Makine Sektöründen 23 Milyar Dolarlık İhracat
Bakan Varank, makine sektörünün imalat sanayisinde kilit
konumda olduğunu belirterek, “23 milyar doları aşan performansıyla 2021 yılında
en fazla ihracat yapan sektörlerden biri oldu. 2022 yılında rakamın 27 milyar
doları bulmasını öngörüyoruz.“ dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Makine Federasyonunun (MAKFED) düzenlediği Makine Zirvesi’nde konuştu. Makine sektörü için kritik öneme sahip olan yeşil ve dijital dönüşüm konularının zirvede ele alındığını kaydeden Varank, şunları söyledi:
“Çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olan makine sektörü, imalat sanayimizde kilit konumda. 18 bin 300 firma ile faaliyet gösteren sektör, 23 milyar doları aşan performansıyla 2021 yılında en fazla ihracat yapan sektörlerden biri oldu. 2022 yılında bu rakamın 27 milyar doları bulmasını öngörüyoruz. Gıda, tekstil, mobilya, otomotiv, tarım, inşaat, nakliye, kimya, uzay-havacılık ve savunma sanayi gibi önemli sektörleri doğrudan etkiliyor. Bu açıdan bakınca makine sektörü için reel ekonominin lokomotifi dersek herhalde yanlış olmaz. Yüksek teknolojili yapısını da göz önünde bulundurduğumuzda, makine sektöründe sağlanacak olumlu ilerlemeler ekonomi üzerinde devrim niteliğinde etki oluşturma potansiyeline sahip. Bu nedenle makineyi, sanayi stratejimizdeki öncelikli sektörlerinden biri olarak belirledik. İthal ettiğimiz kritik ürünlerin Türkiye’de üretilmesi için büyük bir atılım içerisindeyiz. Bu bağlamda Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’na makine sektörü ile başladık. Makine sektörü çağrısı kapsamında 20 projeye 2 milyar liralık destek kararı açıkladık. Bu projelerin hepsi stratejik öneme sahip ürünlerin Türkiye’de üretilmesini hedefliyor.”
Servo motorlar, CNC tezgâhlar gibi ithal edilen birçok ürünün artık yerli ve milli imkânlarla üretildiğini ifade eden Varank, “yine, hamle programının bir diğer ayağı olan Üretimde Yapısal Dönüşüm çağrısı da makine sektöründeki firmalarımızın yoğun ilgi gösterdiği bir çağrı oldu.” dedi.
10 yılda makina imalatına yönelik 5 binin üzerinde yatırım teşvik belgesi düzenlendi
2012’den bu yana makina imalatına yönelik 5 binin üzerinde yatırım teşvik belgesi düzenlendiğini belirten Varank sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sayede yatırımcılara çok cazip avantajlar sunuyoruz. Elbette yatırımların yanında, inovasyon kültürünün de makina sektörünün gelişimi için önemli bir etken olduğunun farkındayız. Hem makine sektörünün hem de tüm sanayinin önümüzdeki dönemde rekabetçiliğini belirleyecek konulardan biri de yeşil dönüşüm. Kalkınma açısından ekonomik büyüme artık tek başına yeterli değil. Bu büyümenin sürdürülebilir ve çevreye saygılı olması kalkınma açısından önemli bir kriter. Yeşil ve dijital dönüşüme yönelik çalışmalar, sektöre büyük katkılar sunacak ve önümüzdeki dönemde rekabetçiliğimizi çok daha ileri noktalara taşıyacak.”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Mustafa Gültepe, Türkiye'nin yeni yatırımlarla yükseldiği, üretim ve ihracata odaklandığı bu dönemde çevreci yatırımların son derece önemli olduğunu belirterek, "Yeşil makineler, üretim ve ihracatla yükselen Türkiye'nin güçlü yönlerinden biri olacak." dedi.
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, artık yeşil makinelerden bahsedildiğini, üretim, tüketim ve kullanım biçimlerinin değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Meyer-Landrut, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın 2019'da açıklandığını hatırlatarak, bunun iklim değişikliği zorluklarına yanıt olarak Avrupa Birliği'nin kabul ettiği yeni ekonomik büyüme stratejisi olduğunu söyledi.
Kaynak: Gümrük TV