 1571 şarj istasyonu kurulacak.
Bakanlığımız kaynaklarıyla desteklediğimiz organize sanayi bölgelerinin sayısını 192’den 345’e çıkardık. Sadece son bir yılda 18 yeni OSB kurduk. Bugün 124 OSB’mizde tahsis edilebilecek tek bir boş parsel dahi kalmadı. Yatırımcıların taleplerine yetişebilmek için 33 yeni OSB kurmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Dünya Bankası ile yürüttüğümüz 250 milyon avroluk finansman programıyla, 54 OSB’nin yeşil dönüşümünü destekliyoruz. Ergene Nehri’nin kirliliğini önlemek üzere 2,5 milyar lira destek verdiğimiz, Ergene Havzası Organize Sanayi Bölgeleri Müşterek Atıksu Arıtma Tesislerinden 5’ini tamamladık.
Şu anda arıtma tesislerinde günlük 160 bin metreküp atık su arıtılıyor. Ayrıca, iklim hedeflerimize yönelik bilimsel araştırmaları koordine etmek üzere; TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü’nü Konya’da kuruyoruz.
KOSGEB ile KOBİ’lerin karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik Ar-Ge, inovasyon ve ürün geliştirme projelerine, proje başına 2 milyon liraya kadar destek sağlıyoruz. AB Yeşil Mutabakatına uyum kapsamında; demir-çelik, alüminyum, çimento ve gübre üretiminde emisyonların azaltılmasına yönelik paydaşlarımızla birlikte hazırladığımız sektörel ve teknolojik yol haritaları tamamlanmak üzere.”
Kaynak: Gümrük TV