AB, Lama Demiri İthalatına Karşı Anti-Damping Soruşturması Başlattı
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri, “AB Anti-Damping
Soruşturması Hakkında” bir yazı yayımladı.
Yazıda, AB Nezdinde Daimi Temsilciliği aracılığıyla edinilen Avrupa Komisyonu Notası’nda, AB tarafından Çin’in yanı sıra Türkiye menşeli 7216.50.91 Gümrük Tarife Pozisyonu altında yer alan “Lama Demiri” ithalatına karşı bir anti-damping soruşturması açılması için AB’nin ilgili ürün üreticileri tarafından AB Komisyonu’na başvuruda bulunulduğu belirtildi.
Yazıda devamla, yerli sanayilerin, üretimini gerçekleştirdikleri benzer veya doğrudan rakip mal konumundaki bir ürün grubunun ithalatı nedeniyle uğradıklarını iddia ettikleri maddi zararı önlemek için ülkelerin, ticaret politikası önlemlerine başvurabildiği ve mevcut gümrük vergilerinin üzerine ek yükümlülükler getirilebildiği ifade edildi. Bahse konu zarar olgusunun, ilgili ürün ihracatçılarının, ithalatçı ülke pazarında iç piyasalarından farklı fiyat politikaları izlemelerinden, yani damping uygulamalarından, ya da kamu kurumlarınca sübvanse edilen ihracatın haksız rekabete neden olması gibi nedenlerden kaynaklanabildiği iletildi.
Bu itibarla, AB tarafından bir anti-damping soruşturması başlatılması durumunda Türkiye menşeli “Lama Demiri” ithalatının dampingli olup olmadığı, ayrıca bu süreçte dampingli olduğu iddia edilen Türkiye menşeli ilgili ürün ithalatının AB yerli üretimi üzerinde bir zarara yol açıp açmadığının değerlendirileceği belirtildi.
Soruşturma otoritesi tarafından bu hususlarda müspet karar verilmesi halinde Türk firmalarına anti – damping vergisi tatbik edilmesine hükmedilmesinin olasılık dahilinde olduğu ifade edildi. Olası anti-damping soruşturmasının, Türkiye’nin de taraf olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Anti-Damping Anlaşması’nın amir hükümleri, ilgili DTÖ içtihadı ve AB’nin anti-damping uygulamalarına ilişkin mevzuatı çerçevesinde yürütüleceği vurgulandı.
Bununla birlikte, Komisyon’dan iletilen mezkûr Nota’da, anti-damping soruşturması başlatılması halinde Komisyon’ca iletişime geçilebilmesini teminen bilinen ilgili ürün ihracatı yapan üretici firmaların 4 Kasım 2022 tarihine kadar karaosmanogluz@oaib.org.tr adresine bilgilerinin iletilmesine ihtiyaç duyulduğu bildirildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV