AB, Türkiye’ye Uyguladığı Koruma Önlemlerini GATT’a Göre Düzenleyecek
AB’nin Türkiye’ye yönelik uyguladığı koruma önlemlerini 6
aylık sürede GATT’a uygun şekilde değiştirmesi gerekiyor.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), AB’nin Türkiye’ye yönelik uyguladığı koruma önlemlerini Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması’na (GATT) uygun şekilde değiştirmesi için AB’ye 16 Ocak 2023 tarihine kadar zaman tanıdı.
2020 yılında DTÖ’nün düzenlediği panelde, Türkiye’nin Avrupa Komisyonu’nun çelik ithalatındaki artışın öngörülemeyen gelişmeler sonucunda ortaya çıktığını bildirmediği ve komisyonun belirlediği ciddi zarar tehdidinin gerçek bulgulara dayanmadığı iddiası kabul edildi.
Nisan ayında DTÖ, Türkiye’nin AB koruma önlemlerine ilişkin şikayetiyle ilgili incelemesini tamamlamış ve AB’den koruma önlemlerini GATT’a uygun olarak yeniden düzenlemesini istemişti.
GATT Nedir?
Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması, (General Agreement on Tariffs and Trade) uluslararası ticareti, haklar ve sorumluluklar açısından düzenleyen çok taraflı bir anlaşmadır.
1947'de 23 ülke tarafından imzalanan bir anlaşma ile kurulmuştur. 1 Ocak 1948'de de yürürlüğe girmiştir. GATT'ın kuruluş amacı, ithalat vergilerini azaltmak, uluslararası ticaretin önündeki tüm engelleri kaldırmak ve ticarette ayırımcı uygulamalara son vermek olarak belirlenmişti. 23 kurucu üye, 45 bin kalem malın gümrük tarifinde karşılıklı taviz vermiştir.
Dünya Ticaret Örgütü (WTO), 1 Ocak 1995'te, uluslararası ticaretin en etkin kurumu olarak, Ticaret ve Gümrük Tarifeleri Genel Anlaşması'nın (GATT) yerine kurulmuştur.
Kaynak: Gümrük TV