Mayıs Ayında Çelik İhracatı Azalış Gösterdi
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), 2022 yılı Mayıs
ayına ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini yayınladı.
2022 yılının Mayıs ayında Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 oranında azalışla 3,2 milyon ton oldu.
Yılın ilk 5 ayında ise üretim yüzde 2,8 oranında azalışla 16 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.
Nihai çelik tüketimi Mayıs ayında, 2021 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 0,7 artışla 2,9 milyon ton, yılın ilk 5 ayı itibariyle yüzde 4 azalarak 14,4 milyon ton oldu.
Çelik ürünleri ihracatı yüzde 23,6 azaldı
Mayıs ayında çelik ürünleri ihracatı, miktar yönünden yüzde 23,6 oranında azalışla 1,3 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 5,4 artışla 1,4 milyar dolar oldu.
Ocak-Mayıs döneminde, 2021 yılının aynı dönemine kıyasla ihracat, miktar itibariyle yüzde 5,7 azalışla 7 milyon ton, değer itibariyle yüzde 30,8 artışla 6,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Mayıs ayı ithalatı, 2021 yılının aynı ayına göre, miktar yönünden yüzde 22,7 azalışla 1,2 milyon ton, değer yönünden ise, yüzde 3,1 artışla 1,3 milyar dolar seviyesine yükseldi.
2022 yılının ilk 5 ayında ithalat, bir önceki yılın aynı dönemine göre, miktar yönünden yüzde 8,6 azalışla 6,4 milyon ton, değer yönünden ise yüzde 28 yükselişle 7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
2021 yılının ilk 5 ayında yüzde 94,3 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 96,4 seviyesine yükseldi.
Dünyada ham çelik üretimi yüzde 3,5 azalış gösterdi
Dünya Çelik Derneği (worldsteel) tarafından açıklanan 2022 yılı Mayıs ayı verilerine göre, dünya ham çelik üretimi, geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,5 azalış göstererek 169 milyon ton, yılın ilk 5 ayında ise yüzde 6,3 azalışla 792 milyon ton seviyesinde gerçekleşti.
Yılın ilk 5 ayı itibariyle, Çin’in ham çelik üretimi, 2021 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 8,7 oranında azalışla 435 milyon tona düşerken, ikinci sırada yer alan Hindistan’ın ham çelik üretimi yüzde 6,5 artışla 53,2 milyon ton, Japonya’nın üretimi ise yüzde 3,5 oranında azalışla 38,5 milyon ton olarak gerçekleşti.
TÇÜD tarafından mayıs ayı çelik verilerine ilişkin yapılan değerlendirmede şu ifadeler yer verildi:
“2022 yılının ilk 5 ayında dünyanın en büyük ilk 10 çelik üreticisi ülke listesinde Hindistan dışında bütün ülkelerin çelik üretiminde düşüş gözlenmiştir. Türkiye 2022 yılının ilk 5 ayında yüzde 2,8 azalışla 16 milyon ton çelik üretimi gerçekleştirerek Almanya’nın ardından 8. sırada yer almıştır.
ABD, AB, Kanada ve pek çok ülkenin uygulamakta olduğu koruma tedbirleri ve damping vergileri yüzünden çelik sektörümüzün ihracatında 2022 yılının Mayıs ayında yüzde 23,6, ilk 5 ayında ise yüzde 5,7 oranında gerileme yaşanmıştır.
Hurda fiyatlarında Mart ayından bu yana gözlenen düşüş nihai ürün fiyatlarına da yansımış ve inşaat demiri fiyatları ile sıcak sac fiyatları; yüzde 34 ile yüzde 40 arasında gerilemiştir. Stoklarındaki yüksek fiyatlı hurdalar yüzünden çelik sektörümüz bu durumdan olumsuz etkilenmiştir.
Mayıs ayında özellikle İngiltere Brezilya ve Hindistan’dan gerçekleştirilen yassı ürün ithalatında olağanüstü artışlar yaşanmıştır. Söz konusu ülkeler geleneksel yassı ürün tedarikçisi olmamalarına rağmen Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden kaynaklanan yassı ürün pazarındaki açığı değerlendirmişlerdir. Sonuç olarak bu ülkelerden yapılan yassı ürün ithalatı, Mayıs ayında, sırasıyla yüzde 592, yüzde 9237 ve yüzde 213 oranında artışlarla 139 bin, 154 bin ve 489 bin ton seviyelerine yükselmiştir.
Diğer taraftan Rus kütük tedarikçileri, yurt içindeki talep yetersizliği ve Batılı ülkelerin nihai ürünlere yönelik ticari kısıtlamaları sebebiyle, girdi maliyetlerine yakın, oldukça düşük fiyatlarla Türkiye’ye yönelmişlerdir. Bu durum Mayıs ayında Rusya’dan gerçekleştirilen kütük ithalatının yüzde 75 oranında artmasına yol açmış, Rusya’dan yalnızca Mayıs ayında gerçekleştirilen 214 bin tonluk kütük ithalatı yılın ilk 3 ayındaki rakamı aşmıştır. Bununla birlikte maliyetler yüksek seyrini sürdürmüş, çelik sektörünün üretiminde daralma gözlenmiştir. Bu kapsamda, ithalatın sektör üzerindeki tahrip edici etkisini en aza indirmek için, DİR sürelerinin azaltılması ve DİR kapsamında yapılan ihracat içerisinde belirli oranlarda yerli girdi kullanılması, hayati önem taşımaktadır.
Korumacılık eğilimlerinin giderek arttığı günümüz şartlarında, ithalatın çelik sektörüne yönelik olumsuz etkilerinin bertaraf edilebilmesi, üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması, yeni kapasitelerin devreye girebilmesi, yatırım ve istihdamda artış eğiliminin korunabilmesi için, haksız rekabete karşı adil ticaret şartlarının acilen sağlanması önem taşımaktadır.”
Kaynak: Gümrük TV