Hisarcıklıoğlu, Çekya’dan Transit Geçiş Belgesi Kotasını Artırmasını İstedi
Türkiye-Çekya İş
Forumu’nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat
Hisarcıklıoğlu, Çekya’dan transit geçiş belgesi kotasını artırmasını istedi.
Türkiye-Çek Cumhuriyeti İş Forumu, TOBB İkiz Kuleler’de yapıldı. Forumun açılış konuşmalarını TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Çek Ticaret Odası Başkanı Vladimir Dlouhy, Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş gerçekleştirdi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada Çekya ile ticari ilişkileri daha da genişletmek arzusunu dile getirirken, “İkili ticaret hacmimiz 2021 yılında yaklaşık 4,4 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamı rahatlıkla çok kısa sürede 5 milyar Dolara çıkarabiliriz. Türkiye’ye gelen Çek yatırımları 700 milyon dolara yaklaşmış vaziyette. Bunun daha da artması için Çek firmalarını ülkemize bekliyoruz” diye konuştu.
Orta Avrupa’da en iyi iş ve yatırım ortamına sahip olan Çekya’ya, daha fazla Türk yatırımcı gitmesi için de birlikte çalışmaya hazır olduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türk müteahhitlerinin 2021 yılında 67 ülkede 23,9 milyar dolar tutarında proje üstlendikleri bilgisini verdi. Hisarcıklıoğlu, bu projeler arasında enerji santralleri, karayolu, tünel ve köprülerin bulunduğunu bildirdi ve Çekya’daki altyapı projelerinde de yer almaya hazır olduklarını söyledi.
Çekya’nın, Türkiye’den Batı Avrupa ülkelerine ve özellikle Almanya’ya karayolu ile yapılan taşımalarda son derece önemli bir transit ülke olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Taşımacılarımız Slovakya geçişlerinde sorun yaşamıyorken; Çekya’dan alınan kısıtlı sayıdaki transit geçiş belgesi, Batı Avrupa’ya yönelik ihracatımız açısından yetersiz kalmaktadır. Çekya transit geçiş belgesi kotasının, taşımacılık sektörümüzün ihtiyacına cevap verecek düzeyde, minimum 25.000 adet seviyesine yükseltilmesi gerekmektedir. Bu konuda Sayın Bakanın ve heyetin desteğini bekliyoruz” dedi.
“Gümrük birliğinin modernizasyon müzakerelerinin başlatılmasını istiyoruz”
Türkiye’nin, İtalya ile Çin arasında en büyük sanayi üretim kapasitesini kurduğunu belirten TOBB Başkanı şunları söyledi:
“Türkiye bu bölgede en büyük sanayi ürünü ihracatını yapan, girişimci bir ülkedir. Türkiye, pek çok sektörde, otomotiv, beyaz eşya, konfeksiyon başta olmak üzere, Avrupa’nın ana tedarikçisi oldu. Şu an AB’nin kendi dışında, en çok otomobil ithal ettiği ülke Türkiye’dir. Ülkemiz yatırımlar ve yatırımcılar için son derece cazip fırsatlar sunmaktadır. 2002 yılında 6 bin olan uluslararası şirket sayısı şu anda 75 binin üstündedir. AB ile gümrük birliğine ilaveten, pek çok ülkeyle yaptığımız serbest ticaret anlaşmalarıyla, yaklaşık 1 milyar nüfusa gümrük olmadan erişilmektedir.
Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, Türk iş insanların Avrupa Birliği ülkeleri ile ticaretini ve iş ilişkilerini zorlaştıran konulara da değinmek istiyorum. Birincisi, özellikle ticari faaliyetlerinde bulunmak isteyen Türk vatandaşlarımızın AB vize başvuru süreçlerinde yaşadıkları sıkıntılar.
İkincisi, Gümrük Birliği’nin modernizasyon konusu. Bu konuda desteğinize ihtiyacımız var.
Biz, bir an önce gümrük birliğinin modernizasyon müzakerelerinin başlatılmasını istiyoruz.
Gümrük Birliğini yeşil mutabakatı ile birlikte düşünüyoruz. Her ikisi de Türkiye-AB ilişiklerinde olumlu gündem yaratacaktır.”
“Vize ve kara yolu taşımacılığı alanlarındaki sorunun çözümü için çalışıyoruz”
Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela da Türkiye'nin, ülkelerinin en önemli ticaret ortaklarından olduğunu söyledi. İkili ticaret hacminin 2021'de olduğu gibi 2022'de de gelişmekte olduğunu ifade eden Sikela, ilişkileri daha da geliştirmek için Türkiye'de bulunduğunu dile getirdi.
Sikela, ziyaretin iki ülke arasındaki ticaret ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağına inandığını da kaydetti.
Çekya Ticaret Odası Başkanı Vladimir Dlouhy ise İstanbul'da çeşitli firmalarla bir araya geleceklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye son yıllarda çok odaklandığımız bir ülke. Türkiye'deki iş insanları iş yapma alışkanlıkları ve çalışkanlıkları sebebiyle iyi nama sahip. Bu özellikleri son yıllarda Türkiye'nin modern teknolojileri ve modern sanayiyi geliştirmesindeki başarısının da sonucu. Sizin dinamizminizden öğreneceğimiz çok şey var. Ekonominizi nasıl kalkındırdığınıza bakıp öğreneceğimiz çok şey var. Sadece enerji ve altyapı değil başka alanlarda da iş birliğimizi nasıl geliştirebileceğimizin yanıtlarını arıyoruz."
Türkiye'nin gittikçe güçlenen bir ülke olduğuna dikkati çeken Dlouhy, vize ve kara yolu taşımacılığı alanlarındaki sorunun çözümü için gayret gösterdiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: Gümrük TV