Küresel İmalat PMI Son 22 Ayın En Düşük Değerini Aldı
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Dünyadaki İmalat PMI gelişmeleri
ile ilgili Haziran 2022 raporunu yayınladı.
İSO, Dünyadaki İmalat PMI gelişmeleri ile ilgili Haziran 2022 raporunu yayınladı. Küresel İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Haziran'da 52,3'ten 52,2'ye gerileyerek son 22 ayın en düşük değerini aldı ve yüksek enflasyonist baskıların etkisiyle büyümenin yavaşladığına işaret etti.
Endeksin 2022 yılı ikinci çeyrek ortalaması 52,2 değerini alarak ilk çeyreğe göre 1,1 puan düşüş gösterdi. Haziran'da Küresel İmalat PMI Üretim Endeksi 49,6'dan 52,5'e yükselerek büyüme bölgesine geri döndü. Ancak COVID-19 önlemlerinin gevşetildiği Çin'in katkısı hariç tutulduğunda Üretim Endeksi 52,6'dan 50,6'ya düşerek durgunluk düzeyine yaklaştı.
Euro Bölgesi'nde PMI hesaplanan 8 ekonominin tamamında büyüme ivme kaybetti
▪ Haziran'da Euro Bölgesi İmalat PMI 2,5 puanlık sert düşüşle son 22 ayın en zayıf seviyesi olan 52,1'e geriledi. Üretim salgının ilk dalgasından bu yana ilk kez düşüş gösterdi. Ukrayna'daki savaş ve tedarik sorunları imalat sektörünü olumsuz etkiledi.
▪ Euro Bölgesi'nde İmalat PMI hesaplanan tüm ülkelerde endeks 50'nin üzerinde kalsa da büyüme Mayıs ayına göre ivme kaybetti. Almanya, İtalya ve Avusturya'da manşet PMI'lar yaklaşık 2 yılın en düşük seviyelerine geriledi.
▪ Birleşik Krallık'ta yeni siparişler Ocak 2021'den beri ilk kez azalırken PMI Üretim Endeksi durgunluk düzeyine indi. En sert küçülme, Ukrayna savaşından yoğun şekilde etkilenen Polonya'da yaşandı. Çekya'da imalat sektörü büyümeden daralmaya geçti.
*Euro Bölgesi PMI endeksine dahil olan ülkeler: Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya, İrlanda, İspanya, Hollanda ve Yunanistan.
Asya-Pasifik’te Çin normalleşmeye bağlı olarak yeniden büyümeye geçti; ASEAN'da ivme kaybı devam etti
▪ Asya-Pasifik bölgesinin büyük bir kısmında imalat sektörü Haziran ayında büyüme bölgesinde kaldı. Bölgenin en hızlı büyüyen ekonomisi olan Avustralya'da İmalat PMI aylık bazda artış kaydetti.
▪ Çin'de uygulanan sıkı pandemi önlemlerinin gevşetilmesi sonucu imalat sektörü üst üste 3 ay daraldıktan sonra Haziran'da yeniden büyümeye geçti.
▪ Tayvan'da ise COVID-19 vakalarının yüksek seyri ve alınan önlemler sonucu üretim düşüş gösterdi.
▪ Güney Kore'de yükselen girdi maliyetleri ve tedarik sorunları, sanayide ivme kaybının sürmesine yol açtı.
▪ Japonya'da yeni siparişler ve üretim artışı yavaşladı; nihai ürün fiyatları ise rekor hızda yükseldi.
▪ Rusya'da üretim ve ihracatın gerilemesine rağmen yeni siparişler ve istihdam toparlandı. Girdi maliyeti enflasyonu yavaşlarken satış fiyatları düşüş gösterdi.
▪ ASEAN İmalat PMI aylık 0,3 puan azalarak 52'ye düştü. PMI'ın arttığı tek ASEAN ülkesi olan Malezya'da da endeks 50,4 ile zayıf bir büyümeye işaret etti.
*ASEAN PMI endeksine dahil olan ülkeler: Endonezya, Filipinler, Malezya, Myanmar, Singapur, Tayland, Vietnam.
ABD ve Kanada'da yavaşlama Meksika ve Kolombiya'da ise iyileşme gerçekleşti
▪ Haziran'da ABD İmalat PMI 4,3 puan birden düşerek 52,7 ile yaklaşık iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Üretim yatay seyrederken yeni siparişlerde iki yılı aşkın dönemin ilk azalışı kaydedildi. Öte yandan enflasyonist baskılar nispeten hafifledi.
▪ Kanada'da İmalat PMI 54,6 ile güçlü büyümeye işaret etse de endeks son 17 ayın en zayıf değerini aldı. Küresel tedarik sorunları ve fiyat baskıları, talebi ve üretimi olumsuz etkiledi.
▪ PMI'ın 28 aylık zirveye ulaştığı Meksika'da üretim ve yeni siparişler salgının başlangıcından bu yana ilk kez artış kaydetti.
▪ Brezilya'da yüksek enflasyon ve faiz artışlarına rağmen iç talebin canlılığına bağlı olarak üretim ve yeni siparişler üst üste dört ay arttı ve Haziran'da büyüme bir önceki ayın temposunu korudu.
▪ Kolombiya'da ise yeni siparişlerin 7,5 yıllık rekor hızda artmasıyla birlikte İmalat PMI 2011 Nisan'da başlayan serinin en yüksek değerini aldı.
Kaynak: Gümrük TV