ETS’ye Dahil Olmayan Sektörlerde Sera Gazı Emisyon Hedefleri Belirlendi
Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nin
üçlü anlaşmasıyla emisyon ticaret sistemine dahil edilmeyen atık, tarım, küçük
sanayi, ulaşım ve inşaat sektörlerine yönelik üye ülkeler içn bağlayıcı emisyon
azaltım hedefleri belirlenecek.
Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği'nin (AB) Çaba Paylaşım Düzenlemesinin (ESR) hedefini artırmak için Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi ile üçlü anlaşmaya varıldığını açıkladı.
Bu anlaşma, şu anda AB Emisyon Ticareti Sistemine (EU ETS) dahil olmayan sektörlerde üye ülkeler için bağlayıcı yıllık sera gazı emisyon hedefleri belirliyor.
Söz konusu anlaşma, Komisyonun bu sektörler için emisyon azaltma hedefini 2005 yılındaki seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar yüzde 29'dan yüzde 40'a çıkarma önerisini önemli ölçüde koruyor.
Üye devletler için güncellenmiş emisyon azaltım hedefleri, 2005'e kıyasla -yüzde 10 ile -yüzde 50 arasında değişiyor.
Yeni anlaşma ile ESR kapsamındaki sektörler arasında inşaat, tarım, atık küçük sanayi ve ulaşım bulunuyor.
Üye devletlerin emisyonları azaltmak ve hedeflerine ulaşmak için alabilecekleri potansiyel önlemlere örnekler olarak toplu taşımayı teşvik etmek, binaların güçlendirilmesi, daha verimli ısıtma ve soğutma sistemleri ve iklim dostu tarım uygulamaları sıralanıyor.
Söz konusu anlaşma, 2035 yılına kadar Avrupa'da yeni karbon emisyonu yayan arabaların satışını sona erdirmek için yapılan son anlaşmanın ardından, Avrupa Yeşil Mutabakatını uygulamak için Komisyonun Fit for 55 yasama paketinin kabul edilmesindeki son adımı olarak öne çıkıyor.
COP27 tüm hızıyla devam ederken, varılan anlaşma AB'nin yeşil dönüşümde geri adım atmadığını, bunun yerine 2050 yılına kadar dünyanın ilk iklim nötr kıtası olma çabalarını hızlandırdığını ve eyleme geçerek iklim taahhütlerini yerine getirdiğini gösteriyor.
Geçici anlaşma Parlamento ve Konsey tarafından resmi olarak kabul edilmesinin ardından AB‘nin Resmî Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Kaynak: Gümrük TV