ABD Çelik Çiviler İthalatında Telafi Edici Vergi Soruşturması Çerçevesinde Nihai Kararını Yayınladı
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri, “ABD Çelik Çiviler Anti
Damping-Telafi Edici Vergi Soruşturmaları” hakkında bir yazı yayımladı.
Yazıda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından Türkiye’nin yanı sıra Hindistan, Umman, Sri Lanka ve Tayland menşeli “çelik çiviler” (certain steel nails) ithalatına karşı anti-damping ve telafi edici vergi soruşturmaları yürütüldüğü anımsatıldı. Anılan telafi edici vergi soruşturması çerçevesinde ABD Uluslararası Ticaret İdaresi’nin (ITA) sübvansiyona ilişkin nihai kararını 22 Ağustos 2022 tarihli ABD Resmi Gazetesi’nde yayımlandığı belirtildi. Bu çerçevede, söz konusu telafi edici vergi soruşturması kapsamında ITA tarafından örneklemeye seçilen firmalar için yüzde 1,52 ve yüzde 3,88 oranlarında, diğer firmalar için ise yüzde 1,86 oranında sübvansiyon marjı hesaplandığı ifade edildi.
Bununla birlikte, ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC) tarafından zarara ilişkin yürütülen soruşturmanın hâlihazırda devam ettiği, ITC’nin nihai kararında ABD yerli endüstrisinin dampingli ve/veya sübvansiyonlu ithalattan dolayı zarar gördüğüne ilişkin bir karar vermesi durumunda anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerinin nihai hale geleceği bildirildi. ITC’nin nihai kararını ITA’nın nihai karar tarihinden sonraki 45 gün içerisinde belirlemesinin beklendiği aktarıldı.
Bu bağlamda, ITC tarafından yürütülen zarar soruşturması kapsamında, 17 Ağustos 2022 tarihinde video konferans yöntemi ile bir kamu dinleme toplantısı düzenlendiği ve söz konusu toplantıya ABD’nin ve soruşturma konusu bazı diğer ülkelerin sektör temsilcileri tarafından katılım sağlandığı iletildi.
Öte yandan, söz konusu toplantıya Türk sektör temsilcileri tarafından katılım sağlanmadığı bununla birlikte, Ticaret Bakanlığınca katılım sağlanarak ülke görüşlerinin dile getirildiği belirtildi.
İlgili karara https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2022-08-22/pdf/2022-18053.pdf bağlantısından ulaşılabilir.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV