Küresel İmalat PMI Son İki Yılın En Düşük Değerinde
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI
Gelişmeleri ile İlgili Temmuz 2022 Raporunu yayınladı.
İSO, Dünyadaki İmalat PMI gelişmeleri ile ilgili Temmuz 2022 raporunu yayınladı. Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Temmuz'da bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak 51,1'e geriledi ve son iki yılın en düşük değerini aldı. Böylece üçüncü çeyreğe zayıf bir başlangıç yapan küresel imalat sektöründe üretim ve istihdam durağanlaşırken başta ihracat olmak üzere yeni siparişlerde düşüş yaşandı.
İmalat PMI hesaplanan 31 ulusal ekonomiden 18'inde sektörün faaliyet koşulları iyileşti. Ancak bunlardan 13'ünde büyüme Haziran ayına göre ivme kaybetti. İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Temmuz'da 1,2 puan azalarak 46,9'a geriledi ve Mayıs 2020'den beri en düşük seviyede yer aldı. Talepteki zayıflamanın etkisiyle üretim ve yeni siparişler yavaşlarken enflasyonist baskılar kısmen hafifledi.
Euro Bölgesi'nin en büyük dört ekonomisinde imalat sektörü daralma bölgesine düştü
Temmuz'da Euro Bölgesi İmalat PMI 52,1'den 49,8'e gerileyerek yaklaşık iki yıldır ilk kez daralma sinyali verdi. Yeni siparişlerde pandemi dönemi hariç olmak üzere 2012 borç krizinden beri en sert düşüş yaşandı. Veriler bölgede resesyon riskinin arttığını teyit etti.
Euro Bölgesi'nin dört büyük ekonomisinde (Almanya, Fransa, İtalya, İspanya) İmalat PMI 50,0 eşiğinin altında kaldı. En yüksek endeks değeri ise Hollanda'da ölçüldü. Avusturya hariç tüm bölge ekonomilerinde PMI Haziran ayına göre geriledi.
Birleşik Krallık'ta PMI 52,1 ile pozitif bölgede kalsa da üretim ve yeni siparişler 2020 Mayıs'tan beri ilk kez düşüş gösterdi. Avrupa'da en sert bozulmalar, Ukrayna'daki savaşın talebi olumsuz etkilediği Polonya ve Çekya'da yaşandı.
Çin, Japonya ve Rusya'da büyüme ivme kaybetti; Güney Kore ve Tayvan daraldı
Bölgenin büyük kısmında İmalat PMI 2022'nin ikinci yarısına 50'nin üzerinde başladı. Büyüme çoğu ülkede ivme kaybederken Hindistan pozitif ayrıştı.
COVID-19 önlemlerinin gevşetilmesiyle toparlanmaya başlayan Çin, Temmuz'da hız kesti. Üretim ve yeni siparişler daha yavaş artarken istihdam düşüş kaydetti.
İmalat PMI'ın Temmuz'da daralma bölgesine düştüğü Güney Kore'de talep ve üretim zayıfladı.
Japonya'da endeks 52,1 ile Ekim 2021 sonrası en zayıf seviyeye indi. Üretim son beş ayda ilk kez daraldı.
Zayıflayan küresel ekonomik koşullar Tayvan'da Mayıs 2020'den bu yana en belirgin daralmaya yol açtı.
Rusya'da üretim ve istihdam azalırken siparişlerdeki iyileşmenin etkisiyle İmalat PMI 50'nin üzerinde kaldı.
ASEAN bölgesinde İmalat PMI 0,2 puan artışla 52,2'ye yükseldi. Üçüncü çeyreğin ılımlı iyileşmeyle başladığı bölgede Tayland, Endonezya ve Malezya daha güçlü büyürken Myanmar'da daralma hızlandı.
Amerika’da küresel talep koşullarındaki zayıflama imalatçıları olumsuz etkiledi
Temmuz'da ABD İmalat PMI 52,2 ile son iki yılın en düşük değerini aldı. Zayıflayan talep koşulları üretimde düşüşe yol açarken işgücü ve ham madde yetersizlikleri devam etti. Enflasyonist baskılar ise daha hafif seyretti.
Kanada imalat sanayi büyüme bölgesinde kalsa da Temmuz'da belirgin ivme kaybı gösterdi. Üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşün etkisiyle İmalat PMI son 25 ayın en düşüğüne geriledi.
Brezilya'da İmalat PMI geçen ayki güçlü seviyelerini koruyarak olumlu yönde ayrıştı. Üretim hafif ivme kaybına rağmen güçlü performansını sürdürürken istihdam artışı hızlandı.
Meksika'da yüksek fiyat baskıları, artan faizler, girdi temin zorlukları ve kuraklık koşulları nedeniyle imalat sektörü yeniden daralmaya geçti; üretim ve yeni siparişler daraldı.
Kolombiya 2021 ortalarından beri ilk kez daralma bölgesine geçti. Artan enflasyon, hükümet değişikliğinin yol açtığı belirsizlik ve ham madde eksikliği üretimde düşüşe yol açtı.
Kaynak: Gümrük TV