BM Güney Sudan’a Yönelik Yaptırımları Uzatma Kararı Aldı
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Güney Sudan'a yönelik
silah ambargosunu ve yaptırımları 31 Mayıs 2023 tarihine kadar uzattı.
BM Güvenlik Konseyi geçtiğimiz günlerde aldığı kararla, ülkede devam eden huzursuzluk nedeniyle Güney Sudan'a yönelik silah ambargosunu ve yaptırımları 31 Mayıs 2023 tarihine kadar uzattı. Aynı kapsamda, Güney Sudanlı bazı siyasetçi, bürokrat ve iş insanlarına yönelik olarak uygulanan finansal yaptırımlar da uzatıldı.
Amerika Birleşik Devletleri tarafından hazırlanan tasarı 26 Nisan 2022 tarihindeki oylamayla yaptırım kararına dönüşmüştü. Karara on ülke destek verirken, beş ülke çekimser kaldı. Çekimser kalan ülkeler ise Çin, Hindistan, Rusya, Gabon ve Kenya oldu.
BM uzmanlarından oluşan bir kurul, bu ay sunulan bir raporda, ülkedeki sürekli hale gelen ateşkes ihlallerini ve ülkenin farklı bölgelerinde artan şiddeti gerekçe göstererek yaptırımların uzatılmasını tavsiye etti. Kararda, “geçmişteki ve devam eden insan hakları ihlalleri ile çatışmalara bağlı cinsel şiddette endişe verici artış” şiddetle kınandı.
Ambargo ilk olarak, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ve Başkan Yardımcısı Riek Machar'a sadık gruplar arasındaki beş yıllık kanlı iç savaşı sona erdiren barış anlaşmasının ardından 2018'de uygulanmıştı. Ambargo geçen yıl da uzatılmış ve Birleşmiş Milletler tarafından Güney Sudan'daki yetkililere ambargo ve kısıtlamaların kaldırılması veya gevşetilmesi için yerine getirilmesi beklenen siyasi ve güvenlik koşullarının bir listesi verilmişti.
Dünyanın en genç ülkesi olan Güney Sudan, 2011 yılında Sudan'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana kronik bir istikrarsızlık ortamında yaşamakta. Ülkede 2013-2018 yılları arasındaki iç savaşta yaklaşık 400 bin kişi ölürken, milyonlarca insan yerinden edildi.
Kaynak: Gümrük TV