Hazır Giyimde 23 Milyar Dolarlık İhracat Hedefi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, hazır giyim
sektörünün bu yıl için ihracat hedefinin 23 milyar dolar olduğunu belirterek,
orta vadede ihracat hedefinin ise 40 milyar dolar olduğunu kaydetti.
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ile İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) iş birliğinde düzenlenen İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı (IFCO) İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını ikinci kez açtı. Törene katılan Bakan Varank, buradaki konuşmasında, bu fuarların iş dünyasının yenilikçi ürünlerini ve yeteneklerini sergiledikleri bir vitrin olduğunu kaydederek, "Sadece bu yıl hem yurt içinde hem de yurt dışında onlarca fuara katılıp açılışlarını gerçekleştirdik. İş dünyamızda bir araya geldik. Onların heyecanını onlarla birlikte yaşadık. Hepsinde de özel sektörümüzün gücüne ve dinamizmine gururla şahit olduk. Bugün açılışını yaptığımız İstanbul Fashion Connection Fuarı da tekstil ve hazır giyim sektörümüzün ulaştığı seviyeyi göstermesi bakımdan büyük bir önem arz ediyor." ifadelerini kullandı.
15 Binin Üzerinde Ziyaretçi
Türkiye'nin en büyük ihracat pazarı konumundaki Avrupa Birliği ülkelerinden, İngiltere'den, Amerika Birleşik Devletleri'nden, Rusya'dan, Orta Doğu ve Körfez ülkelerinden 15 binin üzerinde ziyaretçinin fuara katılım sağlayacağını bildiren Varank, fuarda nitelikli alıcıların da anlaşmalar imzalamak ve satın alım yapmak üzere hazır bulunacağını söyledi.
Hazır Giyim İhracatı
Sektörün bu yıl için ihracat hedefinin 23 milyar dolar olduğunu anımsatan Varank, orta vadede ihracat hedefinin ise 40 milyar dolar olduğunu ancak kardeş sektörler de buraya dahil edildiğinde 37-38 milyar dolarlık bir ihracat rakamına zaten ulaşıldığını bildirdi.
Kararlılıkla Yatırım Yapıyoruz
Tekstil sektörünün Türkiye için çok önemli olduğunu ve kararlılıkla bu sektöre yatırım yaptıklarını dile getiren Varank, "Tekstil sektörü şu anda dış ticaret fazlası veren en önemli sektörlerimizin başında. Ve biz 84 milyonluk bir ülkeyiz. Bizim nüfusumuz Yunanistan gibi 10 milyon değil. Bizim emek yoğun sektörlere ihtiyacımız ar. Tekstili bitirirsek konfeksiyonu bitirirsek biz bu istihdamı nasıl sağlayacağız? Onun için bu işlere geniş çerçevede bakmak lazım. Biraz ufuk sahibi olmak lazım. Ve inşallah biz de nasıl şimdiye kadar bu işlere böyle kararlılıkla dikkat ettiysek bu sektörleri desteklemeye devam ettiysek bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Üretim Üssü
“Teknolojiye, inovasyona inanıyoruz ama emek yoğun sektörlere de mecburuz” diyen Varank, “84 milyon vatandaşımıza istihdam oluşturmak mecburiyetindeyiz. Bakınız tüm dünyada ekonomilerin küçüldüğü ya da yerinde saydığı 2020 ve 2021 yıllarında Türkiye gösterdiği büyüme performansıyla OECD ve AB ülkeleri arasında ilk sıralarda yer aldı. Global tedarik zincirleri sekteye uğradığında sanayimiz çok önemli işlere imza atarak alternatif bir üretim üssü olabileceğini tüm dünyaya gösterdi. Bunun işte en somut göstergesi de her ay yeni rekor kıran ihracatımız." dedi.
Cazip Destekler Sunuyoruz
Bakanlık olarak her daim sanayicinin, üreticinin, STK'ların yanında olduklarını kaydeden Varank, teknoloji tabanlı girişimlere, yenilikçi projelere çok cazip destekler sunduklarını, firmaların kendi bünyelerinde kurdukları tasarım merkezlerine, AR-GE merkezlerine çok ciddi avantajlar sağladıklarını söyledi. Ulusal kaynakların yanında uluslararası finansmanı da Türkiye'ye getirebilmek için çalışmalar yaptıklarını anlatan Bakan Varank, bu kapsamda Avrupa Birliği'yle ortak finansman sağlanan, Bakanlığın yürüttüğü rekabetçi sektörler programı kapsamında, sektörden şu anda üç önemli projeyi desteklemeye devam ettiklerini bildirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İHKİB Başkanı Gültepe, Türk moda endüstrisi ve hazır giyim sektörünün dünyaya entegrasyonu, kalitesi ve üretim tecrübesiyle Türkiye'nin ihracatına değer katmaya devam ettiğini belirtti.
İTO Başkanı Şekip Avdagiç, IFCO'nun önemine vurgu yaparak, birçok yabancının ilgi gösterdiği bu fuarla sektörün ihracatını artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
İHKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Fuarlar Komitesi Başkanı Mustafa Paşahan da hazır giyim ve konfeksiyonun, Türkiye'nin dünyada en başarılı olduğu sektörlerden biri olduğunu ve çok daha yukarıları hedeflediklerini kaydetti.
Bakan Varank, konuşmasının ardından fuar alanındaki stantları gezerek yetkililerden bilgi aldı.
Kaynak: Gümrük TV