Dürdane İnciri Hakkında Genelge Yayınlandı
Akdeniz İhracatçı Birlikleri, “Dürdane İnciri Hakkında
Genelge 2022/1” hakkında bir yazı yayımladı.
Yazıda, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yazısına atıfla, "Dürdane İnciri" olarak tescilli olan Bursa siyahı incirinin hem Bursa şehrine hem de Türkiye ekonomisine katkısı ve önemi göz önünde bulundurularak Bursa Valiliğince bir genelge yayımlandığı bildirildi.
Bursa'nın hem lider hem de tekel olduğu bu değerli ürünü hak ettiği konumda tutmak ve daha da geliştirmek, üreticilerin emeğini ve alın terini korumak, yanlış uygulamalara karşı üreticileri ve sorumluları uyarmak, haksız rekabeti önlemek, sektör paydaşları arasında birbirlerinin zararına yol açan davranışlar yerine, tamamının ortak yararının sağlanmasına çalışmak, lider ve tekel olmanın gerektirdiği sorumluluk duygusu ile tüm üreticileri ortak payda da buluşturmak amacıyla, bu genelgenin çıkarılmasında ve uygulamaya konulmasında yarar ve zaruret görüldüğü ifade edildi.
Genelgede şu ifadelere yer verildi:
“1. Bursa ilinde diğer üretim alanlarında (zeytin ve bağ alanları) yapılan zirai mücadele uygulamalarında; üreticiler her türlü önlemi alarak, rüzgârın yönü, şiddeti, hava akımı gibi unsurlar uygun olduğunda doğru ilaçlama aletleri ile ilaçlamalarını yapmak suretiyle Bursa Siyah İnciri'nin üretim sahalarına ilaç bulaşmasına fırsat vermeyecektir.
2. Bursa Siyah İncirinin kesim (hasat) tarihi; iklim koşulları, sulama, bakım şartları ve doğal olgunlaşma gibi durumları dikkate alınarak Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyonca belirlenen tarihten daha önce, ihracata yönelik kesim ve depolama yapılmayacaktır.
3. Üreticiler tarafından fenolojik olgunlaşmadan önce kısa vadede ve erken piyasaya girmek, yüksek fiyat avantajından yararlanmak amacıyla olgunlaşmayı hızlandıran Bitki Gelişim Düzenleyici kullanılmayacaktır.
4. İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından kurulan denetim ekiplerince, kesim ve ihraç izninin verileceği tarihe kadar denetimler aralıksız devam edecektir. İl/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinin denetim ekipleri tarafından kalıntı analizine gönderilen şüpheli numuneler, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından analizleri yapılarak sonuçlar ivedilikle ilgili müdürlüklere bildirilecektir.
5. İlgili Tarım ve Orman Müdürlükleri ile Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlükleri analiz sonuçlarının zamanında çıkmasından sorumlu olup, kurumlar tarafından gerekli önlemler (Personel izin durumu, analiz makinelerinin çalışması vb.) alınacaktır.
6. Yasaklamaya uymayanlar hakkında;
a. Hasat öncesi denetim kapsamında yapılan analiz sonucunda tavsiye dışı bitki koruma ürünü kullanımı tespit edilmesi durumunda 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 39. maddesinin "j" bendi gereğince idari para cezası verilir,
b. Analiz sonucunda tespit edilen yasaklı Bitki Koruma Ürünü kullanılan ürünlerde hasat öncesi ve sonrası denetim talimatı gereği imha ve gerekli işlemler uygulanacaktır.
c. Yasaklanan Bitki Koruma Ürünü kullananlara ve uygulama yapanlara 40. Maddenin "d" bendi gereğince yasal işlem ve idarî para cezası uygulanır.”
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV