DGÖ ve DSÖ Yasadışı Ticaretle Mücadele İçin Mutabakat Zaptı İmzaladı
DGÖ ve DSÖ, iki kuruluş arasındaki mevcut iş birliğini arttırmak
adına Mutabakat Zaptı imzaladı. Anlaşma, tütün ürünleri, ilaçlar ve tıbbi
ekipmanlara yönelik kaçakçılık faaliyetlerinin engellemek adına imzalandı.
Dünya Gümrük Örgütü (DGÖ) ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), uluslararası ticaretteki gelişmeler ışığında; özellikle ticaretin kolaylaştırılmasıyla ilgili mevcut zorlukların yanı sıra tütün ürünleri, ilaçlar ve tıbbi ekipmanlara yönelik kaçakçılık faaliyetlerinin çoğalmasını engellemek adına 2002’de imzalanan anlaşmayı güncelleme kararı aldılar.
COVID-19 salgınının arka planına ve bu salgının sağlık, ekonomik ve sosyal alandaki büyük etkilerine karşı kurulan bu güncellenmiş Mutabakat Zaptının kapsamının daha geniş olduğu belirtiliyor. Yeni anlaşma; belirli malların yasadışı ticareti ile ilgili konuları kapsıyor ve bunun yanı sıra, her iki kuruluş için de ilgili çalışma programlarını ve stratejilerini uyumlu hale getirmeye devam ediyor.
Güncellenmiş Mutabakat Zaptı, DSÖ küresel gözetim ve izleme sisteminin yanı sıra, standardın altında olan ya da tahrif edilmiş tıbbi ürünlerin yasadışı ticareti hakkında bilgi paylaşımına özellikle odaklanıyor. Ayrıca, DSÖ'nün Uluslararası Uyumlaştırılmış Emtia Tanımı ve Kodlama Sistemi Sözleşmesi (HS Sözleşmesi) kapsamında belirlenen maddeler için yeni Uluslararası Tescilli Olmayan İsimleri sınıflandırmak için çalışmaya katılımını sağlıyor.
DGÖ Genel Sekreteri Dr. Kunio Mikuriya, özellikle son COVID-19 salgını boyunca, aşılar ve ilgili tedarik ve ekipman için HS sınıflandırma referansı çalışmalarına yansıyan DSÖ ve DGÖ arasındaki iş birliğinin kalitesini memnuniyetle karşıladı. Genel Sekreter, DSÖ'ye, COVID-19'un önlenmesi ya da tedavisi için 800 milyon üniteden fazla standardın altında ya da sahte olan ilaç, aşı ve tıbbi ekipmanın ele geçirilmesini kolaylaştıran Durdurma Operasyonu I ve II'nin uygulanması sırasında verdiği destek için teşekkür etmeye devam etti.
Buna karşılık, DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, özellikle COVID-19 gibi bir pandemi sırasında ilaç ve tıbbi cihazların sınır ötesi hareketindeki akışkanlığını garanti etme ihtiyacını hatırlattı. Sözlerinin devamında, tütün ürünleri ve standardın altında olan ya da tahrif edilmiş ilaçların ve tıbbi ekipmanların yasadışı ticaretiyle mücadelede gümrük ve sağlık otoriteleri arasındaki iş birliğinin öneminin altını çizdi.
Kaynak: Gümrük TV