“Tüm Adımlarımızda Pusulamız; 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı”
Bakan Karaismailoğlu, Kocaeli’de düzenlenen 2053 Körfez
Lojistik Çalıştayı’na katılarak, “Ulaşım ve Altyapı politikamızın en önemli
odağı lojistiğin; ülkemizin, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatına etkilerini
hep birlikte ele alacağız” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kocaeli’de düzenlenen Ulaştırma 2053 Körfez Lojistik Çalıştayı’na katıldı.
“Lojistik sektörü; günümüzde gittikçe daha da entegre hâle gelen dünya ekonomisinin ve uluslararası ticaretin temel yapı taşıdır” diyen Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Küreselleşen dünyada, 1,6 milyar insanın yaşadığı, 38 trilyon dolar Gayrisafi Millî Hasıla ve 7 trilyon dolarlık ticaret hacminin olduğu bir coğrafyanın merkezinde olan Türkiye’nin önemi her geçen gün artıyor. Çünkü ülkemiz, üç kıtayı birbirine bağlayan, iki önemli deniz havzasının ortasında, çok değerli jeostratejik ve jeopolitik konuma sahip. Bu gerçekler ışığında, Türkiye’mizde dünyayla olan çok modlu ulaşım bağlantılarını sağlarken, uluslararası koridorlar oluşturarak kıtalar arasında kesintisiz ve kaliteli ulaşım altyapılarını tesis ediyoruz. Bu kapsamda ana hedefimiz olan; lojistik süper güç olma yolunda ilerliyoruz.”
Tüm adımlarda pusulanın “2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı” olduğuna vurgu yapan Karaismailoğlu, dünyadaki dönüşümlerin baş döndürücü hızına herkesin şahit olduğunu söyledi. Karaismailoğlu, “Gayemizse buna ayak uydurmak değil, dönüşümün önünde yer alarak geleceğe hazırlıklı olmaktır. Bu bilinçle yalnızca bugünü değil, tam 30 yıl sonrasının Türkiye’sini, çocuklarımızın refah ve aydınlık ülkesinin altyapısını planlamak için çalışmalarımıza şimdiden başladık. Bu planlarımızda, Körfez’imizin anahtarı, ülkemizin değeri Kocaeli’mizin sunduğu katkıyı çok önemsiyoruz. Her geçen gün büyüyen ve gelişen ticaret ağıyla Kocaeli, farkını ortaya koymaya devam ediyor. Bu yılın Mayıs ayında ülkemizdeki en fazla yük elleçlemenin gerçekleştirildiği Kocaeli Limanı’mızda, Ocak-Mayıs 2022 döneminde elleçlenen konteyner miktarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5 artış kaydedilmesinden dolayı emeği geçen herkesi kutlamak istiyorum” diye konuştu.
“Kocaeli, ulaşım ve ticaretin nabzının attığı merkezdir”
Bakan Karaismailoğlu, demiryolu ve karayollarının birleştiği, limanlarıyla deniz ticaretinin etkin olduğu Kocaeli’nin, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu ve İstanbul-İzmir Otoyolu, demiryolu bağlantıları, körfezdeki limanları ile ulaşım ve ticaretin nabzının attığı merkez olduğunu dile getirdi. İmalat sanayi bakımından Türkiye’nin en önde gelen illeri arasındaki Kocaeli’de düzenlenen çalıştayın, değerli sonuçlarıyla kıymetli bir veri sağlayacağını ve planlamalara yol göstereceğini aktaran Karaismailoğlu, “Çalıştayımızda; ulaşım yatırımları, lojistik merkezlerimiz, ulaşım modlarının entegrasyonu, lojistik maliyetlerin düşürülmesi, çevreci enerji kullanımı ve emisyonun düşürülmesi gibi çok kritik konular masaya yatırılacak. Ulaşım ve Altyapı politikamızın en önemli odağı lojistiğin; ülkemizin, yatırım, istihdam, üretim ve ihracatına etkilerini hep birlikte ele alacağız” dedi.
