COP27 Sona Erdi
İki günlük gecikmeyle sona eren COP27’de iklim
değişikliğiyle mücadelede savunmasız ülkelere fon sağlanması konusunda
anlaşmaya varıldı.
Mısır’ın Şarm El-Şeyh kentinde 6-18 Kasım arasında düzenlenen ancak taraflar arasında anlaşma sağlanamayınca iki gün daha uzatılan COP27 sona erdi. Yapılan müzakerelerde, iklim felaketlerine karşı savunmasız durumda olan ve iklim değişikliğine gelişmiş ülkelere göre çok daha az katkıda bulunan ülkeler için bir fon kurulması konusunda anlaşma sağlandı.
Açıklanan sonuç bildirgesinde finansmanın nasıl ve nereden sağlanacağı konusunda detay yer almıyor. Finansmanın operasyonel detaylarının 2023’ün sonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nde yapılması öngörülen bir sonraki COP’ta belirlenmesi bekleniyor.
Öte yandan bildirgede Hindistan ve Avrupa Birliği tarafından “tüm fosil yakıtların” kullanımının aşamalı olarak azaltılmasını talep eden referans yer almıyor. Bunun yerine ülkeleri, COP26 zirvesinde kararlaştırıldığı gibi, “kömür enerjisinin aşamalı olarak azaltılması ve verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak sonlandırılması” yönünde adım atmaya çağırıyor ve “düşük emisyonlu enerjiye” atıfta bulunuyor. Bildirgede yer alan bu ifadenin hem karbondioksit hem de metan emisyonlarına yol açan bir fosil yakıt olan doğal gazın kullanımına kapı açtığı yorumları yapılıyor.
Açıklanan bildirge sonrasında konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres: “Bir kayıp ve hasar fonu oluşturulmasına yönelik karar alınmasını ve önümüzdeki dönemde faaliyete geçirilmesini memnuniyetle karşılıyorum. Bu yılki COP’ta, iklim adaletine yönelik önemli bir adım atıldı.” dedi.
Kömürden çıkmayı hızlandırmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını ölçeklendirmek için adil enerji geçiş ortaklıkları çağrısını yenileyen Guterres: “Paris İklim Anlaşması’nda hedef yıl olarak belirlenen 2030’a giderek yaklaşıyoruz. Adaleti ve çabalarımızı güçlendirmek için herkesin elini taşın altına sokmasına ihtiyacımız var.” dedi.
Mısır Dışişleri Bakanı ve COP27 Başkanı Sameh Shoukry ise: “Herkesi, bu kararları sadece kağıt üzerinde yer alan sözler olarak değil, şimdiki ve gelecek nesillerin çağrılarını önemsediğimize dair dünyaya verdiğimiz bir mesaj olarak görmeye davet ediyorum.” dedi.
Hükümet temsilcileri, gözlemciler ve sivil toplum da dahil olmak üzere 35.000’den fazla kişiyi bir araya getiren COP27’de yeni girişimler de hayata geçirildi.
Küresel emisyonların yüzde 30’unu oluşturan emisyon azaltımı zor yedi endüstriyel sektörü karbondan arındırmayı hedefleyen First Movers Coalition’a nakliye, çimento ve çelik sektörleri de verdikleri taahhütlerle katıldı. Girişim kapsamında, 2030 yılına kadar en az yüzde 10 oranında sıfıra yakın karbon emisyonuna sahip çimento ve beton satın alma taahhüdünde bulunuldu.
Kaynak: Gümrük TV