Karadeniz Tahıl Anlaşmasıyla 2 Milyon Tonun Üzerinde Tahıl ve Gıda Maddesi İhraç Edildi
Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamında 1 Ağustos tarihinden bu
yana Ukrayna'dan 2.7 milyon ton tahıl ve diğer gıda ürünü taşındı.
Girişim kapsamında Karadeniz'de kurulan insani denizyolu koridorundaki gelen ve giden gemileri çok yakından takip eden Müşterek Koordinasyon Merkezi (MKM), 1 Ağustos-12 Eylül tarihleri arasını kapsayan ilerleme raporunu yayınladı.
Rapora göre, üç farklı Ukrayna limanından 2,7 milyon ton tahıl ve diğer gıda maddesi taşındı. Şu ana kadar taşınanların yüzde 53'ünü mısır, yüzde 23'ünü buğday, yüzde 12'sini ayçiçeği ürünleri, yüzde 6'sını arpa, yüzde 5'ini kolza, yüzde1'ini soya fasulyesi, kalanını ise diğer ürünler oluşturdu.
Gemilerin varış noktaları şu şekilde oldu:
Yüzde 28 düşük ve orta gelirli ülkeler: Mısır (yüzde 10), İran ve Hindistan (yüzde 5), Sudan ve Kenya (yüzde 2), Cibuti, Lübnan, Somali ve Yemen (yüzde 1);
Yüzde 27 üst orta gelirli ülkeler: Türkiye (yüzde 19), Çin (yüzde 8), ve Bulgaristan (< yüzde 1);
Yüzde 44 yüksek gelirli ülkeler: İspanya (yüzde 13), Hollanda (yüzde 8), İtalya (yüzde 7), Kore Cumhuriyeti (yüzde 5), Romanya (yüzde 4), Almanya (yüzde 2) ve Fransa, Yunanistan, İrlanda ve İsrail (yüzde 1).
2 Eylül tarihinde BM'nin Gıda ve Tarım Örgütü FAO, dünya gıda fiyatlarının art arda beşinci ay düştüğünü duyurdu. FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Kuzey Amerika ve Rusya Federasyonu'ndaki artan üretim beklentilerinin yanı sıra Ukrayna'daki Karadeniz limanlarından ihracatın yeniden başlamasını yansıtan uluslararası buğday fiyatlarındaki yüzde 5,1'lik düşüşün etkisiyle Ağustos ayına göre yüzde 1,4 düştü.
1 Ağustos tarihinden bu yana MKM, Ukrayna'dan 122, Ukrayna'ya doğru 144 seferin güvenli hareketini sağladı. MKM sorumluluklarının bir parçası olarak, Karadeniz'deki insani deniz yolu koridoru boyunca giden ve gelen gemilerin hareketlerini yakından izliyor.
Karadeniz Tahıl Anlaşması nedir?
Karadeniz Tahıl Girişimi, 22 Temmuz 2022'de Rusya Federasyonu, Türkiye, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler tarafından Ukrayna'nın üç önemli limanı olan Çornomorsk, Odessa ve Yujnıy/Pivdennyi'den tahıl ve diğer gıda maddeleri ve amonyak da dahil gübre ihracatının güvenli bir insani denizyolu koridoru aracılığıyla yeniden başlatılmasını sağlamak için başlatıldı. Girişim kapsamında İstanbul'da kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi (MKM), Rusya Federasyonu, Türkiye, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler'den üst düzey temsilcilerden oluşuyor.
Kaynak: Gümrük TV