Mısır Merkez Bankasınca İthalat İşlemlerine Yönelik Açıklama Yapıldığı İddia Ediliyor
Kahire Ticaret Müşavirliğince, Mısır’da mevcut yerli-yabancı
şirketlerin ithalat işlemleri için kullanacakları dövize ilişkin Mısır Merkez
Bankasınca yayınlandığı iddia edilen haberlere ait malumata yer verildi.
Kahire Ticaret Müşavirliği, üzerinde Mısır Merkez Bankası’nın amblemi olan hususların sosyal medyada dolaştığını, bankalara Merkez Bankasınca gönderildiği iddia edilen açıklamalara ilişkin bazı bilgilerin de yayıldığını bildirdi.
Müşavirliğin duyurusunda, henüz resmiyeti teyit edilmemiş ve taslak olarak çevirisi yapılmış bilgilere yer verildi.
Her 6 ayda bir 25 bin USD’yi geçmeyecek şekilde yapılacak özel kullanım amaçlı ithalat ile bunu geçecek olan meblağ form 4 aracılığı ile tamamlanacak.
Mısır’da montajı gerçekleştirilecek elektronik eşyanın yabancı parçalarının ithalatı vesaik mukabili şeklinde kabul edilecek.
Ana şirketin yerel bankalardaki döviz cinsinden tevdiat varsa bunları bankaya satmaları ve al-sat marjı olmadan yeniden satış işlemi gerçekleştirmeleri şartıyla ithalat operasyonlarında kullanılabilecek.
Yurt dışındaki ana şirketin veya grup şirketleri Mısır’da bulunan iştiraklerine 1-5 sene süreli borç sağlayabilecek ve bu borç iştiraklerce ithalat işlemlerinde kullanılabilecek.
Yurtdışındaki hisse sahipleri veya ortaklar veya ana şirketin sermaye arttırımı yapmasından ya da kar dağıtımı sonunda elde edilen yabancı para karşılığı olan tahviller aracılığıyla ithalat operasyonları gerçekleştirilebilecek.
19 Eylül 2022 sonuna kadar tam kıymeti ihracatçıya ödenmiş eşyanın ithalat operasyonları vesaik mukabili aracılığı ile yapılabilecek.
19 Eylül 2022 tarihinin sonuna kadar şirketlerin yerel bankalarda bulunan hesaplarındaki döviz tevdiatını kullanılarak ithalat operasyonları gerçekleştirilebilecek.
Gerçek kişilerin Mısır şirketlerinin hesabına yatıracakları depozitolar işlemlerin tamamen belirsiz ve kanuna muhalif olması çerçevesinde kabul görmeyecek.
İştirak, grup şirketi, ana şirket, hisse sahipleri veya ortakların yerel bankalardaki hesaplarında bulunan döviz cinsinden tevdiatlarını 19 Eylülün bitimine kadar bankalara satılması ve alış-satış marjı olmadan yeniden satış işleminin gerçekleştirilmesiyle ithalat işlemlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılabilecek.
Uygulama ile alakalı olarak yapılan açıklamalara da yer verildi:
-Libya, Suriye, Sudan, Filistin, Irak, Yemen gibi komşu ülkelerden elde edilen döviz geliri ithalat işlemlerinde kullanılabilecek. Ancak bu gelirler firmanın ana faaliyeti ile alakalı olmalı ve elde edilen gelirle yapılacak ithalatın kıymeti arasında denge olması gerekiyor. Bu ülkelerle yapılacak ticari işlemler için bankaların merkez bankasına başvuru gerçekleştirmesine gerek olmayıp diğer ülkelerle yapılacak işlemlerde halihazırdaki süreç devam ettirilecek.
-6 ayda bir 25 bin USD’ye kadar yapılacak özel ithalat 49 sayılı talimat kapsamında yapılmayacak. Bu meblağı geçenler için form 4 açılmalı ve merkez bankasının kararlarının takip edilmesi gerekiyor.
-Mısır’da birleştirilecek ve Mısır menşeli girdileri de kapsayacak elektronik ürünlerin yurtdışından ithal edilen parçaları için yapılacak ithalat 49 sayılı talimatın dışında tutulacak.
-Ana şirketin, yerel bankalardaki (Mısır bankalarının kastediliyor) yabancı para cinsinden bulunan ve faaliyet konusundan elde edilen tevdiatı, bu tevdiatın bankaya satılması ve Bankanın firmaya alış-satış marjına bakmadan yeniden satması şartıyla ithalat işlemlerinde kullanılabilecek.
Mısır Merkez Bankasının yaptığı iddia edilen açıklamada ise ilgili maddeye yönelik şu şekilde bir yaklaşım getirildi:
a-Ana şirketin, grup şirketinin (kardeş şirket) ve bağlı şirketin (iştirakin) mahalli bankalardaki ana faaliyet konularından müteşekkil yabancı döviz cinsinden gelirleri her durum kendi özelinde değerlendirilmek üzere ithalat işlemlerinde kullanılabilecek.
b-Bu işlemler için merkez bankasına başvurulmasın a gerek olmamakla birlikte dövizin alış-satış marjı göz önüne alınmaksızın yukarıda bahsedilen satış işlemi uygulanacak.
-Yurtdışında bulunan ana şirketten, grup şirketinden (kardeş şirket) Mısır’da bulunan tabi şirkete (iştirak) 1-5 sene arası ithalat işlemlerinde kullanılmak üzere borç sağlanabilecek. Bununla birlikte, borç 1 seneden kısa bir sürede geri ödenmeyecek, tarafların mali kayıtlarında belirtilecek, gönderen şirketin kaynaklarından teyit edilecek. Banka’nın dövizi sağlama gibi bir mesuliyeti bulunmuyor.
-Yurtdışındaki ortaklar, hisse sahipleri ya da ana şirket veya bunların yurtdışındaki hisse sahipleri, ortakları, sermaye artırımı, temettü dağıtımı ile firma ile aralarındaki ilişkiyi banka nezdinde kabul görecek şekilde kanıtlayabildiği müddetçe bu para ithalat işlemlerinde kullanılabilecek.
-19 Eylül’e kadar herhangi bir şekilde ihracat bedelinin ihracatçıya gönderilmiş olması halinde işlemler vesaik mukabili olarak gerçekleştirilebilecek. Eğer işlemler bankalar arasında yapıldıysa ihracatçının bankası konuya ilişkin detayları ithalatçının bankasıyla paylaşmalı ve ödemenin tamamının alındığını 19 Eylül’e kadar karşı tarafa bildirmesi gerekiyor. Bu şekilde ithalatı yapılamaya devam edilen mallar vesaik mukabili ile çekilebilecek.
-Eğer işlem ihracatçı ile ithalatçı arasında gerçekleştiyse, ithalatçı Cargo-X aracılığı ile üzerinde ödemenin alındığını belirten ihracatçının kayıtlı olduğu fatura vasıtasıyla bütün ödemenin 19 Eylül’den önce ihracatçıya yapıldığını kanıtlayabilmesi gerekiyor.
-19 Eylül’den önce şirketin hesabında döviz tevdiat mevcutsa bunu ithalatında kullanabilecek.
-Şirket ortakları, pay sahipleri, ana şirket, grup şirketlerinden (kardeş şirket) mahalli bankalarda dövizi olanlar, şirkete yabancı para sağlayacak olmaları halinde yukarıda bahsedilen alım-satım işlemi uygulanacak.
-19 Eylül’den sonra döviz tevdiata ilişin yukarıda bahsedilen durumlar uygulanmayacak.
Kaynak: Gümrük TV