Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği Yayınlandı
Bugün yayınlanan Resmi Gazetede Taşıma İşleri Organizatörlüğü Yönetmeliği yer aldı.Yönetmelik ile karayolu, demiryolu, denizyolu veya havayolu taşımacılığında ve/veya kombine taşımacılık alanında faaliyet gösterecek taşıma işleri organizatörlerinin hizmet esasları ve koşullarının belirlenmesi ile bu faaliyetlerde bulunanların, alıcıların, gönderenlerin hak, sorumluluk ve yükümlülüklerini belirlemek; tüm taşıma türlerinin etkin kullanımını, denetimini ve mevcut imkânların daha yararlı bir şekilde kullanılmasını temin etmek; etkin hizmet temini için gerekli olan düzeyde bir profesyonel eğitim ve denetim sistemi geliştirmek, taşıma işleri organizatörlerinin ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olarak faaliyet göstermelerini sağlanması amaçlanıyor.
Yetki Belgesi Alma Zorunluluğu
Yönetmelik kapsamına giren taşıma işleri organizatörlüğü faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin TİO yetki belgesi alma zorunluluğu bulunuyor. Yetki belgesi alan kişiler hizmet ifasını engelleyecek mücbir sebepler dışında hizmet vermekten kaçınamayacaklar.
Yetki Belgesi Almanın Şartları
Yetki belgesi almak veya yenilemek için başvuru sahiplerinin taşıması gereken şartlar şu şekilde;
- Gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde olmaları.
- Tüzel kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş ve ticaret siciline tescil edilmiş olmaları.
- Gerçek kişilerde sahip ve/veya varsa temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin, anonim şirket statüsündeki tüzel kişiliklerde, yönetim kurulu başkan ve üyeleri, genel müdür ile temsil ve ilzama yetkili yöneticilerin, diğer şirket statüsündeki tüzel kişilerde, tüm ortakların ve bu tüzel kişiliği temsil ve ilzama yetkili yöneticilerin mesleki saygınlığa sahip olmaları.
- En az 150.000 Türk Lirası sermayeye sahip olması.
- Merkez adresine sahip olması.
- Faal vergi mükellefi olması.
- Yönetmelikte belirtilen mesleki yeterlilik şartlarına sahip olması.
- Merkezi adreslerinin bulunduğu yerdeki ticaret odası veya ticaret ve sanayi odası veya esnaf ve sanatkârlar odası veya ziraat odasından birine kayıtlı olmaları.
- Elektronik tebligat sistemine kayıtlı olması.
Yetki Belgelerinin Süresi ve Yenilenmesi
Yönetmelik kapsamında verilen ve yenilenen yetki belgeler 5 süre ile geçerli sayılıyor.
Bir defaya mahsus olmak üzere ilk defa verilecek yetki belgeleri 1 yıl süreli olarak da düzenlenebiliyor. Bir yıl süreli düzenlenen yetki belgeleri, belge geçerlilik süresi içerisinde müracaat edilmesi ve ücret farkının ödenmesi kaydıyla kullanılan gün sayısı birinci fıkrada belirtilen süreden düşülerek yeniden düzenlenebilecek.
Yetki Belgelerinin Yenilenmesi
Yetki belgesi sahiplerinin yetki belgesinin geçerlilik süresi bitmeden 90 gün önce Bakanlığa yazılı olarak müracaat etmeleri gerekiyor.
Yetki belgeleri 5 yıllık süre için yenileniyor. Yenileme ücreti, o yıla ait yetki belgesi ücretinin %15’ i olarak tahsil ediliyor.
Yetki belgesi sahipleri tarafından yetki belgelerinin yenilenmesi için yetki belgesinin geçerlilik süresinin sona erdiği tarihten itibaren 540 takvim günü içinde Bakanlığa yazılı olarak müracaat edilmesi halinde; yetki belgesi, yenileme ücretinin ödendiği tarih esas alınarak yenileniyor. Yenileme ücretinin, söz konusu 540 günlük süre içinde ve ödeme tarihindeki geçerli yenileme ücreti olarak ödenmesi gerekiyor. Bu sürenin aşımı halinde ilgili, yetki belgesi yenileme hakkını kaybediliyor.
Bir yıl süreli olarak verilen yetki belgeleri yenilenmiyor.
Yetki Belgesi Ücreti
TİO yetki belgesi ücreti 273.244 (ikiyüzyetmişüçbinikiyüzkırkdört) Türk Lirası olarak tahsil ediliyor. Ancak, Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde yer alan ikinci fıkrası uyarınca düzenlenen (bir defaya mahsus olmak üzere ilk defa verilecek yetki belgeleri 1 yıl süreli olarak da düzenlenebilir.) yetki belgesi ücreti 70.000 (yetmişbin) Türk Lirası olarak ücretlendiriliyor.
Unvan, adres ve bağlı olduğu vergi dairesi ve vergi numarası değişikliğinden dolayı süresi bitmeden yenilenen yetki belgelerinden ücret alınmıyor.
TİO Yetki Belgesi Ücretinde İndirim Yapılmasına Dair Hususlar
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre adlarına C2, C3, G1, G2, G3, G3*, H1, H2, K1, K1(Ö), K1*, K3, K3*, L1, L2, M1, M2, N1, N2, P1 veya P2 yetki belgesi düzenlenen ve söz konusu yetki belgesi geçerli bulunan gerçek veya tüzel kişilerin Yönetmelik kapsamında TİO yetki belgesi almak üzere müracaat etmesi halinde; yetki belgesinin ilk düzenlendiği tarih esas alınarak Yönetmelikte yer alan tabloya göre TİO yetki belgesi ücreti belirlenecek.
İndirim uygulanarak düzenlenecek olan TİO yetki belgesi için ödenecek belge ücreti, 5 yıllık süre için yenilenen yetki belgelerinin yenileme ücreti, o yıla ait yetki belgesi ücretinin %15’ inin 2022 yılı için belirlenen ücretinden az olamayacak.
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre adlarına C2, C3, G1, G2, G3, G3*, H1, H2, K1, K1(Ö), K1*, K3, K3*, L1, L2, M1, M2, N1, N2, P1 veya P2 yetki belgesi olmayan gerçek veya tüzel kişilerin, Yönetmelik kapsamında TİO yetki belgesi almak üzere müracaat etmesi halinde, müracaat sahiplerine yetki belgesi ücretinde %40 indirim uygulanacak. Bu indirimin uygulanması suretiyle hesaplanacak ve ödenecek yetki belgesi ücretleri için 2022 yılı belge ücretleri esas alınacak.
Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce TİO yetki belgesi bulunan gerçek veya tüzel kişilerin, mevcut TİO yetki belgesi geçerlilik sürelerine 10 yıl ilave edilecek. İlave edilecek sürenin başlangıç tarihi 1/3/2022 tarihi esas alınarak uygulanacak.
Yönetmelikte verilen tabloya göre ve yönetmelikte belirtilen belirli yetki belgeleri olmayan kişilere uygulanacak %40 oranında ki indirimler 14/7/2023 tarihine kadar uygulanacak.
Resmi Gazete için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV