Küresel İmalat PMI, 26 Ayın En Düşük Değerine Geriledi
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI
Gelişmeleri ile İlgili Ağustos 2022 Raporunu yayınladı.
Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ağustos'ta bir önceki aya göre 0,8 puan azalarak düşüşle 50,3'e geriledi ve son 26 ayın en düşük değerini aldı.
COVID-19 salgınının ilk dalgasının yaşandığı Haziran 2020'den bu yana üretim ilk kez daralma bölgesine geçti. Yeni siparişlerin üst üste iki ay daralması, koşulların daha da bozulabileceğine işaret etti. Diğer yandan hem girdi maliyetlerinde hem de ürün fiyatlarında enflasyon ivme kaybetmeyi sürdürdü.
İmalat PMI hesaplanan 31 ulusal ekonomiden 16'sında faaliyet koşulları iyileşti. Ancak bunlardan 9'unda büyüme Temmuz ayına göre ivme kaybetti.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Ağustos'ta 0,5 puan artışa rağmen 47,4 ile üst üste altıncı ay 50,0 eşiğinin altında kaldı. Üretim ve yeni siparişlerde yavaşlama sürerken enflasyonist baskılar yüksek olmakla birlikte gevşeme eğilimi gösteriyor.
Avrupa Kıtasının büyük bir bölümünde imalat sektörünün faaliyet koşulları bozulmaya devam etti
Ağustos'ta Euro Bölgesi İmalat PMI 0,2 puan düşerek 49,6 ile üst üste ikinci ay daralma sinyali verdi. Üretimde Mayıs 2020'den bu yana en sert düşüş yaşanırken yeni siparişlerde yavaşlama sürdü. Buna karşılık, enflasyon ve tedarik zinciri baskıları hafifledi.
Almanya, Avusturya ve İtalya'da son 26 ayın, Hollanda ve İrlanda'da son 22 ayın, Yunanistan'da ise son 20 ayın en düşük İmalat PMI değerleri ölçüldü. Fransa Temmuz'daki daralmanın ardından toparlandı, ancak büyüme çok ılımlı düzeyde kaldı.
Birleşik Krallık'ın imalat sektöründe bozulma derinleşti ve talepteki sert düşüşün etkisiyle PMI 47,3'e geriledi. Temmuz'da olduğu gibi Ağustos'ta da yine en sert daralmalar Ukrayna'daki savaştan olumsuz etkilenen Polonya ve Çekya'da kaydedildi.
Asya-Pasifik’te Çin yeniden daralma bölgesine düştü; Hindistan pozitif ayrıştı
Asya-Pasifik ekonomilerinin çoğunluğunda imalat PMI 50 eşiğinin üzerinde kaldı. Öte yandan, büyüyen 10 ekonomiden 5'i Ağustos'ta ivme kaybı sinyali verdi.
Hindistan 56,2'lik İmalat PMI değeri ile 0,2 puan aylık düşüşe rağmen güçlü şekilde pozitif ayrıştı.
Çin'de enerji kesintileri ve geçici fabrika kapanmaları sonucu PMI yeniden 50'nin altına indi. Üretimde son 3 ayın en yavaş artışı yaşandı, girdi ve ürün fiyatları azaldı.
Japonya'da PMI 50 eşiğinin üzerinde kalsa da üretim ve yeni siparişlerde yaşanan sert düşüşler gelecek aylara ilişkin olumsuz sinyal veriyor.
Küresel ekonomide zayıflayan büyümenin olumsuz etkilediği Güney Kore'de üretim ve yeni siparişler 2020 Haziran'dan bu yana en sert daralmayı kaydetti.
Rusya'da toparlanan iç talebin etkisiyle PMI Temmuz'a göre güçlü, ama yine de ılımlı bir büyümeye işaret etti.
ASEAN PMI önceki aya yakın bir büyüme sinyali verirken öne çıkan ülkeler Tayland ve Vietnam oldu. Myanmar ve Tayvan ise bölgenin performansını aşağı çekti.
Amerika Kıtasında ABD ivme kaybetti; Kanada'da PMI iki yılı aşkın süredir ilk kez 50'nin altına indi
Ağustos'ta ABD İmalat PMI 51,5 ile 2020 Temmuz'dan bu yana en düşük değeri aldı. Üretim son iki ay, yeni siparişler ise son üç ay boyunca düşüş gösterdi. Öte yandan tedarik gecikmelerinin azalmasıyla birlikte enflasyonist baskılar hafiflemeye devam etti.
Kanada'da faaliyet koşulları sert bozulma gösterdi. PMI 2020'nin ilk yarısından bu yana ilk kez 50'nin altına inerken üretim ve siparişlerde düşüş hızlandı, istihdam son iki yılda ilk kez azaldı.
Brezilya'nın imalat sektöründe büyüme ivme kaybetti. Üretim son 6 ayın en düşük hızında artarken enflasyon ise pandeminin başlangıcından bu yana en ılımlı düzeyde ölçüldü.
Temmuz'da olduğu gibi Ağustos'ta da daralma bölgesinde kalan Meksika imalat sektöründe üretim üst üste ikinci ay azaldı. Yeni siparişlerde ise Ocak ayından bu yana en hızlı düşüş gerçekleşti.
Kolombiya ise Temmuz ayındaki daralmanın ardından Ağustos'ta toparlanan talebin etkisiyle yeniden ılımlı büyüme kaydetti.
Kaynak: Gümrük TV