Avrupa Komisyonu, AB Sürdürülebilir Bitki Koruma Ürünleri Tüzüğü Teklifini Kabul Etti
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri, “Avrupa Birliği
Sürdürülebilir Bitki Koruma Ürünleri Tüzüğü Teklifi” hakkında bir yazı
yayımladı.
Yazıda, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nün yazısına atıfla, Avrupa Komisyonu’nun, 22 Haziran 2022 tarihinde, Çiftlikten Sofraya ve Biyoçeşitlilik Stratejilerine uygun olarak, 2030 yılına kadar kimyasal pestisitlerin kullanımının ve riskinin yüzde 50 oranında azaltılmasına yönelik Avrupa Birliği (AB) çapında hedefleri içeren yeni bir Sürdürülebilir Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) Tüzüğü teklifinin kabul edildiği belirtildi.
Tüzük teklifinde öne çıkan hususlar şöyle:
- 2030 yılına kadar kimyasal pestisitlerin kullanımının ve riski ile daha zararlı pestisitlerin kullanımının yüzde 50 oranında azaltılması için AB düzeyinde yasal olarak bağlayıcı hedefler getirildi. Üye Devletlerin, AB çapında belirlenen hedeflere ulaşılmasını teminen, geçmiş ilerlemeler ve pestisit kullanım yoğunluğu gibi kendi ulusal koşullarını dikkate alarak, matematiksel bir formül çerçevesinde belirlenen parametreler çerçevesinde kendi ulusal indirim hedeflerini belirleyecek. Bununla birlikte, belirlenen indirim hedefi, hiçbir koşulda yüzde 35 oranından daha az olamayacak.
- Kimyasal pestisitlerin kullanımı ve riski, Üye Devletlerin Komisyon’a bildirdikleri bitki koruma ürünlerinin satış verileri kullanılarak, yıllık olarak ölçülecek. Yüzde 50 indirimin hesaplanması için kullanılacak referans değer, Çiftlikten Sofraya Stratejisinin açıklanması esnasında verilerin mevcut olduğu en yakın dönem olarak 2015, 2016 ve 2017 yıllarındaki ortalama satışlar olacak. Hesaplama yapılırken, BKÜ formunda satılan tüm aktif maddeler, düşük riskli, normal, daha zararlı ve onaylanmayanmaddeler olarak dört grup altında sınıflandırılacak ve her bir grup için bir sırasıyla 1, 8, 16 ve 64 olmak üzere bir ağırlıklandırma kullanılacak.
- Yeni tedbirler, tüm çiftçilerin ve diğer profesyonel pestisit kullanıcılarının, kimyasal pestisitlerin sadece son çare olarak kullanıldığı, zararlıların önlenmesine odaklanan ve alternatif zararlı kontrol yöntemlerine öncelik veren çevreyle dost bir zararlı kontrol sistemi olan, Entegre Zararlı Yönetimini (Integrated Pest Management - IPM) uygulamalarını temin edecek.
- Tüm pestisitlerin kullanımı, umumi parklar ve bahçeler, oyun alanları, rekreasyon veya spor alanları gibi kentsel yeşil alanlar, umumi patikalar ve Natura 2000 uyarınca korunan alanlar ile tehdit altındaki tozlayıcılar için korunan ekolojik olarak hassas alanlarda yasaklandı. Bunun yanı sıra, daha sürdürülebilir gıda üretim sistemlerine geçişte çiftçileri ve diğer kullanıcıları desteklemek üzere belirli politika araçları tanımlandı.
- Üye Devletler, 5 yıllık bir geçiş süresi boyunca, çiftçilerin yeni kuralları uygulamalarından kaynaklanan maliyetlerinin telafi edilmesini teminen, IPM için ürüne özgü kurallar altında uygulanan zorunlu tarım uygulamaları, Üye Devletlerin sundukları OTP Stratejik Planları altında yer alan ekoplanlar ve kırsal kalkınma çevre-iklim yönetimi tedbirleri ile makine-ekipman yatırımları gibi yeni Ortak Tarım Politikası (OTP) kurallarından yararlanabilecek.
- Piyasada yer alan biyolojik ve düşük riskli alternatif BKÜ’lerin çeşitliliğinin artırılması için faaliyetler gerçekleştirilecek.
- Hassas tarım başta olmak üzere, yeni teknolojilerin ve tekniklerin teşvik edilmesi için Ufuk Avrupa programı altında araştırma ve geliştirme projeleri desteklenecek.
- AB Organik Tarım Eylem Planı’nda yer alan faaliyetler desteklenecektir. Bahse konu teklif, halihazırda uygulamada olan 2009/128/AT sayılı Sürdürülebilir Pestisit Kullanımı Direktifini, tüm Üye Devletler için bağlayıcı ve doğrudan uygulanabilir olan Tüzüğe dönüştürmekte ve mevzuatın uygulanmasını güçlendirdi.
Diğer yandan, sürdürülebilir pestisit kullanımı politikasına uygun olarak Komisyon’un, gıdalardaki maksimum kalıntı seviyelerini (MRLs) belirlerken küresel çevresel mülahazaları da dikkate alma taahhüdünün devamı olarak, ilk defa yasaklı maddelerin ölçülebilir kalıntılarını içeren ithal gıdaların, zaman içerisinde AB’de pazarlanamamasına yönelik bir tedbir önermesi bekleniyor.
Somut olarak Komisyon, yakın bir zamanda, tozlayıcıların dünya çapında azalmasına yol açan ve AB’de halihazırda onayı sonlandırılan thiamethoxam ve clothianidin maddelerinin kalıntı limitlerinin sıfıra indirilmesine yönelik bir tedbir konusunda Üye Devletler ve üçüncü ülkelerle bir istişare gerçekleştirecek. Bu tedbir kabul edildiği taktirde, bu iki maddenin ölçülebilir kalıntılarını içeren ithal gıdaların AB’de pazarlanmasına izin verilmeyecek.
AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek olan söz konusu tüzük teklifi için tıklayınız.
İlgili yazı için tıklayınız.
Kaynak: Gümrük TV