Tahıl Koridoru Anlaşmasının Uzatılmasına Yönelik Görüşmeler Sürüyor
Temmuz ayında imzalanan Tahıl Koridoru Anlaşması Kasım
ayında sona erecek. Bu kapsamda anlaşmanın tarafları arasında anlaşmanın
uzatılması ve genişletilmesine dair görüşmeler sürüyor.
Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric Pazartesi günü BM yetkililerinin Moskova'da anlaşma hakkında "olumlu ve yapıcı" tartışmalar yürütmesinin ardından, BM aracılığı ile Ukrayna'nın Karadeniz'den tahıl ihracatına izin veren bir anlaşmanın uzatılması ve genişletilmesine ilişkin görüşmelerin devam edeceğini söyledi.
Temmuz anlaşması 6 milyon tondan fazla tahıl ve diğer gıdaların ihraç edilmesine izin verdi ve önümüzdeki ay sona erebilir.
Dujarric, BM Ticaret Yetkilisi Rebeca Grynspan ve BM Yardım Şefi Martin Griffiths'in Pazar ve Pazartesi günleri Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Vershinin ile görüştüğünü söyledi.
Grynspan ayrıca Rusya Birinci Başbakan Yardımcısı Andrei Belousov ile Rus tahıl ve gübresinin küresel pazarlara ihracatını kolaylaştırma konusunda görüşmelerde bulundu ve Griffiths, anlaşmanın daha etkin bir şekilde uygulanmasını görüşmek üzere Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin ile bir araya geldi.
Dujarric, "Tartışmalar devam edecek. Rusya Federasyonu menşeli - amonyak da dahil olmak üzere - gübre üretmek için gereken gübreler ve hammaddeler, dünya çapında tarımsal üretimin anahtarıdır." dedi. "Ürün ekim mevsimleri başlarken tüm dünyadaki çiftçilere gübreler hızlı ve makul bir fiyata sunulmazsa, bir sonraki hasat ve yapımdaki kriz konusunda endişeliyiz" diye ekledi.
Rusya'nın gıda ve gübre sevkiyatlarını kolaylaştırmak, 22 Temmuz'da Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğunda yapılan ve Ukrayna'nın Karadeniz tahıl ve gübre sevkiyatlarını da yeniden başlatan bir paket anlaşmasının merkezi bir yönü.
Rusya, ihracatının hala engellendiğinden şikayet ederek anlaşmayı eleştirdi. Moskova, Ukrayna'nın ihracatına izin veren anlaşmanın Kasım ayının sonundan sonra uzatılmasına itiraz edebilecek.
Anlaşma, nitratlı gübrede önemli bir bileşen olan amonyak içeriyordu. Rusya'nın Volga bölgesinden Ukrayna'nın Karadeniz limanı Pivdennyi'ye (Yuzhny) amonyak taşıyan bir boru hattı, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesiyle kapatıldı.
Birleşmiş Milletler, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşıyla daha da kötüleştiğini ve 47 milyon insanı "akut açlığa" ittiğini söylediği küresel bir gıda krizinin üstesinden gelmek için Rusya ve Ukrayna ihracatına ilişkin anlaşmanın gerekli olduğunu söyledi. Ukrayna ve Rusya, önemli küresel tahıl ve gübre ihracatçılarıdır.
Kaynak: Gümrük TV