“Gana ile Deniz, Hava ve Demiryolu Taşımacılığına Yönelik İşbirliğinde Mutabık Kaldık”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Gana ile
Türkiye arasında deniz, hava ve demiryolu taşımacılığı altyapısına yönelik
kapsamlı bir teknik işbirliği sürecinin başlatılması konusunda mutabık kaldık”
dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye-Gana Karma Ekonomik Komisyon toplantısında konuştu.
Türkiye’nin, dost ve kardeş ülke Gana ile ilişkilerini her alanda geliştirmesinin büyük bir önem atfettiğini belirten Karaismailoğlu, “Gerçekleştirdiğimiz Karma Ekonomik Komisyon toplantısının da ilişkilerimizin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Ülkemizin 2003 yılında başlattığı Afrika ülkeleri ile Ticari ve Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi kapsamında, kıta ile ilişkilerimizi eşit ortaklık ve karşılıklı fayda temelinde geliştiriyoruz. Bu süreçte en başından itibaren kıtanın barış ve istikrarı ile ekonomik ve sosyal kalkınmasına samimiyetle katkıda bulunmaya çalıştık ve bu çabaların sonucu olarak birçok alanda önemli mesafeler kat ettik. 2003 yılında Türkiye-Afrika Ticaret hacmi 5,4 milyar dolar seviyesinde iken, bu rakam 2021 yılında 34,5 milyar ABD dolarına ulaştı. Afrika’daki yatırımlarımızın piyasa değeri 6 milyar dolara ulaşmış, Türk müteahhitlerinin kıta genelinde üstlendikleri projelerin sayısı 1750’yi, ekonomik büyüklüğü ise 81 milyar doları aştı” ifadelerini kullandı.
“Organizasyonların daha sık düzenlenmesi konusunda uzlaştık”
Teknik ekiplerin iki gündür Türkiye ile Gana arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gündeminde yer alan konuları tüm detayları ile ele aldığını dile getiren Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Ticaret, sanayi, bilim ve teknoloji, müteahhitlik ve teknik müşavirlik, enerji ve madencilik, tarım, hayvancılık, su ve orman, çevre ve şehircilik, ulaşım, kültür ve turizm, sağlık, teknik işbirliği, eğitim, gençlik ve spor alanlarında ikili işbirliğinin geliştirilebilmesi için alınabilecek tedbirleri değerlendirdiler. Gana ile Türkiye arasında Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşmasının en kısa sürede yürürlüğe girmesi ve Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi (ÇVÖ) Anlaşması ile Denizcilik Alanında İşbirliği Anlaşmalarının bir an önce imzalanması arzusundayız. Türkiye ile Gana arasında ticaret hacmini artırmayı hedefleyen fuar, sergi gibi organizasyonların daha sık düzenlenmesi konusunda uzlaşmaya vardık.
Gana ile Türkiye arasında deniz, hava ve demiryolu taşımacılığı altyapısına yönelik kapsamlı bir teknik işbirliği sürecinin başlatılması konusunda mutabık kaldık. Standardizasyon alanlarında işbirliğini sürdürmek ve daha ileri taşımak hususunda mutabık kaldık. Tarım, su ve ormancılık sektörlerinde kapsamlı teknik işbirliğinin geliştirilmesi konusunda uzlaşıya varıldı. Toplantı vesilesiyle, 2011 yılında ülkelerimiz arasında imzalanan Sağlık İşbirliği Anlaşmasının en kısa sürede yürürlüğe konulması ve sağlık sektöründe Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş. üzerinden işbirliği geliştirme konularında mutabık kaldık. Gana’nın enerji ve madencilik alanında sahip olduğu potansiyeli göz önünde bulundurarak yenilenebilir enerji, hidrokarbon, elektrik dağıtımı, madencilik sektörlerinde önümüzdeki dönemde işbirliği fırsatlarını değerlendirmek amacıyla birlikte çalışacağız” diye konuştu.
Kaynak: Gümrük TV