Ticaretin ve ekonominin can damarı lojistik sektörüdür
Dünyanın eski dünya olmadığının altını çizen Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu;
“Her gün birbirine daha da yakınlaşan, ilişkileri, bağları kuvvetlenen bir dünya var artık. Bugün, ülkeler arası bağlantısallık kavramı en önemli hususlardan biri haline gelmiştir. Buna göre; bizde dünyayı Türkiye’ye bağlama gibi iddialı hedefimize emin adımlarda ilerliyoruz. Ayrıca; yakınlaşan ve bağlantıları kuvvetlenen ‘küresel bir köye’ dönüşmüş dünyamızın ticaretinin ve ekonomisinin can damarı da lojistik sektörüdür. Uluslararası pazarlarda rekabetin artması, müşteri memnuniyetinin öneminin anlaşılmasıyla birlikte ülkemizde de hızla dönüşen ve büyüyen lojistik sektörü bu dinamizmine yakışır bir ilgiyi hak ediyor. Artık, rekabette öne çıkanlar; ürünlerini daha hızlı, güvenli ve ekonomik bir şekilde pazarlara ulaştıran firmalar ve ülkelerdir. Bunun farkında olarak, 2003’ten bu yana yaptığımız ulaştırma ve haberleşme yatırımlarımız sayesinde ülkemiz, pandemi ve krizlere rağmen, üretim ve ihracatta rakiplerine fark atmayı başardı. Devlet aklıyla ürettiğimiz doğru projeler ile Dünya Bankası’nın ‘Lojistik Performans Endeksinde (LPI) 2023 yılında ilk 25; 2053’e kadar da ilk 10 ülke arasında yer alma hedefiyle daha çok çalışacağız.”
Hiçbir koridorun orta koridor ile rekabet edemediği ortada
Doğu-Batı uluslararası tarihi İpek Yolu’nun Orta Koridoru’nda yer alan Türkiye’nin, Çin’den Londra’ya uzanan bir hattın merkezinde olduğuna dikkati çeken Karaismailoğlu, “2002 yılından bu yana, ülkemizin ulaştırma ve altyapısına gerçekleştirdiğimiz tam 183 milyar dolarlık yatırım ile bu konumumuzun fırsatlarını ortaya çıkardık. 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık yatırım daha planlıyoruz. 2053 vizyonumuz doğrultusunda ülkemizin Asya ile Avrupa arasında bugün 700 milyar doları aşan ticaretten alacağımız payı artıracağız. Uluslararası ulaşım koridorları ele alındığında; Orta Koridor hattı, mesafe ve süre açısından diğer ulaşım koridorlarına göre çok güçlü bir alternatiftir. Çin’den Avrupa’ya doğru yola çıkan bir yük; Orta Koridoru ve Türkiye’yi tercih etmesi hâlinde; 7 bin kilometrelik mesafeyi 12 günde kat edebiliyor. Aynı yük, Rusya Kuzey Ticaret Yolu’nu tercih ederse; 10 bin kilometrelik yolu en az 20 günde geçebiliyor. Güney Koridor’da seyahat ettiğinde ise gemi ile Süveyş Kanalı üzerinden 20 bin kilometrelik yolu ancak 45-60 günde aşabiliyor. Ayrıca güney koridordaki Süveyş Kanalı’nı tıkayan Ever Given Gemi vakası uzun süre hafızalardan çıkmayacaktır. Kuzey koridorda malum savaş ve yol güvenliği riski devam ediyor. Her hâl ve şartta, hiçbir koridorun, merkezi konumunda olduğumuz Orta Koridor ile rekabet edemediği ortada. Bizim de niyetimiz belli. Bu potansiyeli milletimizin faydası için sonuna kadar ve en iyi şekilde değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.
