Teknik Düzenlemeler Rejim Kararı Yürürlüğe Girdi
Bugün yayınlanan Resmi Gazetede 6038 sayılı Cumhurbaşkanı
Kararı yer aldı.
Karar ile 28.01.2013 tarih ve 2013/4284 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı yürürlükten kaldırıldı ve yerine yeni Teknik Düzenlemeler Rejimi Kararı yürürlüğe konuldu.
Kararda, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında malların serbest dolaşımına ilişkin bir başlık yer aldı.
Buna göre, Türkiye – Avrupa Birliği Ortaklık Konseyinin 1/95 sayılı Kararı kapsamında olmak kaydıyla, Türkiye’de ve Avrupa Birliği’ne üye bir ülkede mevzuatına uygun olarak imal edilmiş veya serbest dolaşıma girmiş bir ürünün ihracı, ithali veya transit geçişinin engellenemeyeceği belirtiliyor.
Ancak genel ahlak, kamu düzeni veya kamu güvenliği, insan sağlığı veya bitki sağlığının ve yaşamının korunması, sanatsal, tarihi veya arkeolojik değer taşıyan ulusal varlıkların veya sınai ya da ticari mülkiyetin korunması gerekçesiyle veya ulusal yargı organların veya Avrupa Birliği Adalet Divanı tarafından kamu yararı vasfı kabul görmüş, tüketicinin çevrenin ve yol güvenliğinin korunması gibi diğer gerekçelerle malların ithaline, piyasa arzına, hizmete sunulmasına, ,ihracına veya transitine yasaklama veya kısıtlama getirilebileceği belirtiliyor.
Kararda ayrıca, ihracatçıların ve ithalatçıların sorumluluğu da şu şekilde belirtiliyor.
İhracatçı, ihraç edeceği ürünlerin aşağıdaki şartlara uygun olmasından sorumlu tutuluyor. Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihraç edilen ürünler piyasaya arz edilmiş sayılıyor. Söz konusu ürünlerin güvenli olması, tağşişe konu olmaması veya ürüne ilişkin işaretleme, etiketleme ve belgelendirmenin alıcıyı yanıltmayacak şekilde yapılması zorun tutuluyor.
İthalatçıların Piyasaya ancak teknik düzenlemesine veya genel ürün güvenliği mevzuatına uygun ürünleri arz edebileceği belirtiliyor.
Yayınlanan Kararda belirtilen hükümlere uymayan firmalara,
Yazılı uyarma,
Kararda belirtilen muafiyetlerden süreli veya süresiz men edilmesi,
Firmanın ithalatının veya ihracatının süreli veya süresiz durdurulması,
Uluslararası gözetim şirketlerinin faaliyetlerinin süreli veya süresiz durdurulması veya statünün eri alınması,
Taahhütname alınan durumlarda, taahhütnamede belirtilen ürünün ihracat için FOB ve ithalat için CIF değerinin % 60’nın firmanın bağlı bulunduğu vergi dairesince ilgiliye tebliğ tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplanacak TL karşılığının, 2/2/1984 tarihli ve 2976 sayılı Dış Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ilgili maddesi uyarında,6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde vergi dairesince tahsil edilerek bütçeye gelir kaydedilmesi,
Şeklinde müeyyideler uygulanacağı belirtiliyor.
Resmi Gazete için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV