Asya Pasifik Ülkeleri Demiryolu İdarecileri Kırgızistan’da Bir Araya Geldi
Asya Pasifik ülkelerinde demir yolu taşımacılığı ve
uluslararası çok modlu rota konusu Kırgızistan’da düzenlenen bir toplantı ile
ele alındı.
Asya Pasifik ülkelerini oluşturan demir yolu idarelerinin toplantısı Kırgızistan’ın Çolpon-Ata şehrinde gerçekleştirildi.
Toplantıya, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Gürcistan, Türkiye demir yolu idarelerinin başkanları ve temsilcileri ile Azerbaycan lojistik firması katıldı.
Toplantıya Türkiye adına konuşmacı olarak katılan TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Hasan Pezük:
“Güneydoğu Asya ve Çin’den başlayarak Kazakistan, Hazar Denizi, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye ve diğer Avrupa ülkeleri ile yapılacak taşımalar için kurulan Trans-Hazar Uluslararası Taşıma Güzergahı Birliğinin üyesi olarak Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ve Demir İpekyolu olarak adlandırılan Orta Koridor’un daha etkin ve verimli bir şekilde dünya ticaretine katkı sağlaması için demiryolu idarelerimiz büyük bir çaba içerisinde bulunmaktadır. 2020 yılında 12 milyar ton olan dünya ticaretinin, 2030 yılında 25 milyar, 2050 yılında ise 95 milyar tona ulaşması beklendiği dikkate alındığında bu ticaretin sağlıklı, ekonomik, güvenli, hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi ancak uygun ulaşım sistemlerinin kurulmasıyla mümkün olacaktır.” dedi.
Pezük, bu amaçla kurulan Orta Koridor’daki taşımaların sürdürülebilir bir şekilde artışının sağlanabilmesi için toplantının büyük önem arz ettiğini, Türkiye’nin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı başta olmak üzere sektörün ilgili kuruluşları, BTK Demiryolu Hattı ve Orta Koridor’un daha etkin ve verimli hale gelmesi yönünde büyük bir çaba içerisinde olduğunu söyledi.
TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Pezük:
“Asya Pasifik ülkeleri-Çin-Kırgızistan-Özbekistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye-Avrupa çok modlu rotasının daha da geliştirilmesi için bölge ülke demiryolu idareleri ile Kırgızistan’ da bir araya geldik. Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Gürcistan, Azerbaycan demir yolu idareleri ile yaptığımız görüşmeler sonucunda Asya-Avrupa arasında demiryolu-karayolu çok modlu rotasının daha da geliştirilmesine yönelik alınacak tedbirleri kapsayan bir protokol imzaladık. Dünyanın farklı coğrafyalarında lojistik operasyonlarını başarılı bir şekilde yürütüyoruz.” diye konuştu.
Pezük ayrıca, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın ilgili birimleri ile 2053 lojistik master planındaki yük taşıma hedeflerini yakalamak ve ülkemizi lojistik üs yapmak için hep birlikte çalışıyoruz.” dedi.
Katılımcılar, Asya Pasifik ülkelerinde kara yolu ve demir yolu taşımacılığını öngören uluslararası çok modlu rota üzerindeki projenin uygulama sonuçlarını masaya yatırdı.
Etkinlik sonucunda, "Asya Pasifik ülkeleri-Çin-Kırgızistan-Özbekistan-Türkmenistan-Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye-Avrupa" çok modlu rotasının daha da geliştirilmesine yönelik önlemleri yansıtan bir protokol imzalandı.
Kaynak: Gümrük TV