Tüm ulaşım modlarında multi-model bir sistem kuruyoruz
İçeride Türkiye’nin menfaatine olan her adımı ivedilikle atıldığını, bunu dışarıda da yapmaktan çekinmediklerini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;
“Uluslararası taşımacılık yapan şoförlerimizin karşılaştığı sorunları biliyoruz. Özellikle Azerbaycan – Kazakistan hattında oluşan sıkıntıları gidermek için önemli bir aşama kat ettik. Bakü’de düzenlenen, Türkiye-Azerbaycan-Kazakistan Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları zirvesinde Türkiye’nin önerisi ile Ortak Çalışma Grubu oluşturduk. Asya-Avrupa ile birlikte Karadeniz Havzası’nda üretilen artı değerin Akdeniz ve dünyaya ulaşmasında köprü ülke konumundayız. Bu konumumuz gereği, lojistikte bölgesel bir üs olacağız. Türkiye’nin 2053 yılındaki 1 trilyon dolar ihracat hedefini yakalayabilmesi için lojistik altyapısının tamamlanması ve küresel ticarette kendi bölgesinde lojistik üs olması gerekiyor. Bizler, ticaretin can damarı olan kara, hava, demir ve denizyollarını yaparken, tüm ulaşım modlarında multi-model bir sistem kuruyoruz. Türkiye’yi bölgesinin lojistik üssü olması için toplam 13,6 milyon ton kapasiteli 13 ayrı lojistik merkezini işletmeye açtık. Bu merkezlere ek olarak; Sivas-İzmir Kemalpaşa ve Rize İyidere lojistik merkezlerimizin yapımı hızla devam ediyor. Kayseri Boğazköprü, Tekirdağ (Çerkezköy) lojistik merkezlerimiz ihale aşamasında. Bilecik Lojistik merkezinin II. Etap çalışmaları tamamlandı. Mardin, Şırnak (Habur), İstanbul (Avrupa Yakası), İzmir (Çandarlı), Zonguldak (Filyos) lojistik merkezlerimiz de etüt proje ve planlamaları devam ediyor. Bu çalışmalarımız sonucunda; lojistik merkez sayımızı 26’ya çıkaracağız. Bunun yanı sıra; ortak akılla gerçekleştireceğimiz çalıştayların sonuçları doğrultusunda ilave yeni planlamalarımızı sürdüreceğiz.”
2053 yılına kadar limanlarımızdaki toplam yük elleçleme miktarını 2 katına çıkaracağız
Pandemi sürecinde Türkiye’nin, tüm dünya ülkeleri gibi lojistik sektöründe de önemli bir sınav verdiğini vurgulayan Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “2020-2021 yıllarında navlun fiyatlarının yüksekliği, hammadde tedarik sorunu ile birlikte konteyner, hijyen ve koruma tedbirleri ile karşı karşıya kaldık. Bu sıkıntılı süreçte, ülkemizdeki yatırımlarımıza hiç ara vermedik. Krize rağmen aldığımız tedbirlerle üretim, istihdam ve yatırıma devam ettik. Pandemide, dünyanın önde gelen ülkelerin ekonomileri küçülürken, Türkiye büyümede dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldı. Ne mutlu bize ki; bu sınavdan alnımızın akıyla geçtik. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, bu sancılı dönemde proaktif bir yaklaşım ve stratejik öngörü ile tedbirlerimizi vaktinde aldık. Pandemi sonrasında bu gayretlerimizin meyvelerini de alıyoruz. Dünya genelinde taşınan yüklerin hacim olarak yüzde 85’i, değer olarak da yüzde 70’i denizyolları ile yapılıyor. 2002 yılında 149 olan liman sayımızı 217’ye çıkardık. Bu süreçte tersane sayımızı da 37’den 84’e ulaştırdık. 2020 yılında dünya genelinde toplam yük elleçlemesi dünyada yüzde 3,8 oranında daraldı. Buna rağmen ülkemiz yüzde 2,6 artış kaydetti. 2021 yılı istatistiklerine göre; dünya ile kıyaslamalarda ülkemizin çok iyi bir konumda olduğunu görebiliyoruz. Elleçlenen konteyner miktarı bir önceki yıla göre dünyada yüzde 6 artarken, bizde yüzde 8,3 oranında artış gösterdi. Elleçlenen yük miktarında ise, bir öncesi yıla göre dünya yüzde 3,5 artarken ülkemiz yüzde 6’lara ulaştı. Bu yılın ilk 5 ayında, üstelik Rusya-Ukrayna çatışmasına rağmen, geçen yılın aynı dönemine göre yük elleçlemesinde yüzde 7,2’lik artış gösterdik. 2053 yılına kadar limanlarımızdaki toplam yük elleçleme miktarını da 2 katına çıkaracağız. Bölgenin üretim– çekim matrisleri ışığında oluşturduğumuz ulaşım modelimizde bölgenin yük hareketinin de aynı oranda artacağını söylememiz mümkün” şeklinde konuştu.
Kaynak: Gümrük TV