Küresel İmalat Sektörü 2020 Yazından Bu Yana İlk Kez Daralma Bölgesinde
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI
Gelişmeleri ile ilgili Eylül 2022 raporunu yayınladı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Küresel İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi® (PMI) Ağustos'ta 50,3 seviyesinde iken Eylül'de 49,8'e düşerek Haziran 2020'den bu yana ilk kez eşik değer 50'nin altında kaldı.
Üretimde, 2020'deki pandemi kapanmaları hariç olmak üzere 2012'den bu yana en sert düşüş yaşandı. Özellikle ihracat olmak üzere yeni siparişlerde düşüş hızlandı.
Tedarik sorunları Eylül 2020'den beri en ılımlı düzeyde gerçekleşirken enflasyonist baskılar hem girdi maliyetleri hem de nihai ürün fiyatlarında hafif azaldı.
İmalat PMI hesaplanan 31 ulusal ekonomiden 18'inde faaliyet koşulları kötüleşti. Bunlardan 12'sinde bozulma Ağustos ayına göre daha belirgin gerçekleşti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, Eylül'de aylık 0,5 puan düşüşle 46,9'a geriledi. Yeni siparişlerde yavaşlama trendi 12 aya ulaşırken istihdam son 28 ayda ilk kez azaldı. Mamul stoklarında Şubat 2012'den beri en yüksek artış görüldü.
Avrupa’da faaliyet koşulları bozulmaya devam etti, enflasyonist baskılar güçlendi
Eylül'de Euro Bölgesi İmalat PMI 1,2 puan düşüşle 48,4’e indi. COVID-19'un 2020'deki ilk dalgası hariç, 2009 krizinden beri en sert bozulma yaşandı. Üretim ve yeni siparişler zayıflayan talep nedeniyle geriledi. Yüksek enerji fiyatları ise enflasyonist baskıları artırdı.
Hollanda, Almanya ve Fransa'nın faaliyet koşullarında yaklaşık iki buçuk yıldan bu yana en sert bozulma gözlendi. İtalya ve Yunanistan'da küçülme Ağustos'a göre hafif seyretti. İmalat PMI hesaplanan Avrupa ülkeleri arasında sadece İrlanda iyileşme sergiledi.
Birleşik Krallık'ta İmalat PMI hafif artmasına rağmen, özellikle ihracat olmak üzere talepteki düşüş nedeniyle daralma bölgesinde kaldı. Ukrayna'daki savaştan yoğun şekilde etkilenen Polonya ve Çekya'dada olumsuz faaliyet koşulları devam etti.
Asya-Pasifik’te Çin, Kore ve Tayvan küresel yavaşlamadan etkilendi; Tayland ve Hindistan pozitif ayrıştı
Çin İmalat PMI Eylül'de 1,4 puan düşüşle 48,1'e geriledi. Üretim ve talep, sıkı COVID önlemlerinden etkilenmeye devam etti. Enflasyonda ise yavaşlama gözlendi.
Japonya'da PMI 50'nin üzerinde kalsa da talepteki zayıflama üretimde son bir yılın en sert düşüşüne yol açtı. Yen'deki değer kaybı enflasyonist baskıları artırdı.
Hindistan'da hafif bir ivme kaybına rağmen imalat sanayi faaliyet koşullarında güçlü iyileşme devam etti.
Rusya'da PMI son üç buçuk yılın rekorunu kırdı. Üretim ve yeni siparişler artarken enflasyon azaldı. Beklentilerde Mart 2019'dan bu yana en güçlü iyileşme yaşandı.
Küresel talepteki yavaşlamadan önemli ölçüde etkilenen Güney Kore ve Tayvan'ın imalat sektörlerinde Haziran 2020'den bu yana en belirgin bozulma kaydedildi.
İmalat PMI'ın hesaplandığı 31 ulusal ekonomi arasında en güçlü büyüme Tayland'da ölçüldü. Bu ülkede endeks 2015 Aralık'tan başlayan serinin rekorunu kırdı.
Diğer ASEAN ülkelerinde ise Malezya ve Myanmar hariç olmak üzere imalat sektörü genişleme bölgesinde kaldı.
ABD'de büyüme ılımlı gerçekleşirken istihdam güçlü seyrini korudu
ABD İmalat PMI Eylül'de 0,5 puan artışla 52'ye yükseldi. Üretim ve siparişler sınırlı büyürken istihdamda Mart'tan bu yana en güçlü artış yaşandı. Girdi maliyeti enflasyonunda düşüş sürdü.
Faiz artışları nedeniyle düşen talepten olumsuz etkilenen Kanada'da imalat sektörünün üretim ve yeni siparişleri üst üste üçüncü ay azaldı. Ancak düşüşler Ağustos'a göre ılımlı seyretti.
Brezilya'da imalat sektörü büyüme trendini sürdürse de veriler talepte belirgin yavaşlama sinyali verdi. Enflasyondaki düşüş ise Eylül anketinin olumlu gelişmeleri arasında yer aldı.
Meksika'da üretim ve siparişlerde süren düşüşe rağmen, toparlanan beklentilere bağlı olarak istihdamın artması ve tedarik teslim sürelerindeki uzama, endeksi 50'nin üstüne taşıdı.
İmalat PMI verisinin hesaplandığı diğer Latin Amerika ülkesi olan Kolombiya'da ise talep artışı hızlandı ve sektörün faaliyet koşulları üst üste ikinci ay iyileşti.
Kaynak: Gümrük TV