“Uluslararası Taşımacılıkta Yükün Demir Yollarına Kaydırılması En Büyük Gündemlerimizden Birisi”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile
Bulgaristan Ekonomik İşlerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma ve
Haberleşme Bakanı Hristo Aleksiev Kapıkule Sınır Kapısı'nda ikili ve heyetler
arası görüşmelere katıldı.
Heyetler arası görüşmelere Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Anguel Tcholakov, Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolusu Borislav Dimitrov, Ulaştırma ve Haberleşme Bakan Yardımcıları Diliana Doichinova ve Krasimir Papukchiyki, Bulgaristan Maliye Bakan Yardımcısı Aleksander Svrakov ve diğer ilgililer katıldı.
Görüşmeler sonrası Karaismailoğlu ve Aleksiev, basın toplantısı düzenledi.
Bakan Karaismailoğlu "Uluslararası taşımacılıkta yükün demir yollarına kaydırılması önemli ölçüde en büyük gündemlerimizden birisi. Hem Türk hem Bulgar tarafı olarak demir yolundaki kapasitenin hızlı artırılması için önemli görüşmeler yapıyoruz." dedi.
Karaismaioğlu, konusu sınır geçişleri olan önemli ve verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek Kovid-19 salgını sonrası ihracatın çok hızlı arttığına işaret etti. Bu anlamda gümrük kapılarına büyük yük bindiğini söyledi.
Yükün hafifletilmesi, geçişlerin hızlandırılması, Uzak Doğu'dan Avrupa'ya kadar uzanan Kapıkule Sınır Kapısı'nda yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için Bulgaristan tarafının çok önemli katkıları olduğunun altını çizen Karaismailoğlu: "Geçen günlerde kapılardaki uzayan kuyruklar onların özverili çalışmaları neticesinde bugün çok azalmış durumda ama tabi ihracatın artması nedeniyle buralara önümüzdeki günlerde yük daha fazla binecek. Hem kapılardaki kara yolu kapasitenin artırılması, geçişlerin hızlandırılması için önemli görüşmeler yapıyoruz." dedi.
Karaismailoğlu, kara yolları taşımacılığındaki sınırlı kapasite sebebiyle uluslararası taşımacılıkta demir yolu taşımacılığının önemli bir noktada olduğunun altını çizdi.
"Demir Yollarındaki Geçişleri Çok Daha Fazla Artıracağız"
Demir yolu taşımacılığın kapasitesinin artırılmasının gerekliliğine vurgu yapan Karaismailoğlu, şöyle devam etti: "Yükün demir yollarına kaydırılması önemli ölçüde en büyük gündemlerimizden birisi. Hem Türk hem Bulgar tarafı olarak demir yolundaki kapasitenin hızlı artırılması için önemli görüşmeler yapıyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde demir yollarındaki geçişleri çok çok daha fazla artıracağız. Bunun yanında deniz yolunu, Ro-Ro taşımalarını da desteklememiz gerekiyor. O yüzden Burgaz, Varna, Romanya bağlantılı Türkiye Ro-Ro seferlerini geliştirmek için Bakanlık olarak önemli politikalar gerçekleştiriyoruz. Ro-Ro taşımalarına teşvik için gerekli yönetmeliklerimizi çıkarmıştık. İnşallah hem ticaretimiz artacak hem kapılardaki sorunlarımız azalacak.
Bulgaristan’ın Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olduğu ve uzun yıllara dayalı dost ilişkilerimizin ticaretimize de yansıdığını vurgulayan Karaismailoğlu: “Bu ticari dostluğu daha da geliştirmek için sürekli istişare içinde olmamız gerekiyor. Bununla birlikte Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan olarak özellikle demir yolu taşımacılığını nasıl geliştirebiliriz bununla ilgili de önemli çalışmalarımız var. Dörtlü toplantılarımızı önümüzdeki günlerde tekrar gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin artan ticari hacmine çözüm bulmak, dost kardeş ülkelerle ilişkileri geliştirmek açısından bugünkü toplantı çok verimli geçti." dedi.
"Demir ve Deniz Yollarını Ciddi Şekilde Kullanmaya Karar Verdik"
Bulgaristan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Hristo Aleksiev de bugün gümrüklerde geçişlerin daha hızlı olması için yapılacak çalışmaları ve alınacak önlemleri konuştuklarını söyledi.
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle lojistiğin Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya sağlandığını ifade eden Aleksiev, bu nedenle zaman zaman araç yoğunluğunun oluştuğunu belirtti.
Bu kadar yoğun trafik akımına sadece kara yollarının yetmeyeceğini anlatan Aleksiev, demir ve deniz yollarının da bu trafiğe dâhil edilmesi gerektiğini vurguladı.
Geçen ekim ayından bu yıl ekim ayına kadar 100 binin üzerinde tırın gümrükten geçtiğini aktaran Aleksiev: "Doğal olarak bu kadar büyük bir araç akını her iki ülkenin çalışanları tarafından işlem gördü. Hepimiz biliyoruz ki Asya'dan Avrupa’ya bu akım daha da çoğalacak. O nedenle demir ve deniz yollarını ciddi şekilde kullanmaya karar verdik. Bulgaristan'daki taşımacılar tırlarının devlet demir yollarından geçmesini onaylıyor. Türkiye tarafından da bu şekilde yüklerin demir yoluna kaydırılması gerekir." dedi.
Aleksiev, şu an var olan demir yollarının dolu olduğunu, alternatif olarak bir demir yolu gümrüğünün daha açılması gerekliliğine vurgu yaptı.
Gümrüklerden geçişlerin daha da hızlanması için bazı kararlar da aldıklarını ifade eden Aleksiev, Bakan Karaismailoğlu'na teşekkür etti.
Kaynak: Gümrük TV