Dış Ticarette Blockchain Projesinde İlk Faz Tamamlandı
Türkiye’de ihracatın dijitalleşmesini ve blockchain
altyapısı üzerinden yönetilebilmesini amaçlayan ‘İhracat Sürecinin Blockchain
Teknolojisi İle (Ülke İçinde) Uçtan Uca Tasarımı’ projesinde birinci faz
çalışmaları sona erdi.
İhracat süreçlerindeki iş ve işlemlerin, Blockchain Ağı üzerinde yürütülmesi, yönetilmesi ve takibini amaçlayan İhracat Sürecinin Blockchain Teknolojisi İle (Ülke İçinde) Uçtan Uca Tasarımı Teknik İşbirliği Projesi'nde ilk faz çalışmaları sona erdi. İlk faz çalışmalarının sonuçları 28 Temmuz 2022 tarihindeki kapanış toplantısında kamuoyu ile paylaşılacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı finansmanıyla, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen “İhracat Sürecinin Blockchain Teknolojisi ile (Ülke İçinde) Uçtan Uca Tasarımı” Teknik İşbirliği Projesi’nin Birinci Faz Kapanış Toplantısı 28 Temmuz 2022, Perşembe günü, saat 14.00’te JW Marriott Ankara’da gerçekleştirilecek.
Toplantının açılış konuşmaları Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcileri tarafından gerçekleştirilecek.
İlk fazda ihracat süreçlerinin blockchain teknolojisi ile yeniden tasarlanması çalışmaları yürütüldü
6 Aralık 2021’de başlatılan projenin ilk faz çalışmaları, 8 Mart 2022 tarihinde düzenlenen açılış toplantısında tanıtılmıştı.
Konvansiyonel ihracat süreçlerinin Türkiye sınırları içinde kalan kısmının blockchain teknolojisi ile yeniden tasarlanmasına ilişkin çalışmaların yürütüldüğü ilk fazda; işlemlerin şeffafça takip edilebilmesi, kağıtsız ticaretin hayata geçirilmesi, belirli işlem basamaklarının otomasyonu ve aracı kurumların kaldırılabilmesi gibi proje başında ortaya konan hedeflerin tümü gerçekleştirildi.
Ayrıca ihracat süreçlerinde yer alan ihracatçı, gümrük müşaviri, nakliye şirketi, banka, sigorta şirketi ve kamu kurumları gibi paydaşların şeffaflık ve aynı zamanda güven içerisinde işlem yapabilecekleri bir ekosistemin blockchain ile mümkün olduğu sonucuna ulaşıldı.
İşlem basamaklarını azaltarak süreçlere hız kazandıracak ve ihracat işlemlerinin maliyetlerini düşürecek uygulamaların analiz edildiği ilk faz çalışmalarında, kâğıt kullanımı ve belge transferi için gerekli kaynak kullanımının ortadan kaldırılması ile çevresel sürdürülebilirliğin ve yeşil dönüşümün tüm paydaş kurumlarca benimsenebileceği ve paydaşların, sistem üzerindeki işlemlerden neredeyse eşzamanlı haberdar olması sağlanarak bilgi paylaşım yöntemlerinin çeşitliliğinden doğan gecikmelerin önüne geçilebileceği görüldü.
Projenin ikinci fazında, Basitleştirilmiş Gümrük Beyannamesi ile ihracat süreci analiz edilecek. 2022 yılı sonu itibariyle projenin tamamlanması planlanıyor.
Kaynak: Gümrük TV