İstanbul İhracatçı Birlikleri'nden 7 Milyar 200 Milyon Dolarlık İhracat
İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılın ilk sekiz ayında (ocak-ağustos), geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, ihracatını yüzde 22.3 oranında artırarak toplamda yaklaşık 7 milyar 200 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.İİB, diğer genel sekreterlikler arasında ihracatını en yüksek oranda artıran üçüncü birlik oldu. İİB Koordinatör Başkanı Müjdat Sezer, "Öncelikle, ihracat artışımızda katkısı olan bütün ihracatçılarımızı kutlarım. Yılın ilk üç çeyreğini ihracat artışı ile kapatmayı öngörüyoruz” dedi.
İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliğine üye, farklı şehirlerde faaliyet gösteren 20 bini aşkın firma ile 2022 yılının ilk sekiz ayında, yaklaşık 7 milyar 200 milyon dolar tutarında ihracat yaparak, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22.3 oranında ihracat artışı sağladı. İstanbul İhracatçıları, 197 ülke pazarına ürün sattı ve ülke ihracatındaki payı yüzde 4.8 oldu.
En çok ihracat Irak'a
İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk sekiz ayında, değer bazında en fazla ihracatı 586 milyon dolar ile Irak'a gerçekleştirdi. Irak'a en fazla kümes hayvanları, hayvansal mamuller ile mobilya, kağıt ve orman ürünleri satıldı. İİB, Irak'ın ardından değer bazında en fazla Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Birleşik Krallık ve Norveç'e ihracat yaptı. İİB tarafından yapılan ihracatta ABD'ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, mobilya, kağıt, orman ürünleri; Almanya'ya mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile fındık ve mamulleri; Birleşik Krallık'a mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri; Norveç'e ise gemi ve yat ön plana çıktı. Ülke grupları baz alındığında ise İİB'nin en fazla ihracat yaptığı bölge, 1 milyar 530 milyon dolar ile Ortadoğu ülkeleri oldu. Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat, yılın ilk sekiz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 42.6 oranında arttı.
İstanbul İhracatçı Birlikleri, ağustos ayında ise bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 33.6 oranında artış ile yaklaşık 958 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birlik, ağustosta en fazla ihracatı Irak, Birleşik Devletler ile Birleşik Krallık'a gerçekleştirdi.
İİB bünyesinde bulunan birliklerden İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, yılın ilk sekiz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33.7 oranında artış ile yaklaşık 2 milyar 600 milyon dolar; İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), yüzde 22.4 oranında artış ile 2 milyar dolar; İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB), yüzde 38.6 oranında artış ile 804 milyon dolar; Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB), 800 milyon dolar; İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), 365 milyon dolar; İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yüzde 28.1 oranında artış ile 296 milyon dolar; İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB), 141 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.
Sezer: Yılın ilk üç çeyreğini ihracat artışı ile kapatmayı öngörüyoruz
İstanbul İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Müjdat Sezer, "İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk sekiz ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 22.3 oranında daha fazla ihracat yaptı. Öncelikle, ihracat artışımızda katkısı olan bütün ihracatçılarımızı kutlarım. Yılın ilk üç çeyreğini ihracat artışı ile kapatmayı öngörüyoruz. Ağustos ayında, alt birliklerimizin ihracatı artırmaya yönelik çalışmaları, tüm hızı ile devam etti. Avustralya ve Kore İthalatçılar Birliği alım heyetleri kapsamında, alıcı firma yetkilileri ile ihracatçı firmalarımız ikili iş görülmeleri gerçekleştirdi. Birliklerimizden İHBİR; sektörün sorunlarını görüşmek ve çözümler üretmek amacı ile alt sektörlerine yönelik yoğun katılımlı çalıştay serisi düzenledi. Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Turkish Carton Packaging UR-GE Projesi kapsamında hedef pazarların belirlenmesine yönelik Hedef Pazar Çalıştayı yaptı. UR-GE projemize 21 firmamız katılıyor. Gemi sektörünün en büyük pazarlarından Norveç'te düzenlenen Nor-Fishing Fuarı'na, info stant ile katılım sağladık. Sektör tanıtımları gerçekleştirildi. Arıcılık sektöründe dünyanın en önemli organizasyonlarından Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi'nde, Türk balını tanıtmak için info stant açtık, tadım etkinlikleri yaptık, tanıtımlar gerçekleştirdik. Düzenlediğimiz etkinlikler ile mevcut olan pazarlarda varlığımızı güçlendirerek, yeni pazarlarla beraber yıl sonuna doğru emin adımlarla yürüyoruz” dedi
Kaynak: Gümrük TV