Akdeniz Meyve Sineği Mücadelesi
Akdeniz İhracatçı Birlikleri, “Akdeniz Meyve Sineği
Mücadelesi” hakkında bir yazı yayımladı.
Yazıda, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yazısına atıfla, Tarım ve Orman Bakanlığının Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 2020-2022 yıllarını kapsayan ''Akdeniz Meyve sineği Ulusal Eylem Planı'' kapsamında Akdeniz Meyve sineğinin, Turunçgillerin en önemli zararlılarından birisi ve polifag bir zararlı olduğu belirtildi. Zararlının dış karantinaya tabi olduğu ve ihracatta toleransının sıfır olması nedeni ile mücadelesinin ülke ekonomisi açısından büyük önem arz ettiği ifade edildi.
Söz konusu zararlı ile mücadelede '' İl Müdürlükleri, Belediyeler, Üreticiler ve Üretici Birlikleri, İhracatçı Birlikleri, Yaş Sebze -Meyve Paketleme ve İşleme Tesisleri vd. kurum ve kuruluşların sorumluklarının bildirildiği iletildi.
Yazıda devamla, söz konusu ''Akdeniz Meyve Sineği Ulusal Eylem Planı'' kapsamında Yaş Sebze-Meyve İşleme tesislerinde ürün işleme ve paketleme esnasında ayıklanan bulaşık meyve sebzeler ve atıklarının söz konusu zararlı için üreme ve çoğalma kaynağını oluşturduğu belirtildi. Bunun önlenmesi için;
a) Paketleme ve işleme tesislerinde çalışan işçilere bu konuda eğitim vererek bulaşık sebze meyvelerin iyice ayıklanarak çevreye dağılmadan uygun şekilde toprağa derin gömülerek imha edilmesi, bahçelerde hasat esnasında yere dökülmüş ve ağaçta kalmış artık meyvelerin toplatılarak siyah poşetlere konup güneş altında bırakılmasının sağlanması,
b) Paketleme ve İşleme tesislerinde çalışanların AMS ile bulaşık meyveyi tanımaya yönelik broşürler bulundurulmasının istendiği aktarıldı.
Kaynak: Gümrük TV