Türkiye ile AB Arasındaki İlaç Anlaşmazlığında DTÖ Kararı Yayınlandı
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), AB ile Türkiye arasındaki
anlaşmazlık panelinde Türkiye aleyhine sonuçlanan “Türkiye – Farmasötik Ürünlerin Üretimi,
İthalatı ve Pazarlanmasına İlişkin Belirli Önlemler” başlıklı kararını yayınladı.
2 Nisan 2019'da Avrupa Birliği (AB), farmasötik ürünlerin üretimi, ithalatı ve pazarlanmasına ilişkin çeşitli önlemler konusunda Türkiye'den istişare talebinde bulundu.
Avrupa Birliği tarafından belirlenen önlemler arasında şunlar yer alıyor: yerelleştirme gereksinimi, teknoloji transferi gereksinimi, yerelleştirilmiş ürünlere yönelik ithalat yasağı ve bir önceliklendirme önlemi.
Bu kapsamda AB’nin talebi üzerine DTÖ Genel Direktörü 17 Mart 2020'de anlaşmazlık panelini oluşturdu.
22 Aralık 2021'de panel başkanı, Uyuşmazlık Çözüm Kurumu'na (DSB), panelin tamamlandığını bildirdi.
22 Mart 2022'de taraflar, panele ve DSB'ye Uyuşmazlıkların Çözümü Anlayışı’nın 25. Maddesi uyarınca tahkim prosedürleri üzerinde anlaştıklarını bildirdiler.
25 Nisan 2022'de Türkiye, belirli panel bulgularına "itiraz etmek" için tahkim sürecini başlattı ve taraflara verilen nihai panel raporunu kamuoyuna açıkladı.
Nihai karar için 28 Nisan 2022'de Hakem heyeti oluşturuldu. Üç hakem, DTÖ'nün Uyuşmazlıkların Çözümü Anlayışı'nın (DSU) 25. maddesi uyarınca Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından atandı.
DSU'nun 25. Maddesi uyarınca taraflar, tahkim için mutabık kalınan prosedürlerde, “nihai olacak olan tahkim kararına uyma” konusunda anlaştılar.
21 Temmuz 2022'de taraflara Hakem Kararı verildi.
Buna göre Hakemler, Türkiye'nin kararda ve panel raporunda tutarsız olduğu tespit edilen önlemleri DTÖ yükümlülükleriyle uyumlu hale getirmesini tavsiye etti.
İlgili DTÖ Raporu için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV