UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy Lojistik Gündemini Değerlendirdi
Bu yıl yedincisi gerçekleştirilen Ekonomi ve Lojistik Zirvesi Başkanlar Oturumu paneline UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy konuşmacı olarak katıldı.Panelde yaptığı konuşmada Ayşem Ulusoy, iki yıl süresince tüm dünyada büyük kayıplara yol açan pandemide büyük zorluklar yaşandığını gerek küresel ekonominin toparlanmaya başladığı gerekse arz ve talep dengesinin nispeten normalleştiği bir süreçte Rusya-Ukrayna krizinin baş göstermesi ile lojistik sektörünün bu kez de savaş koşullarında yol haritasını çizmeye çalıştığını belirtti.
Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın Türkiye için de önem arz eden sonuçlarının tespiti ve bunlara yönelik atılacak adımların planlanmasının birkaç yönden önemine değinen Ulusoy, "Bunlardan birincisi Türkiye’nin dış ticaretine yönelik üretim yapan sanayilerin alması gereken önlemlerdir. Çevreci üretim yapan Avrupalı firmaların rekabetçiliğini korumak amacıyla konacak karbon sınır vergisinin Türkiye sanayisi üzerindeki muhtemel etkileri değerlendirilmelidir. Düşük emisyonlu üretim yapan ülkeler AB ile ticarette avantajlı konuma sahip olacaktır. Türkiye’nin ihracatının yarısının AB ülkelerine yapıldığı göz önüne alındığında, alınacak önlemlerin önemi ortaya çıkmaktadır" dedi.
Planlanması gereken bir diğer alanın da taşımacılık sektörü olduğunu, dış ticaretin ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilebilecek taşımacılık sektörüne dair AB tarafından konacak hedeflerin üretim sektöründe olduğu gibi taşımacılık sektöründe de yankı bulacağını belirten Ulusoy, atılması gereken adımları ise şöyle sıraladı:
“Karayolu ile taşınan yükün demiryolu ve kombine taşımacılık gibi çevre dostu taşıma türlerine kaydırılması, taşıma türleri arasındaki yük aktarmalarının kolaylaştırıldığı lojistik merkezlerin doğru kurgulanması, sürdürülebilirlik prensibi esasında getirilecek mevzuat ve uygulama değişikliklerinin gündeme alınması gerekebilecektir. Çevreye duyarlı teknolojilere yatırım yapılması, bu yatırımların teşvik edilmesi, transit taşımacılığın fiziki ve mevzuat altyapısının geliştirilmesi ve kolaylaştırılması ise alınacak diğer önlemler olarak değerlendirilebilir.”
Geçtiğimiz Nisan ayında "Lojistik ve Taşımacılık Hizmetlerine Yönelik Tanımlar ve Destek Unsurları" yayınlanarak sektörün 11 kalemde destekleneceği hatırlatan Ayşem Ulusoy, ayrıca "Yurt Dışı Lojistik Merkezlerinin Desteklenmesi Kararı"nın da sektörün yararına olacağını değerlendirdi.
Bu tür destek ve teşviklerin devam etmesi, tüm paydaşların yararlanabileceği farklı formüller üzerinde de çalışılması gerektiğini ve sektörümüzün genişletilmiş ve tabana yayılmış desteklerden yararlanmasının önem arz ettiğine vurgu yaptı.
Kaynak: Gümrük TV