ABD Bazı Rus Mallarında Vergi Oranını Yüzde 35’e Çıkardı
Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak
ekonomik önlemleri artırma çabalarını sürdüren ABD, Rusya'ya yönelik Birleşik
Devletler Uyumlaştırılmış Tarife Çizelgesi'nin (“HTSUS”) 576 hükmünden oluşan
bir liste yayınladı.
Buna göre, menşeli ürünler 27 Temmuz 2022 tarihinden itibaren yüzde 35 oranında vergiye tabi olacak.
8 Nisan'da Amerika Birleşik Devletleri, Rusya Federasyonu ve Beyaz Rusya Cumhuriyeti ürünlerine yönelik ayrımcı olmayan tarife muamelesini ortadan kaldıran Rusya ve Beyaz Rusya ile Normal Ticari İlişkilerin Askıya Alınması Yasasını (“NTR Yasasını Askıya Alma”) çıkardı.
NTR'nin Askıya Alınması Yasası, tüm Rus ve Beyaz Rusya ürünlerine “Sütun-2” vergi oranları koydu ve Başkanın bu ürünler için geçerli olan Sütun-2 vergi oranlarını artırabileceğini belirledi.
27 Haziran'da Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joseph Biden, 10420 sayılı Başkanlık Bildirgesi'ni yayımlayarak, Bildirinin Ekinde yer alan bazı Rus menşeli ürünlerde Sütun-2 vergi oranını yüzde 35'e çıkarma kararını açıkladı. Beyaz Saray daha sonra, mineraller, kimyasallar, plastikler, kauçuk, ahşap ve kağıt, metaller, araçlar ve uçaklar ve çok sayıda başka eşyayı kapsayanlar da dahil olmak üzere farklı HTSUS bölümlerinde geniş bir ürün yelpazesini kapsayan Ek'i yayınladı.
Rusya Federasyonu ve Belarus Cumhuriyeti de artık Genel Not 3(b), HTSUS uyarınca Sütun-2 vergi oranlarına tabi ülkeler olarak Küba ve Kuzey Kore saflarına resmen katılacak. Bu, Rusya'yı küresel ticaret camiasından tecrit etmek için bir başka adımı temsil ediyor ve Rusya'nın eylemlerini azarlamak ve baskı uygulamak için ek önlemler gelebilir.
İthalatçılar, tedarik zincirlerinde Rus imalatına maruz kalma durumlarını değerlendirmeye ve risklerini tartmaya devam etmeleri konusunda uyarıldı. Kaynakları Rusya'dan üçüncü ülkelere kaydırmak veya önemli üretim süreçlerini üçüncü ülkelere aktarmak için fırsatların olduğu durumlarda, ithalatçılar bu alternatiflerin uygulanabilirliğini ve etkisini gümrük perspektifinden değerlendirmeleri gerekiyor.
Kaynak: Gümrük TV