AB’ye Keçi Boynuzu İhracat Prosedürü Güncellendi
Duyuruda; İzmir Valiliğinden (İl Tarım ve Orman Müdürlüğü) alınan yazıya atıfla Avrupa Birliği ülkelerine Türk menşeli keçiboynuzu ihracatının Model Sertifika ile gerçekleştirildiği anımsatıldı.Buna göre; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, Türk menşeli keçiboynuzu gamı içeren gıda katkı maddelerinin karışımlarında olası etilen oksit kontaminasyonu nedeniyle Türk menşeli keçiboynuzu gamı içeren gıda katkı maddelerinin karışımları da 2019/1793/AB sayılı Tüzüğün Ek-II'sine eklendi.
Bu ürünlerin hâlihazırda gönderilmiş olan sevkiyatlarının girişine 3 Eylül 2022 tarihine kadar bir geçiş dönemi çerçevesinde izin verilecek. Öte yandan Avrupa Birliği Ülkelerine Keçiboynuzu İhracatı Model Sertifika Düzenleme Prosedürü ve ekleri 2019/1793/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğünü değiştiren 2022/913/AB sayılı Komisyon Uygulama Tüzüğü hükümleri doğrultusunda güncellendi.
Bu kapsamda ihracatçı firmaların, AB'ye keçiboynuzu ihracatı için Bitki Sağlık Sertifikası talep etmeleri durumunda; Model Sertifikası olmayan ihracat partisi için Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmeyecek. İhracatçı firmaların Model Sertifika talep etmeleri durumunda da güncellenmiş olan "Avrupa Birliği Ülkelerine Keçiboynuzu İhracatı Model Sertifika Düzenleme Prosedürü"ne göre İzmir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüklerince iş ve işlemlerin tamamlanmasının ardından uygun olan ihracat partileri için Resmi Model Sertifika düzenlenecek.
Kaynak: Gümrük TV