Gürcistan-Rusya Arasında Bekleme Süreleri 10-15 Günü Buluyor
Tiflis Ticaret Müşavirliği, Gürcistan- Rusya karayolu
taşımacılığında yaşanan yoğunluk hakkında bilgilendirme yaptı.
Rusya - Ukrayna arasında yaşanan çatışmaların ardından uluslararası siyasi gelişmelerin etkisiyle Gürcistan üzerinden Rusya ve Belarus varışlı taşımaların da Gürcistan hattını kullanmaya başlamasıyla bu hatta yaşanan yoğunluk artış gösterdi.
Gürcistan yetkili idareleri, transit yük taşımacılığında artan trafiği en az mağduriyetle yönetebilmek üzere çeşitli tedbirler aldı. Zorunlu güzergah uygulaması da bu kapsamda alınan tedbirler arasında bulunuyor.
Gürcü idareler ülke içindeki ve ülkeden çıkıştan sonra komşu ülkelerdeki güzergahın yoğunluk durumuna göre çıkış kapısı tespit ederek TIR'ları zorunlu olarak belirlenen kapılara yönlendiriyor ve yol boyunca polis tarafından çeşitli noktalarda TIR’ların bekletilmesi gibi muhtelif tedbirler uygulanabiliyor.
Son günlerde Gürcistan-Rusya arasındaki tek sınır geçiş noktası olan Kazbegi/Lars Sınır Kapısı güzergahında yığılmaların devam ettiği ancak bekleme sürelerinin 10-15 günü bulacak ölçüde uzadığı belirtiliyor.
Gürcistan Gümrük İdaresi ve Karayolu Devriye Polisi tarafından alınan tedbirlere rağmen yoğunluk eritilemediği aktarıldı. Bu kapsamda, son günlerde Tiflis Ticaret Müşavirliğine öncelikli geçiş talebinde bulunan çok sayıda firma talebi ulaştığı ifade edildi.
Bozulabilir yük taşıyan TIR sürücülerinin girişte beyannamelerine Gümrük İdaresinden öncelik için "bozulabilir ürün" ibaresi yer alan kaşenin basılması hususuna dikkat etmelerinin geçişlerde kolaylık sağlayacağı iletildi.
Bununla birlikte yoğunluğun durumuna göre Gürcü polis idaresinin öncelikli yükler dahil olmak üzere öncelik veremediği durumlar da yaşanabildiği aktarılarak, gümrük idaresiyle ilgili konularda Tiflis Ticaret Müşavirliği ile iletişim kurulması halinde gerekli desteğin sağlandığı vurgulandı. Polis idaresinden kaynaklı beklemeler konusunda ise firmaların Büyükelçilik Konsolosluk Şubeyle temasa geçebileceği iletildi.
Kaynak: Gümrük TV