Serbest Ticaret Anlaşmaları Kapsamındaki AB İhracatı 1 Trilyon Euro'yu Aştı
AB Komisyonu tarafından yayınlanan AB Ticaret Anlaşmalarının
Uygulanması ve İcrasına İlişkin 2. Yıllık Rapora göre, AB'nin tercihli
ortaklara ihracatı ilk kez 2021'de 1 trilyon Euro'yu aştı.
AB Komisyonu, AB Ticaret Anlaşmalarının Uygulanması ve İcrasına İlişkin 2. Yıllık Raporunu yayınladı. Rapora göre, AB’nin 2021 yılında Serbest Ticaret Anlaşmaları kapsamındaki ihracatı 1 trilyon euroya ulaştı.
Rapor ayrıca, AB'nin ticaret engellerini ortadan kaldırma ve küçük işletmeleri destekleme çabalarının AB ihracatına yardımcı olduğunu ve dolayısıyla Avrupa'daki işleri desteklediğini gösteriyor.
Başkan Yardımcısı ve Ticaretten Sorumlu Komisyon Üyesi Valdis Dombrovskis konuyla ilgili şunları söyledi:
“Bu rapor, Avrupa'nın karşı karşıya olduğu birçok ekonomik ve jeostratejik zorluk karşısında hoş bir haber sunuyor. AB ticaret stratejimizin meyvelerini verdiğini vurguluyor. Daha fazla pazara erişim engelini kaldırdık ve KOBİ'lerimizi daha iyi destekleyebildik. Şu anda odak noktamız; bu ekonomik belirsizlik döneminde ekonomilerimizin büyümesine yardımcı olmada çok önemli bir rol oynayan AB'nin geniş ticaret anlaşmaları ağını büyütmek, ihracatımız için kilit pazarlara ayrıcalıklı erişimin yanı sıra kilit girdilere ve temel girdilere erişim sağlamak. Bu değişen jeopolitik ortamda güvenilir küresel ortaklarla işbirliği her zamankinden daha önemli.
Ticaret anlaşmalarından en iyi şekilde yararlanmak ve bunların etkin bir şekilde uygulanması giderek daha önemli hale geliyor. örneğin, AB ticaretinin yüzde 44'ü 2021'de tercihli ticaret anlaşmaları kapsamında gerçekleşti ve şu anda kabul edilen veya kabul edilmekte olan anlaşmaların dahil edilmesiyle bu oranın yüzde 47.4'e yükselmesi bekleniyor.
AB'den tercihli ortaklara (Birleşik Krallık hariç) yapılan ihracat, 2020 ile 2021 arasında AB'nin tüm ticaret ortaklarına yaptığı ihracattan daha fazla arttı.
AB ticaret anlaşmaları, hammadde ithalatını kolaylaştırıyor. Örneğin, AB şu anda kritik hammaddelerinin yüzde 24'ünü tercihli ticaret ortaklarından ithal ediyor; Avustralya ile şu anda müzakere aşamasında olan bir serbest ticaret anlaşması yapıldığında bu oran yüzde 46'ya yükselecek. AB'nin en büyük rafine lityum kaynağı olan Şili ile yapılan anlaşmanın modernizasyonunun, bu kilit kaynağın güvenilir bir şekilde tedarik edilmesini ve dolayısıyla yeşil ve dijital geçişlerimizi daha da geliştirmesi bekleniyor.
“Türkiye'ye kozmetik ihracatını engelleyen tarife dışı engellerde ilerleme kaydedildi”
AB'nin 2021'deki ihracatı, 2015 ve 2020 yılları arasında çeşitli ticaret engellerinin kaldırılması sayesinde 7,2 milyar euro daha yüksek oldu.
2021'de, 39 ticaret engeli çoğunlukla ilgili ticaret ortaklarıyla işbirliğine dayalı katılım yoluyla tamamen veya kısmen kaldırıldı. Bunların ortadan kaldırılması, çoğu sağlık ve bitki sağlığı önlemleriyle ilgili olduğundan, özellikle gıda sektöründe AB ihracatçıları üzerinde anında olumlu bir etki yarattı.
Örneğin Kanada, AB Üye Devletleri ve iş dünyası ile işbirliğinin ardından AB uyumlu kanatlı eti sertifikasını kabul etti. Güney Kore ile uzun süredir devam eden ilişki, Kore'nin Afrika domuz vebası salgınlarını kontrol etmek için AB'nin katı bölgeselleştirme önlemlerini tanımasının ardından Eylül 2022'de AB Üye Devletlerinin domuz ve kümes hayvanı ihracatının yeniden başlamasıyla sonuçlandı. Bu işbirliği, önümüzdeki yıllarda bir milyar avronun üzerinde ticaretin kilidini açma potansiyeline sahip.
AB'den ithal edilen otomobillere gümrük vergilerinin yeniden uygulanmasını önlemek için Mısır ile tarife engellerinin ele alınmasında da önemli ilerleme kaydedildi. AB'nin Türkiye'ye kozmetik ihracatını engelleyen tarife dışı engellerin ele alınmasında da benzer ilerleme kaydedildi.
Komisyon, İngiltere ile rüzgar enerjisi konusundaki bir anlaşmazlığı çözdü ve başta ABD ile alüminyum ve Türkiye ile ilaç konusunda olmak üzere bir dizi başka ortakla birlikte ilerledi. AB'nin Güney Kore ile ticaret ve çalışma konusundaki ikili anlaşmazlığındaki panel raporunun uygulanması konusunda da ilerleme kaydedildi ve üç temel ILO Sözleşmesi Nisan 2022'de yürürlüğe girdi. Komisyon ayrıca, AB ekonomisine zarar veren ticaret kurallarının ihlaline ilişkin birkaç yeni zorluk başlattı.”
Kaynak: Gümrük TV