Küresel İmalat Sanayi Üretimi Üç Aydır Daralıyor
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI
Gelişmeleri ile ilgili Ekim 2022 raporunu yayınladı. Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri
Endeksi® (PMI), Ekim'de 0,4 puan düşüşle 49,4'e gerileyerek son 28 ayın en
düşük değerini aldı.
İmalat PMI hesaplanan 31 ulusal ekonomiden 17'sinde faaliyet koşulları kötüleşti. Bunlardan 14'ünde Eylül ayına göre bozulma derinleşti.
Özellikle ara mal talebindeki gerilemenin etkisiyle, salgının ilk ayları hariç yaklaşık 11 yılın en sert üretim daralması yaşandı. Böylece üretimdeki düşüş eğilimi üçüncü aya ulaştı. Siparişlerde düşüş belirginleşirken istihdam artışı yavaşladı.
Ekim'de tedarik zinciri aksaklıkları hafiflemeye devam etti. Girdi ve ürün fiyatlarında enflasyonist baskı yüksek seviyesini korumasına rağmen önceki aya göre bir miktar azaldı.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Ekim'de aylık 0,5 puan düşüşle 46,4'e geriledi. Özellikle dış talep koşullarına bağlı olarak yeni siparişlerde ve üretimde yavaşlama gözlendi. Girdi talebindeki düşüş, tedarikçi performansında iyileşme sağladı. Sektörde enflasyonist baskılar halen yüksek olmakla birlikte önceki aya göre hafifledi.
PMI verileri Avrupa'nın büyük bölümünde resesyon beklentilerini doğruluyor
Ekim'de Euro Bölgesi İmalat PMI önceki aya göre 2 puan düşüşle 46,4'e geriledi. Üretim ve yeni siparişlerde pandeminin ilk dalgası hariç en sert daralma gözlendi. Tedarik sürelerindeki kısalmaya rağmen enflasyonist baskılar yüksek düzeylerde kaldı.
İrlanda hariç olmak üzere PMI hesaplanan tüm Euro Bölgesi ülkelerinde imalat sektörünün faaliyet koşulları bozulma kaydetti. Yine İrlanda haricindeki bölge ekonomilerinde manşet PMI'larson 22 ila 29 ayın en düşük seviyelerinde gerçekleşti.
Birleşik Krallık'ta zayıf talep, yüksek enflasyon ve tedarik baskılarının yanı sıra siyasi ve ekonomik istikrarsızlıkların sektöre olumsuz yansımaları sürdü. Ukrayna savaşı ve yüksek belirsizliğin etkisiyle Çekya ve Polonya'da faaliyet koşulları daha da kötüleşti.
Asya-Pasifik’te küresel talep koşullarındaki bozulma, bölgenin önde gelen sanayi merkezlerini olumsuz etkiliyor
Asya-Pasifik bölgesinde son çeyreğe girilirken imalat sanayi performansında belirgin ayrışma gözleniyor.
Çin'de COVID-19 tedbirlerinin sektöre olumsuz etkisi sürmekle birlikte, daralma Eylül ayına göre hafifledi.
Güney Kore, Tayvan ve Malezya, dış talep koşullarındaki bozulmadan olumsuz etkilenmeye devam etti.
Japonya'da İmalat PMI 50'nin üzerinde kalsa da üretim ve siparişler üst üste dördüncü ay azaldı. Çin ve Güney Kore'nin talebindeki zayıflık da bu gelişmede etkili oldu.
Rusya'da, Eylül ayındaki olumlu tablonun ardından Ekim'de yeni sipariş ve üretim artışı yavaşladı, istihdam azaldı. Girdi maliyetlerinde keskin artış gözlendi.
Ekim'de en güçlü PMI değerinin hesaplandığı ülke olan Hindistan'da büyüme Eylül ayına göre hızlandı.
Avustralya, Filipinler, Endonezya, Tayland, Vietnam gibi diğer ekonomilerde ise büyüme eğilimi sürmekle beraber Eylül ayına göre göre ivme kaybetti.
İmalat PMI hesaplanan ülkeler arasında Eylül'de daralıp Ekim'de büyümeye geçen tek ülke Kazakistan oldu.
PMI hesaplanan beş Amerika ülkesinin yeni siparişleri Ekim'de düşüş gösterdi
ABD İmalat PMI Ekim'de 1,6 puan düşüşle 50,4'e gerileyerek son 28 ayın en düşük büyümesine işaret etti. Yeni siparişler azalsa da, tedarik sorunlarının hafiflemesi üretimdeki artışı destekledi.
Kanada'da üretim ve yeni siparişlerdeki düşüş hızlanırken istihdam üst üste üç ay geriledi. Kanada dolarındaki değer kaybı Ekim'de nihai ürün fiyatlarının artmasına neden oldu.
Azalan emtia fiyatlarının yanı sıra yakıt ve enerjiye yönelik vergi indirimleri Brezilya'nın üretimine olumlu yansıdı. Bu nedenle yeni siparişlerde gözlenen düşüşün geçici olması bekleniyor.
Meksika'da İmalat PMI eşik değer 50'nin hemen üzerinde yatay seyrederken talep ve üretimde düşüş yavaşladı. Ancak tedarik sorunları ve küresel fiyat volatilitesi girdi enflasyonunu yükseltti.
İmalat PMI verisinin hesaplandığı diğer Latin Amerika ülkesi olan Kolombiya'da ise zayıf talep ve ekonomik belirsizlik ortamının etkisiyle üretim ve satışlar son üç ayda ilk kez daralma sergiledi.
Kaynak: Gümrük TV