Kanada Tek Kullanımlık Plastiklerin İthalat ve İhracatını Yasaklayacak
Kanada Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Steven Guilbeault
ve Kanada Sağlık Bakanı Jean-Yves Duclos tarafından yapılan açıklama ile "tek
kullanımlık zararlı plastik ürünlere" yasaklama tedbirleri getirileceği
ifade edildi.
Buna göre plastik yasağı ile ilgili düzenlemeler şu ürün gruplarını kapsıyor:
Plastik market poşetleri
Plastik çatal bıçak
Geri dönüşümü zor, sorunlu plastikleri ihtiva eden veya bu türden plastikten yapılmış yiyecek kapları
Plastik bardak taşıma ambalajı
Plastik karıştırma çubukları
Pipetler (bazı istisnalar hariç)
Hükümet tarafından uygulanacak yeni düzenleme kapsamında 2022 yılı Aralık ayı itibariyle yukarıda belirtilen tek kullanımlık zararlı plastiklerin üretimi ve ithalatı, bazı istisnai haller dışında, yasaklanacak. İşletmelere bu sürece geçişlerini sağlamak ve ellerindeki stokları eritmeleri için yeterli zaman vermek üzere belirtilen kategorilerdeki ürünlerin satışı ise 2023 yılı Aralık ayından itibaren yasaklanacak. Kanada Hükümeti ayrıca, altı farklı kategoride plastik ürünlerin ihracatını 2025 yılı sonu itibariyle yasaklayarak uluslararası alanda bu tür bir yasak getiren ilk ülkeler arasında yer almayı hedefliyor.
Söz konusu tek kullanımlık zararlı plastik ürünlere yönelik açıklanan yasaklar sayesinde tahminlere göre önümüzdeki on yıllık dönemde geri dönüşümü zor nitelikteki 1,3 milyon ton plastik atık ve 22 bin tondan fazla plastik kaynaklı kirli atık yok edilmiş olacak.
Hükümet tarafından yapılan açıklamada ayrıca, söz konusu tedbirler sayesinde Kanada’nın konumunun plastik kaynaklı kirlilikle mücadele eden ülkeler sıralamasında en üst sıraya taşınacağı ve Kanada’nın bu tedbirlerle “Okyanus Plastikleri Şartı (Ocean Plastics Charter)” ve “BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (United Nations Sustainable Development Goals (SDGs)” çerçevesinde belirlenen taahhütlerin yerine getirilmesine de önemli katkı sağlamış olacağı belirtildi.
Kanada’da her yıl 15 milyar plastik market poşeti ve günde 16 milyon pipet kullanılmakta. Kanada sahillerinde bulunan plastik çöplerin büyük kısmı bu tür tek kullanımlık zararlı plastik ürünlerden oluşuyor.
Hükümet tarafından yapılan açıklamada plastik konusunda daha döngüsel bir ekonomik model oluşturulabildiği takdirde, karbon emisyonlarının yıllık bazda 1,8 megaton azaltılmasının, milyarlarca Dolarlık ilave gelirler yaratılmasının ve 2030 yılına kadar yaklaşık 42 bin adet istihdam oluşturulmasının mümkün olabileceği belirtildi.
Kaynak: Gümrük TV