Güney Kore STA Kapsamında Sonradan Kontroller Üçer Aylık Periyotlarla Yapılacak
Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği
Genel Müdürlüğü, “Türkiye-Kore STA / Sonradan Kontrol İşlemleri” hakkında bir
yazı yayımladı.
Yazıda, Türkiye - Kore Cumhuriyeti Serbest Ticaret Anlaşması (STA) kapsamında işletilen sonradan kontrol süreçlerinde Bölge Müdürlüklerince dikkate alınması gereken hususların eski tarihli yazıyla ifade edildiği ve söz konusu süreçlerin daha sağlıklı yürütülebilmesi için Kore Gümrük İdaresi ile ortak bir çalışma yapılacağı belirtildi.
Bu çerçevede, Türkiye’den Kore Cumhuriyeti'ne mükerrer sonradan kontrol talepleri gönderilmemesi ve hem Bölge Müdürlüklerince iletilen taleplerin Kore tarafınca hem de Kore Gümrük İdaresince iletilen taleplerin Bakanlıkça takibinin yapılabilmesi amacıyla "Türkiye - Kore STA Sonradan Kontrol Talepleri Teati Tablosu" oluşturulduğu aktarıldı. Buna göre;
- Tablonun, 2022 yılının Ocak ayından başlamak üzere 3 aylık (çeyrek) dönemler halinde doldurulacağı ifade edildi. (Ocak-Mart, Nisan-Haziran, Temmuz-Eylül, Ekim-Aralık)
- Her çeyrek dönemi takip eden ayın en geç 15 inci gününde Bölge Müdürlüklerince doldurulan tabloların Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünce derlenerek Kore tarafına iletilmesi gerektiği belirtildi. Bu nedenle, Bölge Müdürlüklerince hazırlanacak tabloların en geç çeyrek dönemin bitimini takip eden ilk haftanın Cuma gününe kadar Genel Müdürlüğe resmi yazıyla iletilmesinin beklendiği aktarıldı. (Örneğin, 2022 3. Çeyrek dönem için en geç 7 Ekim 2022 tarihine kadar)
- Kore Gümrük İdaresinin de hazırlayacağı tabloları Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğüne ileteceği ve Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünce Bölge Müdürlüklerine dağıtımı yapılacak söz konusu tablolardaki verilerin Bölge Müdürlükleri kayıtlarından kontrol edilmesinin icap edeceği vurgulandı.
- İlki 15 Ekim 2022 tarihinde gönderilecek olan tablonun 2022 yılı Ocak ayı başlangıç kabul edilerek hazırlanması gerektiği aktarıldı. Bu çerçevede, Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğüne en geç 7 Ekim 2022 tarihine kadar gönderilmesi beklenen tabloda ilk üç çeyrek döneme ait sonradan kontrol talep yazılarına ilişkin bilgiler yer alması gerektiği belirtildi. Bu bilgilerin, her çeyrek dönem için oluşturulan ilgili sekmeye girilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Kore Gümrük İdaresi'yle mutabakat ve işbirliği halinde yapılması uygun görülen bu çalışma sayesinde, İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğüne atfedilen görevlerin ifasına gerek olmadığı bildirildi.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV