AB’nin Yasakları Sonucunda Rusya'nın Deniz Yoluyla Taşınan Kömür İhracatı Fiilen Durdu
Rusya'nın kömür ihracatı, 27 ulustan oluşan Avrupa Birliği'nin blok olarak yerkürenin herhangi bir yerine yakıt gönderimi yapan kuruluşlara uyguladığı yasakla fiilen durdu.Rusya'nın en büyük termal kömür madenciliği firması olan Suek, Ağustos ayı (2022) ortasından bu yana yakıt gönderimi gerçekleştiremedi. Sigorta ile reasürans piyasalarına AB, İngiltere ile İsviçre firmalarının egemen olduğu ve bu durumun ise armatörlerin teminat bulmasını zorlaştırdığı dile getirildi.
AB'nin Rus kömürü ile Rusya’nın diğer mallarının birliğe ithalatına yönelik yasağı, dört aylık bir düşüş döneminin ardından 10 Ağustos'ta (2022) başladı. Avrupa Komisyonu, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada, yaptırımların AB’deki banka, sigorta operatörlerinin Rusya çıkışlı bu tür ürünlerin tüm gönderimlerine finansman ile sigorta gibi hizmetler sağlamasını da yasakladığını duyurdu.
Rus kömür madencileri, yasağın yürürlüğe girmesinden çok önce stoklarını Asya'ya yönlendirmeye başlarken, armatörler genel olarak risklerini artık bu tür ihracatları karşılayamayan daha büyük sağlayıcılarla yeniden sigortalamaktalar. Konuya yakın kişiler, firmaların başka seçeneklere baktığını, ancak bu seçeneklerin maliyetli olacağını ve uygulamasının zaman alacağını belirtiyorlar ki yine söylediklerine göre bu yeni seçenekler fiyatları daha da yükseltecek.
Rusya, küresel kömür gönderimlerinin yaklaşık yüzde 17'sini kontrol ediyor olması nedeniyle yerkürenin en büyük üç kömür ihracatçısı ülkesinden biri durumunda. Kömür endüstrisi, Rus ekonomisinin yalnızca yüzde 1'ini oluşturuyor.
Rusya, topraklarından çıkardığı kömürü Hindistan da içerisinde olmak üzere Asya'ya yönlendirirken, Avustralya gibi kömür ihracatçısı ülkelerden gelen kömür Avrupa'daki eski Rusya çıkışlı kömür hacimlerinin yerini aldı. Söz konusu gelişme, geçen yıl boyunca zaten 10 kat yükselmiş olan kömür fiyat artışlarını daha da körükledi.
AB’nin açıklaması ayrıca bazı gübre türlerini de içeriyordu. Ancak Birlik, bazı Rusya ürünü gübrelerin kotaya bağlı olarak belirli oranlarda ithalatına izin verdiği için konuya yakın kişiler gübre sektörünün çok etkilenmediğini vurgularken ancak yine de Ağustos ayından (2022) önce bile bu tür kargolar için gemi ya da sigortacı bulmanın daha zor olduğunu söylüyorlar.
Kaynak: Gümrük TV