AB Ülkelerindeki Çelik Talebinin 2022 Yılı Sonunda Yüzde 3,5 Oranında Azalması Bekleniyor
AB ülkelerindeki çelik
talebi azalmaya başlarken ve yıl sonu itibarıyla talep miktarındaki kaybın yüzde
3,5’u bulması bekleniyor.
Avrupa Çelik Derneği (Eurofer) tarafından yapılan açıklamada, AB ülkelerindeki çelik talebinin yılın ikinci çeyreğinden itibaren azalmaya başladığı ve yıl sonu itibarıyla talep miktarındaki kaybın yüzde 3,5’u bulmasının beklendiği ve yine 2023 yılında da yüzde 1,9 oranında bir talep kaybı yaşanacağı belirtildi.
Bu açıklama ile birlikte, Avrupa Çelik Derneği periyodik olarak paylaştığı sektörel talep verilerini bu yıl ikinci kez revize ederek aşağı çekmiş oldu.
Eurofer’in çelik talep tahminleri, çelik üretimi ve net ithalat toplamından net ihracat toplamının çıkarılması yöntemi ile hesaplanıyor.
Geçtiğimiz Şubat ayında Eurofer tarafından yapılan açıklamada, 2022 yılında çelik talebinin yüzde 3,2 oranında artacağı öngörülmüş, fakat daha sonra Ağustos ayında yapılan ikinci bir açıklamada ise yıl sonu itibarıyla yüzde 1,7’lik bir azalma beklendiği duyurulmuştu.
Eurofer Genel Müdürü Axel Eggert, yılın ikinci çeyreğinden itibaren başlayan olumsuz piyasa koşullarının aynen devam ettiğini, hatta Ağustos ayından bu yana daha da kötüleştiğini söyleyerek, özellikle aniden büyük bir sıçrama yapan enerji fiyatlarının çelik üretim maliyetlerini dayanılmaz boyutlara taşıdığına dikkat çekti.
Eurofer tarafından paylaşılan açıklama metninde, 2022 yılının aslında sektör açısından çok iyi başladığı, yılın birinci çeyreğinde talebin yüzde 6,1 oranında artarak 38,6 milyon tona ulaştığı, fakat ikinci çeyrek ile birlikte artan enerji fiyatlarına bağlı olarak talebin yüzde 4,8 azaldığı belirtildi.
AB ülkelerine yapılan rekabeti bozucu nitelikte ve büyük ölçekli çelik ithalatlarının ise yerli üreticiler açısından durumu daha da kötüleştirdiğine vurgu yapıldı.
AB ülkelerine yapılan çelik ithalatının yılın birinci çeyreğinde yüzde 28,5 ve ikinci çeyreğinde de yüzde 1,6 oranlarında artış gösterdiği bildirildi.
Kaynak: Gümrük TV