Rusya’ya Taze Meyve ve Sebze İhracat İşlemleri
Ege İhracatçı Birlikleri, “RF Taze Meyve Sebze İhracatı” konulu
bir duyuru yayımladı.
Duyuruda, Türkiye’den Rusya Federasyonu (RF) 'na taze meyve ve sebze ihracatının "Rusya Federasyonu (RF) Taze Meyve ve Sebze İhracatı Uygulama Talimatı” çerçevesinde yürütüldüğü anımsatıldı.
Diğer yandan Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) tarafından 28-31 Mart 2022 tarihleri arasında Türkiye’ye bir teknik heyet ziyareti gerçekleştirildiği, ziyaret sonrasında taze biber, nar, üzüm, portakal, greyfurt, limon ve mandarin için uygulanan ithalat yasaklarının 6 Nisan 2022 tarihi itibari ile kaldırıldığı hatırlatıldı. RF'ye taze meyve ve sebze ihracatında her parti üründe pestisit kalıntı analizi yaptırılarak ve RF MRL listesine göre uygun olan parti için Güvenlik Sertifikası, Form-1, Analiz Raporu ve Bitki Sağlık Sertifikası ile ürünlerin ihracatına müsaade edildiği aktarıldı.
Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Kurumundan (Rospotrebnadzor) alınan mektuba atıfla, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yazısında, 6 Nisan 2022'den 19 Nisan 2022 tarihine kadar olan dönemde RF'ye ihraç edilen taze meyve ve sebze partilerinin beraberinde bulunması gereken Güvenlik Sertifikası ve Analiz Raporunun sınır kontrollerinde bazı partilerde bulunmadığı, bazı partilerde Güvenlik Sertifikası bilgisi ile Analiz Raporunda yer alan bilgilerin uyuşmadığı veya Güvenlik Sertifikasında yanlış bilgiler girildiği veya bazı yerlerin doldurulmadığı veya ihracatçı kaşe/imza/tarih bilgilerinin eksik olduğu belirtildi.
Aynı yazıda devamla, Rusya Federasyonu (RF) Taze Meyve ve Sebze İhracatı Uygulama Talimatı ile birlikte aşağıda yer alan hükümlere göre ihracat işlemlerinin yürütülmesinin önem arz ettiği bildirildi.
Buna göre:
1- RF’ye taze meyve ve sebze ihracatında her parti üründe pestisit kalıntı analizi yaptırılacak.
2- Laboratuvarlar tarafından düzenlenen "Analiz Raporu" Kontrol Görevlisi tarafından güncel RF MRLs listesine göre değerlendirilecek.
a) Pestisit kalıntı analiz sonucu tespit edilen aktif madde RF MRL listesinde yer alıyor ancak analiz edilen üründe bir değer belirlenmemiş ise ürünün ait olduğu ürün grubunda bir değer verilip verilmediği kontrol edilecek, ürün grubunda da belirlenmiş bir değer yok ise ihracatına müsaade edilmeyecek. (Örneğin elma partisi analiz edildiğinde tespit edilen etken için doğrudan elmada belirlenmiş bir değer yok ise yumuşak çekirdekli meyveler için bir değer verilip verilmediği kontrol edilecek, değer varsa ve uygunsa sertifika düzenlenecek.)
b) Pestisit kalıntı analiz sonucu tespit edilen aktif madde RF MRL listesinde yer almıyor ise ürünün ihracatına müsaade edilmeyecek.
4- Türkiye’de ruhsatlı olmayan, imalatı, ithalatı ve kullanımı kısıtlanmış veya yasaklı bir aktif maddenin kalıntı analizi sonucunda tespit edilmesi durumunda ürünün ihracatına izin verilmeyecek. Yasaklı pestisit kullanımı tespit edilen ürünlerin üreticilerine (çiftçi) ve bayilere yönelik izlenebilirlik denetimleri yapılacak.
5- RF’ye taze meyve ve sebze ihracatında her parti üründe yetkili laboratuvarlar tarafından düzenlenen Muayene ve Analiz Raporunun ıslak imzalı ve laboratuvar mühür veya kaşesinin basılmış olmasına dikkat edilecek, sadece e-imzalı raporlar kabul edilmeyecek. Ayrıca Muayene ve Analiz Raporunun tüm sayfaları Güvenlik Sertifikasını imzalayan resmi kontrol görevlisi tarafından İl/İlçe Müdürlüğü mührüyle onaylanmalı ad, soyad ve unvan (kontrol görevlisi) yazılarak imzalanmayacak.
6- Üretici Kayıt Defterinde beyan edilmeyen dolayısıyla buna göre düzenlenen Form-1 belgesinde yer almayan ancak pestisit kalıntı analizi sonucunda herhangi bir pestisit kalıntısının tespit edilmesi ve tespit edilen değerin RF MRLs limitlerine uygun olması durumunda, Form-1'e bu aktif madde (Türkiye’de kullanımı sonlandırılan yasaklı pestisitler hariç) ilgili birim tarafından ilave edilerek Form-1 revize edilecek. Nihai Form-1 ve Analiz Raporu uyumu kontrol edilecek ve uygun olması durumunda Güvenlik Sertifikası düzenlenmeyecek.
7- Güvenlik Sertifikası, Form-1 ve Analiz Raporu olmayan parti için Bitki Sağlık Sertifikası düzenlenmeyecek.
8- RF'ye taze meyve ve sebze ihracatında her parti ürün beraberinde taşınacak belgeler; Güvenlik Sertifikası, Form-1, Analiz Raporu ve Bitki Sağlık Sertifikası. Zorunlu bu belgelerin eksiksiz olarak RF tarafına ürün beraberinde ulaştırılması gerekiyor.
Bu çerçevede, RF’ye taze meyve ihracatında belge eksikliğinden veya düzenlenen belgede eksik veya hatalı bilgi/ kaşe/ mühür/ tarih veya hatalı belge numarasından dolayı sorun yaşanmaması, Türkiye itibarının korunması ve ticaretin sürdürülebilir olması amacıyla ihracat işlemlerinde ve belge düzenlemede gerekli hassasiyetin gösterilmesinin beklendiği ifade edildi.
Kaynak: Gümrük TV