DGÖ ve DTÖ Armonize Sistemin Güncellenmesine Yönelik Çalıştay Düzenledi
DTÖ ve DGÖ tarafından, uluslararası ticarette malların sınıflandırılması adına uluslararası terminoloji olan Armonize Sistemin güncellenmesi çalışmaları kapsamında Çalıştay düzenlendi.Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), ülkelerin ticareti yapılan malları standart bir şekilde sınıflandırmasına olanak tanıyan uluslararası terminoloji olan Armonize Sistemin periyodik güncellemesini ele almak için ortak bir Çalıştay düzenledi.
Çalıştay, Armonize Sistem ile ilgili konularda Piyasa Erişimi Komitesi'nin kapasitesini ve uzmanlığını geliştirmek ve bu konuda DGÖ ile DTÖ tarafından üstlenilen çalışmalar arasındaki bağlantıları daha iyi anlamak amacıyla yapıldı.
Çalıştay Başkanı Kenya Uehara, Armonize Sistemin, malların kodlanması ve sınıflandırılması için evrensel bir dil sağlayarak sınır ötesi ticareti kolaylaştırmada kilit bir rol oynadığının altını çizdi.
Başkan Uehara, Armonize Sistem geliştikçe, DTÖ üyelerinin değişiklikleri kendi ulusal tarife terminolojilerine dahil etmeleri ve mal çizelgelerini güncellemeleri gerektiğini kaydetti.
Uehara, "Üyelerin ve ticaret camiasının, DTÖ'deki üyelerin üstlendiği yükümlülükleri pratikte uyguladıkları ticaret rejimleriyle karşılaştırmasına izin verdiği için ticaretin şeffaflığını ve öngörülebilirliğini sağlamak büyük önem taşımaktadır." dedi.
Çalıştay dört oturum olarak düzenlendi. İlk oturumda, DGÖ’de Tarife ve Ticaret İşleri Müdür Yardımcısı Gael Grooby, Armonize Sistem değişiklik prosedürlerine, özellikle en sonuncusuna genel bir bakış sundu ve Armonize Sistem güncellemelerinin arkasındaki ana nedenleri özetledi.
Bunlar, belirli malların ticari değerindeki değişikliklerin tanınmasını, sınıflandırma konularının açıklığa kavuşturulmasını ve uluslararası anlaşmalarda kısıtlanan, izlenen veya kontrol edilen malları yansıtmayı içeriyor. Ayrıca, toplumsal ihtiyaçların kabul edilmesini ve bir üyeyi veya uluslararası bir devlet kuruluşunu bir güncelleme önerisinde bulunmaya teşvik eden diğer ihtiyaçları kabul etmeyi de içeriyor.
İkinci oturum, DTÖ üyelerinin temsilcilerine 2022 değişikliklerinin ulusal düzeyde uygulanmasıyla ilgili deneyimlerini paylaşma fırsatı verdi. Kamboçya, Çin, Ekvador, Maldivler ve Amerika Birleşik Devletleri deneyimlerinden somut örnekler sunmak için söz aldı ve 2022 uygulamasında karşılaşılan temel zorlukları anlattı. Ayrıca kurumlar arası koordinasyonun nasıl çalıştığını ve özel sektör gibi diğer paydaşların bu sürece nasıl dahil olduğunu da açıkladılar.
Üçüncü oturumda, DTÖ Sekreterliği tarafından Piyasaya Erişim Komitesi'ndeki Armonize Sistem aktarım çalışmalarının ve Armonize Sistem aktarım dosyalarının hazırlanmasının arkasındaki teknik çalışma hakkında bir giriş yapıldı. Son olarak, dördüncü oturumda, DGÖ’nün şu anda müzakere edilmekte olan bir sonraki Armonize Sistem gözden geçirme döngüsü (HS2027) hakkında daha ayrıntılı konuşuldu.
Çalıştay Başkanı kapanış konuşmasında şunları söyledi: “Bu çalıştayın, üyelerin Armonize Sistem 2022’yi ulusal düzeyde benimsemeye devam etmelerine ve ayrıca aktarım dosyalarını hazırlamaya ve incelemeye hazırlanmalarına yardımcı olacak olan Armonize Sistem aktarım süreci anlayışımızı güçlendirdiğine inanıyorum.”
Armonize Sistem, şu anda 211 ekonomi tarafından kullanılıyor ve mal ticaretinin yüzde 98'inden fazlası Armonize Sistem cinsinden sınıflandırılıyor. İsimlendirmede yapılacak değişiklikler, DTÖ üyelerinin, özellikle tarife taahhütlerine ilişkin hak ve yükümlülükleri üzerinde bir etkiye sahip olabiliyor.
Armonize Sistem, teknolojideki gelişmeler ve ticaret modellerindeki değişiklikler ışığında periyodik olarak güncelleniyor. En son değişiklik seti 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girdi ve çok çeşitli mallarda büyük değişiklikler getirdi. Ayrıca sağlık ve güvenlik, toplumsal koruma ve yasa dışı ticaret ve terörle mücadele gibi mevcut küresel çevresel ve sosyal sorunları da ele aldı.
Kaynak: Gümrük TV