ABD, Hindistan’dan Daha Fazla Elmas İstiyor
Hindistan, laboratuvar ürünü mücevher satışlarını, başta ABD olmak üzere diğer pazarlarda da daha fazla kabul görmesi nedeniyle artırma kararı aldı.Geçen mali yılda 1,3 milyar ABD Doları seviyesinde gerçekleşen laboratuvarlarda üretilen cilalı elmas ihracatının bu yıl iki katına çıkabileceği öngörülüyor.
Hindistan yetkililer ABD'nin ardından İngiltere ve Avustralya'da da kabul gören laboratuvar ürünü elmas ihracatının önümüzdeki birkaç yıl içinde 7 milyar ABD Doları’ndan 8 milyar ABD Doları’na çıkarmak yolunda büyük bir potansiyele sahip olduklarını açıkladı.
Uzmanlar laboratuvar ürünü elmasların, gençler için uygun fiyatlı, modaya uyan mücevherler olarak ele alınacağı, bu nedenle mücevher pazarının bu yönde değişeceğini öngörüyor.
Laboratuvarlarda üretilen elmaslar günümüzde elmas pazarının küçük bir bölümünü oluşturuyor. Hindistan, geçen yıl doğal yollardan çıkarılan yaklaşık 24 milyar ABD Doları karşılığı cilalı elmas ihracatı gerçekleştirdi. Buna karşın laboratuvar ürünü elmaslar, çok daha ucuz olmaları, çok daha fazla çeşitliliğe sahip olmalarının yanı sıra madenlerden çıkarılan doğal taşlarla aynı fiziksel özellikler ile kimyasal yapıya sahip olmaları nedeniyle pazar paylarını artırırlarken elmas uzmanları sentetik elmaslar ile maden ürünü doğal elmasları ayırt edebilmek için makinelere gereksinim duyuyorlar.
Hindistan Mücevher-Mücevherat Dışsatımını Geliştirme Konseyi’nin (Gem-Jewellery Export Promotion Council-GJEPC) verilerine göre Hindistan'ın laboratuvarlarda üretilen cilalı elmas ihracatı, Nisan-Temmuz (2022) döneminde yaklaşık yüzde 70 oranında artışla 622,7 milyon ABD Doları’na yükselirken, aynı dönemde madenlerden çıkarılmış, kesilmiş ve parlatılmış doğal elmas dışsatımı yaklaşık yüzde 3 oranında düşüşle 8,2 milyar ABD Doları’na geriledi.
Hindistan’da laboratuvar ortamında elmas üreten yaklaşık 25 firma var. Hindistan Mücevher-Mücevherat İhracatını Geliştirme Konseyi’ne göre, ülkede laboratuvarda üretilen elmaslar küresel üretimin yaklaşık yüzde 15'ine katkıda bulunuyor.
Kaynak: Gümrük TV