“Gümrük Birliği'nin Modernizasyonuna Çok İhtiyacımız Var"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Hisarcıklıoğlu,
“Yeşil Anlaşma çağında Gümrük Birliği'nin modernizasyonunu en çok ihtiyacımız
olan güçlendirici olarak görüyoruz." dedi.
Türkiye-AB Yüksek Düzeyli İş Diyaloğu toplantısı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odası (EUROCHAMBRES) Başkan Vekili M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve EUROCHAMBRES Başkanı Luc Frieden’ın ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
Toplantıya, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişleme’den sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı ile Türkiye’den ve AB’den iş dünyası temsilcileri katıldı.
TOBB Başkanı ve EUROCHAMBRES Başkan Vekili M. Rifat Hisarcıklıoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Ukrayna'daki savaşın herkes için hayatı zorlaştırdığını belirterek, yüksek enflasyon, enerji arzı, kıtlık ve yüksek enerji fiyatlarının ekonomiler ve toplumlar üzerinde doğrudan olumsuz etkiye sahip olduğunu vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, AB ve Türkiye iş çevreleri, Türk hükümeti ve Avrupa Komisyonu olarak bir araya gelip mevcut durum, müşterek çözüm yolları hakkında konuşmanın önemli olduğuna dikkati çekti.
Etkinliğin, Türkiye-AB İş Diyaloğu Projesi'nin bir parçası olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye, AB üyeliğine aday bir ülkedir. Türkiye ve AB Gümrük Birliği kapsamında ikili mal ticareti, son 25 yılda 4 kattan fazla arttı." dedi.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin AB'nin 6'ncı en büyük ticaret ortağı olduğunu belirterek, AB'nin, Türkiye'nin açık ara en büyük ithalat ve ihracat ortağı, aynı zamanda ana yatırım kaynağı olduğunu, Türkiye'nin ithalatının üçte birinin AB'den geldiğini ve ülkenin ihracatının yüzde 41'inin AB'ye gittiğini, AB ile Türkiye arasındaki toplam mal ticaretinin 132 milyar avroya ulaştığını bildirdi.
Türkiye'nin AB'ye ihracatının 63 milyar avro civarında olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Bu ihracat; ağırlıklı olarak makine ve ulaşım araçları, giyim, tarım ve ham maddelerden oluşmaktadır. AB'nin Türkiye'ye ihracatı 70 milyar avroyu buldu. Bu ihracata makine ve ulaşım ekipmanları, kimyasallar, yakıt ve madencilik ürünleri hakimdir." diye konuştu.
AB ile Türkiye arasında iki yönlü hizmet ticaretinin 27 milyar avroya ulaştığını bildiren Hisarcıklıoğlu, "İş dünyası olarak daha fazlasını yapabileceğimizi biliyoruz. Türkiye hükümetinin, AB üye devletlerinin ve Avrupa Komisyonu'nun desteğine ihtiyacımız var. Yeşil Anlaşma çağında Gümrük Birliği'nin modernizasyonunu en çok ihtiyacımız olan güçlendirici olarak görüyoruz." dedi.
"Türkiye'yi önemli bir iş ortağı olarak yanımızda bulundurmamız gerekiyor"
EUROCHAMBRES Başkanı Luc Frieden ise video konferans yöntemiyle katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ile AB arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için iş çevreleri arasında diyalog kurmaktan daha iyi bir şey olmadığını belirterek, bu üst düzey iş diyaloğunun benzeri görülmemiş jeopolitik ve makroekonomik zorlukların olduğu bir zamanda gerçekleştiğine dikkati çekti.
Frieden, "Hemen yan tarafta bir savaşımız var. Son derece yüksek enerji fiyatlarımız var. Avrupa halkına büyük sorunlar yaratan bir enflasyonumuz var ve bu bağlamda birbirinden ayrılmak yerine birlikte çalışmanın her zamankinden daha önemli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.
AB ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkinin oldukça derin olduğunu vurgulayan Frieden, "Daha fazlasının yapılması gerekiyor. Türkiye'yi önemli bir iş ortağı olarak yanımızda bulundurmamız gerekiyor. O zaman Gümrük Birliği'ni modernize etmemiz gerekiyor." dedi.
İş dünyası örgütlerinden üst düzey katılım
İkinci bölümü basına kapalı gerçekleşen toplantıya, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Gün, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serpil Veral ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Suat Çalbıyık katıldı.
Toplantıda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Diplomatik İlişkiler Komisyonu Başkanı Osman Nuri Önügören, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Fikret Kileci, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Emine Erdem, İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk'ün yanı sıra yabancı iş insanları da hazır bulundu.
Kaynak: Gümrük TV