Gemi Donatanlarına Düzenli Sefer Desteği
Bugün yayınlanan Resmi Gazetede Karayoluyla Taşınan Yüklerin Denizyoluna Aktarılmasının Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik yer aldı.Yönetmelik ile denizyolu taşımacılığının kombine taşımacılıktaki payının artırılması ve karayoluyla taşınan yüklerin denizyoluna aktarılmasını desteklemek üzere gemilerin donatanlarına verilecek desteğin usul ve esaslarını belirlenmesi amaçlanıyor.
Söz konusu destek için başvuruda, başvuru sahibinin, düzenli sefer desteğinden yararlanmak isteyen tüzel kişi donatanların 6102 sayılı Kanun hükümlerine göre kurulmuş şirketlerden olması ve şirket ana sözleşmesinde deniz taşımacılığı faaliyetinin belirtilmiş olması gerekiyor.
Başvuru tarihi itibarıyla Düzenli Sefer Destek Belgesi (DSDB) düzenlenecek gemi üzerinde geminin seferine engel olacak herhangi bir sabıka kaydı bulunmaması ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası örgütlerce alınmış bir yaptırım kararının uygulanmamış olmaması gerekiyor.
Genel Esaslar
Yönetmelik kapsamında destekten faydalanmak isteyenler, İdare tarafından uygun görülen sefer programına uymak zorunda.
Mevcut hatlara ve bu hatların devamı niteliğinde kurulan hatlara Düzenli Sefer Destek Belgesi (DSDB) düzenlenmeyor. Ancak mevcut hatlarda aylık sefer sayısında %50 oranında artış sağlayacak şekilde sefer planlanması ve talep edilmesi halinde yeni hat için Düzenli Sefer Destek Belgesi (DSDB) düzenlenebiliyor.
Mevcut hatlar kapatılarak bir yıl içerisinde aynı donatan ve aynı gemiler ile yeniden aynı hattın açılması halinde destekten yararlanılamıyor. Ancak kapatılan hatlarda aylık sefer sayısında %50 artış sağlayacak şekilde yeniden sefer planlaması yapılması ve talep edilmesi durumunda Düzenli Sefer Destek Belgesi (DSDB) düzenlenebiliyor.
Yeni hatlarda ayda asgari dört sefer yapılması gerekiyor.
Düzenli Sefer Destek Belgesi (DSDB) her bir gemi için bir defaya mahsus ve iki yıllık süre için düzenleniyor.
Düzenli Sefer Destek Belgesi (DSDB) düzenlenmiş geminin herhangi bir nedenle arızalanması, tamir veya bakım görmesi nedeniyle çalışamayacak olması halinde gemi donatanı tarafından bu gemi yerine kullanılacak gemi için tamirat veya bakım süresi belirtilerek başvuru yapılması gerekiyor. Talebin uygun görülmesi halinde beyan edilen arıza ve bakım süresi ile sınırlı olmak üzere yeni Düzenli Sefer Destek Belgesi (DSDB) belgesi düzenleniyor.
Destekten yararlanılan süre boyunca gemiye ait sigorta poliçe yenilemeleri ve sigorta poliçesinde yapılan değişiklik donatan tarafından bir ay içerisinde İdareye bildirilmesi gerekiyor.
Düzenli Sefer Destek Bütçesi ve Ödeme Usulü
Düzenli sefer desteği, Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi bütçesinden ve bir önceki yılın Döner Sermaye işletmesi yıllık gelirlerinin %7’sini geçmemek üzere mali imkanlar ölçüsünde karşılanacak.
Düzenli Sefer Destek Belgesi (DSDB) düzenlenmiş gemilerin Ülkemiz limanlarında ödemesi gereken kılavuzluk ve römorkörcülük ücretleri, kılavuzluk ve römorkörcülük teşkilatları tarafından fatura aslının veya elektronik faturanın ibraz edilmesi halinde İdare tarafından aylık dönemler halinde ilgili teşkilatlara ödeniyor. İlgili teşkilat, bu hizmet için donatandan bir aylık kılavuzluk ve römorkörcülük hizmet tutarı kadar teminat alınacak.
Geminin sefer yaptığı her 10 deniz mili için Türk Bayraklı gemilerin donatanına taşıdığı yük birimi başına 2 ABD Doları karşılığı Türk Lirası ödeme yapılacak. Hesaplamada on milin katları olan mesafeler değerlendirmeye alınacak.
Düzenli seferlerin Türk Bayraklı Ro-Pax gemilerle yapılmaları halinde üçüncü fıkrada yer alan destek %50 artırımlı olarak ödenecek.
Kurulan yeni düzenli hatlarda, iki liman arası mesafenin 20 deniz milinin altında olması halinde Türk Bayraklı geminin donatanına, yük birimi başına 20 ABD Doları karşılığı Türk Lirası ödeme yapılacak.
Donatan, aylık dönemler halinde taşıdığı yük birimlerinin sayısını, sefer tarih aralığını, sefer sayısını, gemi nitelik ve cinsi ile sefer mesafesini içeren belgeyi liman başkanlığına bildirmesi gerekiyor. Bölge liman başkanlıkları tarafından Liman Yönetimi Bilgi Sistemi (LYBS) üzerinden kontroller yapılarak destek uygunluk durumu İdareye gönderilmesi gerekiyor.
İdare, uygunluğunu tespit ettiği destek tutarını, uygunluk yazısı ile birlikte ilgili belgeleri, donatana veya kılavuzluk ve römorkörcülük teşkilatlarına ödeme Bakanlık Döner Sermaye İşletme Dairesi Başkanlığınca, ödemenin yapılacağı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası satış kuru üzerinden TL cinsine çevrilerek ilgili donatanın veya kılavuzluk ve römorkörcülük teşkilatlarının hesabına aktarılacak.
Resmi Gazete için tıklayınız.
Yönetmelik eki için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV