Sarp Sınır Kapısında Günlük 750 Araç Geçişi Hedefleniyor
Kaçkar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Recep Bilgin, Sarp
Sınır Kapısı'ndan girişte gerçekleştirilen ithalat işlemleri ve sözlü beyanla
bedelsiz ihracat gerçekleştirilmesine ilişkin süreçlerin transit rejimi
kapsamında yapılacağını aktardı.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan Türkiye ve Doğu Karadeniz Bölgesi ihracatçılarının en önemli sorunlarından olan gümrük kapılarında yaşanan TIR kuyrukları sorununu istişare etmek ve alınabilecek önlemleri görüşmek üzere Kaçkar Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Recep Bilgin'i makamında ziyaret etti.
Yapılan görüşmede Bölge Müdürü Recep Bilgin tarafından tır kuyruklarının azaltılması için alınacak etkili tedbirler aktarılarak, kısa bir süre içinde devreye alınacak yeni uygulama ile daha önce Sarp Sınır Kapısı'ndan yurda girişte gerçekleştirilen ithalat işlemleri ve ayrıca ticari teamüllere uygun olmaması nedeniyle DKİB tarafından karşı çıkılan sözlü beyanla bedelsiz ihracat gerçekleştirilmesine ilişkin süreçlerin transit rejimi kapsamında Hopa Gümrük Müdürlüğü tarafından tamamlanacağı belirtildi.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gürdoğan;
“Sarp Sınır Kapısı zaten ülkemizin en yoğun gümrük kapılarındandı. Ancak Rusya ve Ukrayna'nın içinde bulunduğu durum nedeniyle bu ülkeler üzerinden yapılan transit geçişlerin de tamamen Sarp kapısına yönelmesi ile işlem hacmi 5 kat arttı. İşlem hacminin artması ile halihazırda mevcut tır kuyrukları daha da uzadı ve bölge ihracatçılarımızdan haklı serzenişler yükselmeye başladı. Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmede Gümrük Bölge Müdürümüz Sayın Recep Bilgin, ithalat işlemleri ile bedelsiz ihracat işlemleri için Hopa Gümrük Müdürlüğünün yetkilendirildiğini ve kısa süre içinde başlayacak uygulama ile halihazırda bu işlemler için kullanılmakta olan peronların da ihraç yüklü taşıtlara tahsis edilmesiyle tır kuyruklarında önemli oranda azalma kaydedeceklerini ifade etti. İhracatçılarımıza nefes aldıracak ve günlük 750 tır geçişini sağlayacak bu uygulamayı olumlu karşılıyoruz ancak sorunun kökten ve kalıcı olarak çözülmesinin yolunun 31 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Gümrük Müdürlüğü kurulmasına rağmen halen inşaatına dahi başlanmayan Muratlı Gümrük Kapısı olduğunu da hatırlatmak istiyoruz. Bu nedenle, sadece ihracat-ithalat işlemleri için yetkilendirilmesini savunduğumuz Muratlı Sınır Kapısının altyapı çalışmalarına ivedilikle başlanmasını ve tır kuyrukları sorununun kökten ve kalıcı bir şekilde çözümlenmesini istiyoruz. Ayrıca ticari teamüllere uygun olmayan sözlü beyanla bedelsiz ihracat işlemleri için de bir düzenleme yapılması beklentilerimiz arasında” diye konuştu.
Kaynak: Gümrük TV